За перший місяць 2024 року 12 учасників бойових дій з Тернопільщини знайшли роботу, 10 – отримали гранти на бізнес

Поділитися
Упродовж січня 2024 року через службу зайнятості Тернопільщини шукали роботу 193 учасника бойових дій (УБД), з них:
177 – отримали статус безробітного, у т.ч. 25 осіб з інвалідністю;
12 – вдалося знайти роботу переважно у переробній промисловості та сільському господарстві;
5 – проходили профнавчання;
1 – мав тимчасову роботу.
17 – отримали направлення на безоплатне навчання в центрах професійно-технічної освіти ДСЗ в рамках реалізації експериментального проєкту з організації профнавчання УБД та осіб з інвалідністю внаслідок війни: 8 – вивчали основи бізнес-планування в Івано-Франківському ЦПТО, 2-є – опановували технології комп’ютерної обробки інформації у Львівському ЦПТО, 7 – навчались за напрямком «Керування БПЛА (дроном): теорія і практика» у Рівненському ЦПТО.
6 учасників бойових дій за отриманими ваучерами на навчання: опановують професії екстреного медичного техніка, бджоляра, тракториста-машиніста с/г виробництва, машиніста котельні та здобувають вищу освіту за спеціальностями: «Автомобільний транспорт», «Будівництво і цивільна інженерія».
6 ветеранів та 4 дружини ветеранів отримали «Грант для ветеранів та їх подружжя» (250 тис. – 1 млн грн) на бізнеси у сферах харчування, торгівлі, стоматології, бджільництва, на виробництво з дегідрації овочів, фруктів та м’яса, на розширення гуртовні молокопродуктів. Вони створять понад 20 робочих місць. Загальна сума їх грантової допомоги – майже 5 млн грн.
За оперативними даними 126 УБД зі статусом безробітного шукають роботу, з них 40% – віком 35-44 роки, 18 – мають інвалідність. Більшість з них працювали у сферах торгівлі і послуг (61 особа), обслуговування та експлуатації машин і устаткування (24).
До слова: від Державної служби зайнятості роботодавці, які працевлаштували УБД, можуть отримати компенсацію 50% фактичних витрат на оплату їх праці (до 7100 грн) за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Виплата – з дня працевлаштування, 6 місяців протягом 1 року (через місяць). 3 роботодавці вже скористалися такою компенсацією.
Шановні роботодавці! Якщо Ви можете запропонувати роботу нашим захисникам, які повернулися додому, зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості або зателефонуйте на «гарячу» лінію: (063) 5765756. Можна подати вакансію, скориставшись Електронним помічником роботодавця: http://surl.li/gmclv, або через Особистий кабінет роботодавця: https://www.dcz.gov.ua/cabinet (можна також зайти через чат-бот @DCZWorkNowBbot), вона одразу буде опублікована і рекрутери почнуть підбір кандидатів.
Довідково.
Для УБД та осіб з інвалідністю внаслідок війни:
  • грант на створення або розвиток власної справи https://is.gd/jxqZ7j ;
  • ваучер на навчання за однією із 124 професій https://voucher.dcz.gov.ua/
  • безкоштовне навчання новій професії/освітній програмі в закладах освіти служби зайнятості https://edveteran.dcz.gov.ua/
  • підтвердження неформального навчання https://is.gd/BggdGQ
  • компенсація витрат роботодавцям за працевлаштування ветеранів https://is.gd/py6dgg
  • контакти центрів зайнятості https://is.gd/5OBw38

Сміливі гранти на розвиток власної справи!

У Тернополі СБУ повідомила про підозру колаборантці, яка організовувала псевдореферендум на Херсонщині