За рік на Львівщині застрілили 752 лисиці, 200 приблудних собак та 67 приблудних котів, але цього виявилося недостатньо лісникам

Поділитися

Штатними працівниками користувачів мисливських угідь протягом 2023 року проводилось регулювання чисельності хижаків на Львівщині. Про це повідомляє Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства на своїй сторінці у Фейсбук.
– За рік удалося добути 752 лисиці, 200 приблудних собак та 67 приблудних котів, але цього виявилося недостатньо, так як чисельність хижих звірів, особливо лисиці в багатьох мисливських товариствах перевищує встановлені норми в 1,5-2 рази, – зазначається в повідомленні відомства.

Фахівців Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства зазначають, що згідно з наказом Львівської обласної військової адміністрації від 08.08.2022 №154/22 «Про встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства в період воєнного стану на території Львівської області», дозволено проводити регулювання чисельності окремих видів тварин з дотриманням чинного законодавства.

У грудні минулого року відомство видало 38 дозволів на відстріл та відлов вовків, лисиць та інших хижих звірів в мисливських угіддях області силами мисливських колективів. За цими дозволами штатні працівники разом з мисливцями добули 2 вовків та 235 лисиць.

Крім того, у Західному міжрегіональному управлінні лісового та мисливського господарства інформують, що від початку року у Львівській області офіційно зареєстровано, що хижаками завдано 870 укусів людям різними тваринами, у тому числі 465 укусів вакцинованими домашніми тваринами та 187 укусів невакцинованими безпритульними тваринами.

У відомстві зазначають, що й надалі видаватимуть дозволи на проведення регулювання чисельності хижаків, особливо лисиці рудої щоб не допустити зростання її чисельності понад встановлені санітарно – ветеринарні норми та підтримати оптимальну чисельність популяції, яка перед періодом їхнього розмноження не повинна перевищувати 0,5-1,0 голів на 1000 га мисливських угідь.

В управлінні підкреслюють, що через повномасштабне вторгнення росії на територію України уже другий рік поспіль не проводиться полювання. Відтак у користувачів мисливських угідь, зокрема Львівської області помітно зросла чисельність окремих видів мисливських звірів. – З одного боку це добре, що в угіддях наших користувачів мисливських угідь побільшало дичини, з другого не зовсім тому, що дикі тварини, особливо дикі свині, завдають збитки селянам знищуючи урожаї сільськогосподарських культур, – висловлюють занепокоєння у Західному міжрегіональному управлінні ЛМГ та додають, що окрім того зросла чисельність і хижих диких тварин таких як вовки, лисиці та інші хижаки.

У відомстві занепокоєні адже, якщо з травоїдними тваринами біда не така вже значна, то з хижаками виникає біда та ще й небезпечна для людини. Ця небезпека криється у тому, що хижаки є переносниками різних заразних хвороб у тому числі спільних, як для тварин, так і для людей.

Як доказ, наводять статистику Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області: “У 2023 році зареєстровано 93 випадки сказу тварин, а саме: серед лисиць – 36 випадків, собак – 24, котів – 30, 1 борсук та 2 куниці”.

ДБР викрило посадовця військкомату, який “відмазував” від мобілізації

Земні шляхи Небесної Сотні