Все, що варто знати про панічну атаку

Поділитися

Раптовий напад неконтрольованого страху, який супроводжується тремтінням, тахікардією, пітливістю й ускладненням дихання, — саме так проявляється панічна атака. Вона може розпочинатися після сильного стресу чи зненацька без будь-яких особливих на те причин. Кожен, хто хоча б раз переживав такий стан, знає, наскільки це неприємно й страшно. А ті, хто стає свідками нападу в когось, зазвичай розгублюються й не знають, чим допомогти людині. Тож далі про те, як побороти панічну атаку та які небезпеки чатують на людей із такими нападами.

Найважливіші факти про панічну атаку

Панічна атака є реакцією людського організму на тривогу чи страх. Лікуванням таких нападів займаються психотерапевти. Але щоб терапія дала результат, спочатку варто зрозуміти природу ПА. Найперше, що варто знати людям із панічними атаками:

  • це не настільки небезпечно, як може здаватися — прояви ПА часто нагадують серцевий напад, і це багатьох лякає;
  • від ПА не помирають;
  • ПА не триває нескінченно — залежно від психологічного стану людини може продовжуватися від 1 хвилини до кількох годин;
  • часто люди самостійно провокують напад — після стресової ситуації починають готуватися до того, що ось-ось розпочнеться напад.

Панічна атака — це не психічна хвороба, а лише специфічна захисна реакція організму.

Як побороти ПА?

Універсальних ліків проти панічних атак не існує. Щоб зупинити чи полегшити напад, передусім варто усвідомити, що це ПА, яка невдовзі мине й не завдасть фізичної шкоди. Далі треба повільно подихати, глибоко вдихаючи носом, — це сприяє розслабленню та заспокоєнню. Ще одна корисна техніка — зосередитися на своїй присутності, спробувати назвати й перерахувати предмети навколо себе.

Більш дієвий спосіб побороти ПА — звернутися до психолога. Причому це не обов’язково повинен бути традиційний сеанс — допоможе й консультація в онлайн-режимі. Такі, наприклад, проводять на платформі pleso.

В сучасній терапії застосовують різні методики для лікування ПА: від когнітивно-поведінкової до гештальт-сеансів. Психотерапія допомагає зрозуміти глибинні причини нападів страху, вчить правильного реагувати на свої емоції та керувати ними.

Чи можна людині з ПА обійтися без допомоги психотерапевта? Звичайно. Як уже було сказано, від панічних атак не помирають. Але небезпека в іншому. Що частіше повторюються напади, то більше розхитується нервова система. Так утворюється замкнуте коло, з якого стає дедалі важче вибиратися.

Секреты успешной игры на платформе Gra.live

Догляд за шкірою рук у холодний період року