Легендарна тенісистка дискваліфікована на 4 роки через допінг

Поділитися

Сімона Халеп, яка є колишньою першою ракеткою світу тепер не зможе брати участь на міжнародних турнірах цілих 4 роки, тобто до осені 2026 р. Дворазову чемпіонку з Румунії звинувачували відразу у двох різних порушеннях. В її пробі з US Open-2022 знайшли заборонену речовину (роксадустат). Після цього з’явилися звинувачення стосовно біологічного паспорта спортсмена.

Нагадаємо, що Сімона Халеп є переможницею двох турнірів Великого шолома в поодинокому розряді, також вона перемогла на 25 турнірах WTA. 

Як все відбувалось?

В цьому році 28–29 червня в Лондоні відбувся незалежний трибунал, де заслухали свідчення експертів. Цікаво, що легендарна румунка теж виступала перед комісією. Вже 11 вересня трибунал загальним рішенням визнав Халеп винною. Підтверджено, що Сімона умисно порушила антидопінгові правила.

Для розуміння: роксадустат збільшує вироблення еритропоетину, а також гемоглобіну, еритроцитів. Це ліки від анемії. 

Суд прийняв докази легендарної спортсменки стосовно того, що вона приймала якусь забруднену добавку, проте ухвалив, що обсяг, який вона використала, ніяк не міг призвести до виявленої концентрації речовини в пробі. Первинні звинувачення щодо біологічного паспорта Халеп також визнані чинними.

Що тепер?

Халеп тимчасово відсторонили з жовтня 2022 р. Суд вже зарахував цей період у загальний термін дискваліфікації, тож вона триватиме тепер до 6 жовтня 2026 року.

Звісно, Халеп має право оскаржити це рішення. Вона вже заявила, що подасть судовий позов на компанію, що надала неякісні добавки. Як би то не було, але цей факт варто взяти до уваги, коли будете робити ставки на тенісні змагання. Щоб перемагати на ггбет, слід завжди стежити за актуальними новинами щодо стану спортсменів.

У соцмережах румунка описала ситуацію наступним чином:

«До 29 серпня 2022 р. я здала близько 200 аналізів, всі вони були чистими. Перед стартом сезону змагань на кортах із твердим покриттям я змінила свої харчові добавки. Це відбулось за рекомендаціями команди та фізіотерапевта. Добавки не містили жодних заборонених речовин, проте, як тепер виявилось, одна з них була забруднена роксадустатом. Потім мене змусили складати тести практично щотижня до початку 2023 р. Всі вони виявилися негативними. Не дивлячись на ці докази, ITIA висунула мені звинувачення лише тоді, коли експерти впізнали мою особу. Саме після цього двоє з трьох членів комісії раптово змінили особисту думку, вставши на бік ITIA».

Хом’яки повертаються до Тарутинському степу

Лише 30% українців за кордоном планують повернутися додому після перемоги України