Невідкладні репарації для жертв сексуального насильства під час війни. Як це працюватиме?

Поділитися

Народні депутати пропонують запровадити поняття сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресію росії проти України. Законопроєкт буде поширюватись на випадки від 20 лютого 2014 року. У Центрі спільних дій пояснюють, як жертви сексуального насильства зможуть отримати репарації від росії. 

Згідно із законопроєктом 10132, поняття сексуального насильства включає зґвалтування, примус до статевого акту з третьою особою чи його споглядання, каліцтво геніталій, примус до оголення. Люди, які зазнали такого насильства, а також діти, які народилися внаслідок цього, матимуть право на визнання постраждалою особою. Проте такий статус не зможуть отримати ті, хто проходив військову службу в росії чи добровільно брав участь у збройних формуваннях на окупованих територіях. 

Постраждалі або члени сім’ї загиблої особи від сексуального насильства зможуть отримати «невідкладні проміжні репарації». Їм передбачена невідкладна грошова компенсація. Розмір цих виплат визначить Кабмін. Для цього у  держбюджеті створять спеціальний фонд. Основним джерелом його фінансування мають стати стягнення із заподіювача шкоди, тобто репарації від росії. Також залучатимуть гроші фінансових організацій та інвесторів. Наповнюватимуть фонд і за рахунок міжнародної фінансової допомоги.

Крім того, постраждалі зможуть отримати юридичний супровід, пройти реабілітацію. Їм нададуть медичну й психологічну допомогу. Держава має гарантувати постраждалим анонімність та безпеку. Після ухвалення законопроєкту Верховною Радою та підписання президентом, він має вступити в дію 1 січня 2024 року.

Аналітики Центру спільних дій вважають, що дана ініціатива створить законодавчу основу для подальшої роботи в темі сексуального насилля під час війни. Зокрема закладається база для роботи над питанням репарацій в інших категоріях. 

«Цей законопроєкт є частиною ширшого процесу отримання репарацій від росії. Важливо, що виокремили жертв сексуального насильства в умовах війни, адже це найбільш вразлива група. До ухвалення цього закону не існувало механізму відшкодування для таких постраждалих», – пояснює аналітикиня Оксана Заболотна.

Що необхідно для отримання статусу постраждалої особи? 

Статус постраждалої особи від сексуального насильства через збройну агресію росії призначає спеціальна комісія. Її діяльність координує Міністерство соціальної політики.

Для отримання статусу треба подати заяву до комісії у письмовій формі. Вона має ухвалити рішення протягом 30 днів з моменту звернення. У разі відмови в наданні статусу постраждалої особи, це рішення можна буде оскаржити в комісії або в суді.

Персональні дані та інформація про жертв сексуального насильства фіксуються в Державному реєстрі осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Ці дані є конфіденційними.

Шлях до Євросоюзу: українська антикорупційна реформа та реальні результати у боротьбі з корупцією

Вплив російської агресії на мусульманські спільноти. Потенціал для глобальної солідарності