Фото з України перемогло у міжнародному конкурсі “Вікі любить Землю” 2023

Поділитися

Світлина української природи посіла перше місце з-понад 61 тисячі фото з 50 країн світу. Ще одне українське фото увійшло у топ-20 міжнародного конкурсу «Вікі любить Землю».

«Вікі любить Землю» (Wiki Loves Earth) — міжнародний конкурс фотографій для ілюстрування статей у Вікіпедії. Цьогоріч у ньому взяли участь 50 країн-учасниць, що є рекордною кількістю за 11 років конкурсу. Загалом, на міжнародний рівень подано понад 61 700 фото від понад 3 300 учасників.
Україна традиційно увійшла до списку лідерів змагання за кількістю завантажених фото. А саме: понад 4 500 зображень від 121 учасника. У нашій країні конкурс проводить громадська організація «Вікімедіа Україна».
Перше місце міжнародного конкурсу посіла світлина автора Сергія Мірошника, зроблена у заказнику Біла Діброва, Деснянський район Києва. На фото зображений жук — комаха виду Стрибун перелісковий (Cicindela soluta).
Ось як коментують це зображення члени міжнародного журі:
Магдалена Соболевська-Береза: «Фантастичне фото! Наче з фільму про мікрокосмос. Мені подобається різкість на тілі комахи з розмитими рослинами навколо неї, а також баланс між синім небом і червоними мохами! Технічні навички та творчість автора заслуговують на нагороду»;
Ян Айналі: «Весела та ілюстративна зйомка цього виду. Показано зачіпки загальної рослинності, що [однак] не робить композицію перевантаженою»;
Евелін Гейдель: «Майже досконала, енциклопедична і красива композиція — чудове використання мікрокомпозиції».
Девʼятнадцяте місце міжнародного конкурсу посіла ще одна світлина з України. Це фото автора Михайла Пецковича, зроблене на горі Щербан Мармароського хребта, у межах Карпатського біосферного заповідника Рахівського району. Захоплюючий пейзаж зображує цвітіння нарцисів серед гірських краєвидів.
Деякі з членів міжнародної журі команди прокоментували фото:
Магдалена Соболевська-Береза: «Багатошаровість, контраст між квітами і темними горами та червоним небом. Ідеально підходить для опису пейзажу та місцевих рослин з художньої точки зору»;
Ян Айналі: «Чудовий оглядовий знімок національного парку, що показує як окремі види, так і загальну рослинність та рельєф місцевості».
Вітаємо українських переможців міжнародного рівня та закликаємо й надалі активно брати участь та ілюструвати статті Вікіпедії світлинами природно-заповідного фонду України!

Подкаст про «сердечний клопіт» Тараса Шевченка відзначили спецпризом на конкурсі літературних подкастів КрутеЗНО. Нагорода поїхала на Тернопільщину

“Слово пацана”: чому москальський серіал не сприймають в Україні й хочуть заборонити в Росії?