В Україні стартував міжнародний фотоконкурс “Вікі любить пам’ятки” 2023

Поділитися

До 31 жовтня включно в Україні проходитиме «Вікі любить пам’ятки» — найбільший у світі фотоконкурс об’єктів культурної спадщини для ілюстрування статей у Вікіпедії. Цього року він пройде вже дванадцятий раз.
Участь у конкурсі можуть узяти всі охочі. Для цього протягом жовтня слід завантажувати на Вікісховище роботи власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток. Вся необхідна інформація для участі доступна на сайті конкурсу у Вікіпедії: http://wlm.photo
З безпекових міркувань завантажувати можна лише світлини та відео, що були зроблені до 30 червня 2023 року (включно) — єдиним винятком є спецномінація «Інтер’єри», де немає обмежень за датою створення.
Переможці отримають цінні призи від організаторів — громадської організації «Вікімедіа Україна». У конкурсі будуть відзначені автори та авторки 10 найкращих фотографій конкурсу, найкращих фото у кожному з регіонів України, найактивніші учасники та учасниці і переможці спеціальних номінацій. Окремою номінацією відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі.
Серед спецномінацій та відзнак цього року: «Відео», «Війна руйнує пам’ятки», «Єврейська спадщина», «Елементи екстер’єрів», «Інтер’єри», «Німецька спадщина», «Фотоплівка», «Визначні місця Харкова».
«Конкурс “Вікі любить пам’ятки” є вкрай важливим, оскільки через широкомасштабне вторгнення росії в Україну сотні пам’яток були зруйновані, а деякі з них потрібно по суті відбудовувати заново. Кожна світлина має цінність, адже зберігає пам‘ять про культурну спадщину України, її неповторність. Конкурсні списки, які волонтери почали формувати ще далекого 2012 року, є першою публічною і найповнішою електронною базою об’єктів нерухомої культурної спадщини України. Зараз у списках є понад 96 тисяч пам’яток з усіх регіонів України. Закликаємо усіх, хто має фото пам’яток зі списків — подавати їх на конкурс. Якщо ж ви не знайшли пам’ятки вашого міста чи села у переліку, пишіть організаторам, ми постійно працюємо над уточненням переліку об’єктів нерухомої спадщини України», — зазначив Микола Козленко, член організаційного комітету, адміністратор розділу Вікіпедії українською мовою.
За результатами першого конкурсного дня української частини конкурсу вже 23 учасники завантажили 518 світлин. Представлено пам’ятки із 20 регіонів України — поки зовсім відсутні роботи з АР Крим, Севастополя, Донецької та Луганської областей.
28 країн вже завершили національні змагання, адже міжнародний етап розпочався 1 вересня — Італія поки лідирує з понад 52 тисячі робіт, побивши рекорд Польщі за кількістю завантажень, який протримався із 2012 року (понад 50 тисяч). 15 країн, серед яких і Україна, будуть змагатися до кінця жовтня. За перший день конкурсу Україна вже посіла 19 місце, обігнавши Бельгію та Хорватію за завантаженнями. За попередні роки проведення конкурсу Україна пʼять разів посідала перше місце за кількістю завантажень.
Всі умови та як взяти участь читайте на сайті конкурсу: http://wlm.photo
Для довідки:
«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний конкурс фотографій пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Конкурс був визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі (2012). Всього за час проведення конкурсу було завантажено понад 2,9 млн фотографій. В Україні конкурс проходить вже дванадцятий раз, його проводить громадська організація «Вікімедіа Україна». За попередні роки проведення конкурсу в Україні понад три тисячі учасників та учасниць завантажили 366 тисяч світлин майже 40 тисяч об’єктів культурної спадщини, що становить 41% від загальної кількості.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є єдиним регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні. Вона займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія; залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів, а також розвитком вікіспільноти в Україні.

Контакти для додаткової інформації:
wlm@wikimedia.org.ua

“Ісус – Син Бога Живого” у постановці Федора Стригуна на тернопільській театральній сцені

“Наша найголовніша робота сьогодні – допомагати ЗСУ”, – BURLA представив нову пісню “Мутки”