Вплив російської агресії на мусульманські спільноти. Потенціал для глобальної солідарності

Поділитися

Дискусія про мусульманські народи, які стали жертвами або російського колоніалізму та імперіалізму, або ж російської дезінформації та політичного впливу відбулася сьогодні під час однієї з панелей міжнародної конференції “Crimea Global. Understanding Ukraine through the South”.

Муфтій Криму, голова Духовного управління мусульман Криму Айдер Рустемов під час свого вступного виступу заявив, що Росія повільно вбиває кримськотатарський народ. І нагадав про влаштовані російською державою депортації, вбивства та зникнення безвісти кримських татар на початку окупації півострова, і сотні дітей, які через це залишились без батьків. Розповів про атмосферу страху в Криму, спричинену постійними обшуками в оселях і мечетях кримських татар, відеоспостереженням в храмах, примусовим збором особистих даних, ув’язнення через підкинуті “докази”, знущанням над вірою мусульман. До того ж,  Муфтій наголосив, що репресій зазнають не лише мусульмани, але й, зокрема, парафіянин Православної церкви України та учасники “Свідків Єгови”. Пан Рустемов додав, що після 24.02.2022 близько 5 тис. кримських татар вимушено залишили півострів. А ті чоловіки, які залишились в Криму, підлягають насильницькій мобілізації на російську загарбницьку війну.

Проте спротив російській воєнній агресії об’єднала кримських татар, українців і, зокрема, представників народів Північного Кавказу, що сприяє взаєморозумінню та розвитку толерантності в Україні. “Тепер іудей, мусульманин та християнин — разом в одному окопі”, — каже пан Рустемов, додатково зазначивши, що кримські татари сьогодні воюють в лавах Збройних Сил та Територіальної оборони України.

“Треба бути на стороні правди та істини”, — заявив Муфтій Криму, підкресливши, що оборона від Росії є “боротьбою за істину та людяність”. А також висловив впевненість в тому, що раз “війна почалася саме з Криму”, то “війна має закінчитися теж в Криму”.

Айдер Рустемов додав, що мусульмани України не лише беруть участь в бойових діях — мусульманські громади надають постраждалим від війни гуманітарну допомогу, а релігійні групи здійснюють над ними духовне менторство та допомагають психологічно. Активна роль мусульман, за словами Муфтія, проявляється і з-за кордону — представники діаспор в мусульманських країнах також всіляко підтримують Україну.

Один з слухачів заходу нагадав присутнім, що на війну Росії проти України мобілізують численних представників мусульманських народів віддалених регіонів російської держави. Та підкреслив, що Росія відправляє їх в Україну вмирати та вбивати в тому числі українських мусульман. На що пан Рустемов повідомив, що звертався до мусульман Росії та їхніх сімей, щоб вони відмовились від участі в цій загарбницькій війні. А модератор дискусійної панелі, кримськотатарський діяч, викладач Києво-Могилянської академії та голова Кримського інституту стратегічних досліджень Арсен Жумаділов зазначив, що всередині Росії мусульман теж переслідують і обмежують свободу їх віросповідання. Слухач заходу нагадав про російські воєнні інтервенції в такі мусульманські країни як Афганістан, Ічкерію та Сирію.

Голова сирійської діаспори в Києві та директор Української медико-гуманітарної фундації Об’єднання організацій з надання медичної допомоги та догляду (UOSSM) Мохаммад Зайдіє, підтвердив що війна в Україні — не єдина війна, яку Росія веде проти мусульман. Так в 2015 році російська держава офіційно вступила у війну в Сирії, через що загинуло близько 1,5 мільйонів людей, а 7-8 мільйонів стали біженцями. Причому суто через дії Росії, за інформацією пана Зайдіє, в Сирії загинуло більше 11 тисяч сирійців, більше 1,5 тисяч яких — жінки, а 2 тисячі — діти. До того ж під час засідань Генеральної Асамблеї ООН Росія вже 15 разів застосовувала право вето “проти волі сирійського народу”.

