Рада зробила крок назустріч легалізації медичного канабісу

Поділитися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєект про легалізацію медичного канабісу.
“За” прийняття за основу законопроєкту 7457 проголосували 268 нардепів.

Железняк дає також розклад, як голосували по фракціях ц групах:

“Слуга народу” – 183, “Євросолідарність” – 10, “Батьківщина” дала один голос “за”, “Платформа за життя і мир” – 16, “Голос” -19, “Відновлення – 11, “За майбутнє” – 8, “Довіра” – 12, позафракційні – 8.
Президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності легалізації медичного канабісу в Україні.  Глава держави зазначив, що Україна має створити найсильнішу в Європі галузь ментальної та фізичної реабілітації і це стосується як будівництва реабілітаційних центрів так і підготовки відповідних кадрів.  Всі найкращі світові практики, рішення, якими б складними чи незвичними вони не були, мають бути застосовані в Україні, щоб всім українським громадянам не довелось терпіти біль, стрест та травми війни, наголосив Зеленський. “Зокрема ми маємо нарешті чесно легалізувати для усіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу. Відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво”,- заявив Зеленський.

Напередодні голосування за легалізацію медичного канабісу відомі українці закликали Верховну Раду підтримати відповідний законопроєкт.
До флешмобу долучилися військові, громадські активісти, журналісти, народні депутати та знаменитості. Серед них — журналістка Яніна Соколова, головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва, шеф-кухар Євген Клопотенко, лідер гурту “Друга ріка” Валерій Харчишин, лідер рок-гурту “O.Torvald” Євген Галіч, письменниця Оксана Мороз, нардепка Ольга Стефанишина, нардеп Дмитро Гурін, журналіст-розслідувач Михайло Ткач та інші.
Раніше понад 40 лікарів-онкологів України виступили за ухвалення законопроєкту і підписали відповідне звернення.

У дописах на своїх сторінках у Facebook вони розповідають про необхідність використання медичного канабісу для пацієнтів та військових із посттравматичним стресовим розладом, а також закликають народних депутатів не вдаватися до популізму і підтримати законопроєкт №7457.

“Законопроєкт про медичний канабіс повторює багато європейських норм щодо використання медичного канабісу в лікувальних та наукових цілях. Медичний канабіс — це не про “ги-ги, оце торкнуло”. Препарати на основі медичного канабісу мають допомогти багатьом українцям з онко, епілепсією, розсіяним склерозом та іншими захворювання, які в побічці дають перманентний біль та судоми м’язів. Більш того, ці препарати мають допомогти нашим військовим, які внаслідок цієї страшної війни пожертвували своїм фізичним та ментальним здоров’ям”, — пише шеф-кухар Євген Клопотенко.

Про свій досвід вживання медичного канабісу під час боротьби з онкозахворюванням розповідає журналістка Яніна Соколова.

“На третій день зле так, що не допомагає жоден із препаратів знеболення. Найсильніші пластирі та ін’єкції не давали жодного повного знеболювального ефекту. Навпаки. Давали побічну дію. Блювоту, висипку і купу різних шлункових наслідків. Хотілося лізти на стіни. Викручувало тіло так, ніби сотні бджіл жалять судини. Все це було до покупки моїм другом сигарети з олією канабісу всередині. Це був просто подих спокою. Без побічної дії. Хіба що їсти хотілося”, — написала вона.

Народна депутатка, ексзаступниця міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина наголошує, що питання легалізації медичного канабісу неможливо вирішити постановою Уряду, як це стверджують деякі депутати. Для цього потрібен закон.

“Постанова вже є — та сама, Степанова, але вона не працює вже понад два роки. Бо ніхто не буде реєструвати тут свої дорожезні ліки лише тому, що Уряд має постанову. А якщо і зареєструє — у пацієнтів просто не буде на них грошей. Саме тому нам треба закон!”, — наголошує депутатка.

До повномасштабного вторгнення ліків на основі медичного канабісу потребували понад 2 млн пацієнтів. Через війну ця цифра збільшиться до щонайменше 6 млн людей, зокрема, поранених військових та цивільних.

Ліки на основі медичного канабісу дозволені та активно використовують у 56 країнах світу, зокрема, країнах ЄС, Великій Британії, США та Канаді. Це рятує мільйони пацієнтів з понад 50 патологічними станами. Зокрема, препарати на основі медканабісу ефективно зменшують симптоми ПТСР на понад 50%.

Рада національної безпеки і оборони та Міністерство у справах ветеранів також закликали Верховну Раду ухвалити закон про медичний канабіс.

Верховний суд України скасував рішення Тернопільської обласної ради про ліквідацію школи мистецтв. Час виправляти помилку депутатам

Про корупцію та НАТО