Лише 30% українців за кордоном планують повернутися додому після перемоги України

Поділитися

15 вересня Лабораторія законодавчих ініціатив провела презентацію результатів дослідження «Становище українських біженців за кордоном та їхні плани щодо повернення в Україну», що було підготовлене в рамках проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який фінансується Європейським Союзом.

Концепт дослідження. З грудня 2022 року до липня 2023 року було проведено комплексне дослідження біженців. У липні 2023 року було опитано 1032 біженці віком від 18 років – 910 з них виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року через початок повномасштабної війни, 122 – з січня по 23 лютого 2022 року. Польовий етап було проведено в 3 хвилі: перша та друга передбачала глибинні інтервʼю з біженцями, а третя – опитування біженців у Європі, яке здійснювала соціологічна компанія InfoSapiens.

Контекст. Вже станом на зараз ми маємо визнати: з плином часу ймовірність повернення вимушених мігрантів поступово знижується, а частка тих, хто може залишитися за кордоном навіть після завершення війни, – зростає. Згідно з дослідженням, кожен пʼятий опитаний респондент виїхав за кордон сам. Решта – з дітьми (47,3%), з чоловіками або дружинами (22,0%), зі своїми батьками (15,5%) або іншими родичами.

На сьогодні за 100-бальною шкалою імовірність повернення українських біженців до завершення війни становить 33 зі 100 (близько 70% опитаних зазначили, що точно або радше не повернуться в Україну до завершення війни), у той час як після завершення війни – 66 зі 100 (близько 67% опитаних зазначили, що радше або точно повернуться в Україну). Утім, ці показники будуть змінюватися, адже українські біженці дедалі більше укорінюються за кордоном. Примітно, що якщо у респондента в Україні залишилися батьки, чоловік або дружина чи діти – тоді у них більше бажання повертатися в Україну.

Під час заходу учасники обговорили описані у дослідженні мотиви та становище вимушених мігрантів у різних країнах, а також передумови їхнього потенційного повернення в Україну. Зокрема, рекомендації зі створення політики та комплексних заходів для повернення біженців.

Модерувала дискусію Виконавча директорка Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко. Вона наголосила на важливості проведення таких досліджень вже зараз:

«Ми вважаємо, що будь-яка державна політика має ґрунтуватися на чітких, зрозумілих даних, на моделях апеляцій до майбутнього та на різноманітних варіантах розвитку подій – для того, щоб така політика була найбільш оптимальною та йшла на користь державі у цей складний час».

Аналітик Лабораторії законодавчих ініціатив Володимир Скрипець розповів про етапи дослідження, його основні результати, а також потенційні зачіпки, які можна буде використовувати для розробки політики повернення біженців:

«Питання повернення біженців є надважливим для повоєнної відбудови, тому держава має вже зараз думати над законодавчою базою та стратегією повернення наших громадян. У 2022 році процес масового виїзду з України не закінчився – 12% опитаних виїхали вже в 2023 році. Власне багато людей виїхали після підриву Каховської ГЕС. Аналізуючи ці дані, маємо констатувати: у нас можуть утворюватися нові хвилі біженців, і тому думати про те, як їх повернути та як уникати помилок минулого, необхідно вже зараз».

Завідувач сектора Інституту демографії і соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Олексій Позняк поділився міркуваннями щодо презентованих результатів:

«Дослідження Лабораторії законодавчих ініціатив доповнює картину та допомагає краще зрозуміти загальну ситуацію щодо вимушених мігрантів. Є багато загроз щодо окремих груп біженців. Повертати їх буде непросто. Кожне подібне опитування наших громадян допомагає краще зрозуміти їх мотивацію та підтверджує релевантність вже наявної інформації».

Легендарна тенісистка дискваліфікована на 4 роки через допінг

Вихідні будуть без дощу