Українських журналістів відзначили на всеукраїнському конкурсі КонтраFACTS

Поділитися

Оголосили переможців всеукраїнського конкурсу журналістських робіт КонтраFACTS, що проводився з метою протидії нелегальній торгівлі тютюновими виробами. Конкурс, який тривав протягом останніх місяців, зібрав талановитих журналістів та авторів з усіх куточків країни.

Головною метою конкурсу було звернути увагу громадськості до серйозної проблеми нелегальної торгівлі тютюновими виробами, яка має негативний вплив на економіку та соціальну сферу країни. За офіційними даними, нелегальний тютюновий ринок становить 21,8%, що означає, що кожна п’ята пачка сигарет, яка перебуває у продажу, є незаконним товаром. Це призводить до значних фінансових втрат бюджету. Тільки у 2022 році незаконний обіг тютюнових виробів призвів до недоотримання державою 20,7 мільярда гривень.

Головний редактор NV та член журі конкурсу Віталій Сич відзначив, що учасники конкурсу активно працювали зі статистикою та галузевими експертами, а декілька журналістів вирішили поглибитися у тему ще більше, відшукавши у своїх містах точки продажу контрафактних товарів та співпрацюючи з правоохоронцями. 

“Майже всі автори конкурсу показали бажання працювати з ринковою статистикою і галузевими експертами. Кілька учасників спробували піти далі і зібрали коментарі місцевих правоохоронців, пройшлись точками продажу контрафакту, а також знайшли судові вироки за нелегальну торгівлю цигарками”, — відзначив Віталій Сич.

Генеральний директор асоціації “Укртютюн” Наталія Фесюн подякувала журналістам за участь у проєкті та внесок у побудову справедливішого та економічно стабільного суспільства.

“Щиро дякую журналістам за участь у проєкті та відмінні роботи. Ваші матеріали підняли обізнаність суспільства щодо небезпеки нелегальної торгівлі тютюновими виробами та її наслідків для бюджету. Особливо нас вразили своєю глибиною та професіоналізмом роботи з дослідження проблеми на регіональному рівні. Вони стали справжнім проривом у розумінні проблематики та, впевнена, допомогли підняти рівень свідомості громадськості”, — зазначила Наталія Фесюн.

Високу якість матеріалів учасників конкурсу відзначив виконавчий директор Українського Інституту Майбутнього Вадим Денисенко, зауваживши, що більшість робіт була представлена журналістами з регіонів.

“Серед усіх конкурсних робіт абсолютна більшість була з регіонів, і це чудово. Адже журналісти змогли показати проблему нелегального ринку власне з позиції їхніх міст та областей. І я був вражений високою якістю матеріалів, які подали учасники конкурсу”, — підкреслив Вадим Денисенко.

За оцінками журі, перше місце конкурсу посів Олег Булашев, журналіст Кременчуцької газети. Він отримує головний приз — 40 тисяч гривень.

Друге місце розділяють Олена Дворцова з видання “0512 сайт міста Миколаєва” та Маргарита Бубнова, журналістка сайту ”056.ua” з Дніпра. Рішенням журі їм присуджено по 32 тисячі гривень.

Третє місце заслужено посіла Вікторія Мушик (Ростоцька), представниця видання “Ваш Шанс” із Сумської області. Вікторія отримує грошову винагороду в розмірі 25 тисяч гривень.

Члени журі відзначили декілька особливо вдалих робіт додатковими нагородами та грошовими преміями. Відзнаку від Юлії Самаєвої “За найкращу подачу матеріалу” отримала Тетяна Калмикова, журналістка видання “Поділля NEWS” із Хмельницької області. Відзнаками від Наталії Фесюн “За найкращий пост у соціальних мережах” нагороджено Анатолія Аніпченка з Донецької області, а “За найкраще висвітлення проблематики в регіоні” — журналістку видання “Ми — Вінничани” Софію Копач. Додаткова відзнака передбачає премію розміром у 20 тисяч гривень.

Нагадаємо, що організатором всеукраїнського конкурсу КонтраFACTS є Українська Асоціація виробників тютюнових виробів “Укртютюн”, спільно з Українським інститутом майбутнього та за підтримки Київської організації Національної спілки журналістів України. Всі учасники отримають додатковий бонус у вигляді майстер-класів, спрямованих на покращення їхньої журналістської майстерності. Журналісти матимуть гарну нагоду поглибити знання, здобути нові навички та вдосконалити професійні вміння.

Головна мета конкурсу – порушити проблему нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні, масштаби якої стрімко зростають упродовж останніх кількох років. Сьогодні частка нелегального тютюнового ринку складає 21,8%, а це кожна п’ята пачка сигарет, що перебуває у продажу. Через незаконний обіг тютюнових виробів тільки у 2022 році держава недоотримала 20,7 мільярда гривень. Більш широке та професійне висвітлення проблеми нелегальної торгівлі у ЗМІ, її згубних наслідків для економіки, бізнесу та соціуму сприятиме створенню суспільного резонансу та спонукатиме до активної протидії та боротьби із цим явищем.

Матеріал має відповідати темі конкурсу і містити дані, пов’язані з зазначеною проблематикою, відповідати певному розміру та жанру журналістських матеріалів

Моспархатний послушник з Почаївської Успенської лаври проведе 5 років за гратами за підтримку війни росії

Сергій Лазановський презентував новий трек “Будз”