Голова сирійської діаспори в Україні впевнений, що світ мусить зупинити Росію, Іран та “інші угрупування”, які вбивають мирне населення в Сирії. А також повідомив, що сирійські правозахисники разом з українськими сьогодні працюють над тим, щоб притягнути Башара аль-Асада та Владіміра Путіна до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді. Крім цього Мохаммад Зайдіє подякував Представництву Президента України в Криму за підтримку сирійського народу.

“Перемога завжди за правдою, а правда за Україною!” — заявив Діалло Ісса Садіо, президент Африканської ради в Україні, член громадської ради при Державній службі України з етнополітики і свободи совісті, а також член відповідної експертної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини. Також висловив впевненість, що перемоги України у війні лишилося недовго чекати.

Пан Ісса Садіо повідомив, що вихідці з Африки, які живуть в Україні, зараз або воюють в складі Територіальної оборони, або об’єдналися в волонтерські та благодійні організації і займаються відновленням понівечених війною українських населених пунктів, а також надають постраждалим гуманітарну допомогу у вигляді їжі та медикаментів.

Більшість часу свого виступу президент Африканської ради в Україні присвятив аналізу тактик Росії в роботі з мусульманами світу. По-перше, він заявив, що Росія систематично розповсюджує дезінформацію про Україну, що впливає на африканські ЗМІ та, зокрема, молодь. Деякі африканські диктатори підтримують Путіна, бо той їх фінансує та вчить проводити псевдовибори “президентів” задля легітимізації їх влади. Путін також обіцяє безоплатно постачати їм їжу та добрива, які були вкрадені з окупованих Росією українських територій. Російська держава також використовує бойовиків з “Групи Вагнер” для контролю над частиною Африканського континенту. А також створює в африканських країнах російські культурні центри, де купляють лояльність місцевого населення, надаючи можливість вчитися в навчальних закладах у Росії. Водночас Діалло Ісса Садіо висловив надію, що вся Африка “буде разом з Україною”.

Очільник Африканської ради в Україні також рішуче заперечив деякі нав’язані Росією міфи про Україну. Він заявив, що живе в Україні з 80-тих років попереднього століття, і на власні очі бачить докази толерантності та поваги до свободи віросповідань з боку української держави та українців. Пан Ісса Садіо навів такий приклад — попри те, що традиційно мусульманською частиною країни є південь, багато у Криму, в чи не всіх містах України є або мечеті, або ісламські культурні центри, а усі мусульмани в Україні мають можливість сповідувати власні релігійні обряди і здобувати освіту.

Генеральний секретар Мусульманського молодіжного руху Малайзії (ABIM) Мохаммад Фазріл Бін Мохд Салех також спробував пояснити, чому російська пропаганда проти України буває успішною. Він зазначив, що Південно-Східна Азія була колонізована іншими державами, а не Росією. Тому там буває популярною точка зору про те, що якщо критикуєш Росію, то підтримуєш своїх історичних колонізаторів і навіть випадки ісламофобії в цих країнах. До того ж, відносно мало мусульман взагалі знають щось докладно про російсько-українську війну і історію російсько-українських стосунків. Тому в Південно-Східній Азії потрібно пояснювати, що Україна ніколи не мала своїх колоній, а мусульмани України, в окупованому Криму зазнають російських репресій.

“Перемога України має бути перемогою всіх мусульман”, — заявив Мохаммад Фазріл Бін Мохд Салех, а також побажав Україні добитися миру. Крім цього, він висловив впевненість, що досвід України в подоланні російської агресії буде корисним і мусульманській частині світу. Тому Crimea Gobal та Кримська платформа є надзвичайно цінними міжнародними ініціативами.

Невідкладні репарації для жертв сексуального насильства під час війни. Як це працюватиме?

НАЗК розпочало перевірку способу життя мера Тернополя та звернулося до американського ФБР