Після повернення додому у ветеранів виникають труднощі в адаптації до цивільного життя: туга, стресові розлади та депресія, проблеми в сім’ї, безробіття, фінансові проблеми, агресія, безсоння, алкогольна та наркотична залежності

Поділитися

Євроінтеграція завжди йде поруч з людиноцентричними інституціями та процедурами. Якщо Україна хоче вступити до ЄС, то необхідно їх розвивати. І один з аспектів розвитку — реінтеграція ветеранів, людей, які поставили інтереси держави вище за свої. Окрім права на пільги та послуги, ветеран має право на справедливий суд.

Більше про це розповіла юристка, експертка з правових питань та правосуддя «Юридична сотня» Ксенії Ткачук у своїй колонці спеціально для 24 каналу.

Ветеранів потрібно лікувати, а не судити

Розширення пільг та послуг для ветеранів є як ключовим обов’язком держави, так і гарантією майбутньої безпеки, а також необхідним заходом для підвищення престижності професії військовослужбовця. Та сьогодні поговоримо про справедливий суд.

Передусім ветеран має право звернутися до суду з позовом до держави та отримати справедливе, обґрунтоване рішення. Однак буває, що після повернення додому у ветерана виникають труднощі в адаптації до цивільного життя: туга, стресові розлади та депресія, проблеми в сім’ї, безробіття, фінансові труднощі, агресія, безсоння, алкогольна та наркотична залежності тощо. У довгостроковій перспективі такі проблеми можуть призвести до протиправної поведінки, а подекуди – і до вчинення кримінальних діянь.

На сьогодні українська судова система не готова надати ветеранам можливість реалізувати їхнє право на справедливий суд. Це означає, що судова система повинна дивитись у корінь проблеми, а саме на першопричини такої кримінальної поведінки.

Першопричина – психологічні стани та проблеми зі здоров’ям, спровоковані досвідом війни. А отже, і наслідком повинне бути лікування, а не просто ув’язнення. Важливим аспектом права на справедливий суд у цій площині буде можливість лікування та реабілітації ветерана, який вчинив протиправне діяння.

У відповідь на цей виклик може бути створена судово-реабілітаційна програма на кшталт судів у справах ветеранів (в США називаються veteran treatment courts – ветеранські реабілітаційні суди). Уже з назви “ветеранські реабілітаційні суди” зрозуміло, що основна мета таких програм – реабілітація ветерана, який потрапляє до кримінальної юстиції.

Простими словами, коли ветеран, який страждає від психологічних захворювань (посттравматичний стресовий розлад, наслідки черепно-мозкових травм, залежності тощо), вчиняє протиправне діяння, коректна реакція держави – лікування та реабілітація.

За виконанням програми стежить суд

Судово-реабілітаційна програма може діяти в межах чинної судової системи. У разі вчинення протиправного діяння ветераном та відповідності всім критеріям, а також добровільної згоди ветерана, справа може бути передана до судово-реабілітаційної програми. Її основною метою є усунення психологічного чинника на криміногенну поведінку учасника.

Для такого лікування та реабілітації розробляється особиста програма. Така програма охоплює як лікувальні, так і заходи судового нагляду за виконанням програми. У ній окреслюються всі необхідні та можливі реабілітаційні заходи для такого ветерана – консультації з психологом, наставництво з боку інших ветеранів, лікування залежностей та інша медична допомога.

Можливі результати програми

У разі успішного виконання програми лікування та реабілітації ветеран звільняється від відповідальності або покарання значно зменшується. У такому випадку суспільство також виграє, адже отримує активного, продуктивного, економічно вигідного члена громади. Імовірність вчинення повторного проступку зменшується дуже суттєво.

У разі порушення умов програми або відмови від участі в ній, справа ветерана повертається до судового розгляду у звичайному порядку.

Враховуючи реальну ситуацію в Україні та пріоритезацію інтересів суспільства, надзвичайно вагомим є захист прав людей, які стоять на сторожі життєздатності та безпеки країни. Для України на цьому етапі її розвитку та функціонування важливо забезпечити фінансову та правову ефективність, а судово-реабілітаційна програма для ветеранів покриває обидва ці запити.

У Тернополі відбудеться довгоочікуваний концерт Оксани Білозір

Завдяки грантам на Тернопільщині втілюються більше 500 бізнес-проєктів, які матимуть 1,2 тисяч нових робочих місць