Подкаст про «сердечний клопіт» Тараса Шевченка відзначили спецпризом на конкурсі літературних подкастів КрутеЗНО. Нагорода поїхала на Тернопільщину

Поділитися

Освітянка, письменниця, авторка пісень та гуморесок з міста Чортків, що на Тернопільщині, Раїса Обшарська, створила для конкурсу КрутеЗНО найпоетичніший літкаст про Тараса Шевченка. Серед 9-х аудіо про Кобзаря, саме її аудіо було відзначене спеціальним призом від партнерів конкурсу — пані Раїса отримала футболку з авторським принтом від української духмяної майстерні одягу. 

«Якщо порівнювати письменників з квітами, то образ Тараса Григоровича Шевченка безумовно асоціюється з барвінком,» — цими словами розпочинає свій подкаст пані Раїса. А далі йдеться про Кобзареве кохання до молодої «вітрогенної» та «не дуже чепурної», за визначеннями його сучасників, дівчини Ликерії.

«На зустріч із самою Ликерією поет приніс букет польових ромашок, від чого дівка скривилася так, наче кислицю з’їла,» — переповідає Раїса Обшарська.

У її п’ятихвилинному записі розквіт, перипетії і занепад романтичної історії Шевченка перетворюються на справжню моновиставу. Пані Раїса демонструє, що вправно володіти словом — її професійне вміння. 

Ось що авторка розповідає про свій творчий шлях: «Багато часу приділяю спілкуванню з людьми і на практиці переконалася, що художнє слово позитивно впливає на емоційний стан, допомагає звільнитися негативним емоціям, тому постійно друкую життєві бувальщини у періодиці, знаходячи вдячних читачів.». 

Особливе місце у житті і серці пані Раїси посідають діти: «Дошкільний навчальний заклад № 1 Чортківської міської територіальної громади, який я очолюю, першим серед дитсадків, після вимушеного простою, відчинив двері для малечі. Для 18 дітей із вимушено переміщених сімей став родинним затишним домом.». 

Насолодитися подкастом Раїси Обшарської про романтичну пригоду Тараса Шевченка, а також послухати її аудіо про Олега Ольжича, можна у мобільному застосунку LitCom. Тут також міститься вся дворічна колекція подкастів КрутеЗНО, а це понад 300 аудіо про твори зі шкільної програми з української літератури та життєписи українських письменників і письменниць.

Загальний приховий фонд першого та другого сезонів КрутеЗНО становив 300 000 гривень. Співорганізатори — Київська Мала академія наук, сервісна соціальна мережа книжкових подкастів LitCom та креативна агенція «Баляндраси».

 

СБУ затримала ексзаступника голови громади на Сумщині, який виявився агентом рф і для контакту з куратором пройшов “полон” у рашистів

Фото з України перемогло у міжнародному конкурсі “Вікі любить Землю” 2023