Христина Соловій розмазала перевзуту москалиху Єфросініну

Поділитися

***
Навздогін інтерв‘ю Христини Соловій. От головне, що вона сказала насправді ( і це не про стосунки із Жаданом).

Протягом 30 років в Україні створювався запит на російську і російськомовну культуру. Такі, як Христина Соловій були в меншості. Таких як я, що витримували цей пресинг 35 років—були одиниці (тому і вважаю, що маю право так говорити). Будемо чесними. Україномовний музичний продукт не хотіли брати на FM та музичні канали. Про мене прямо казали :ця Бурмака, ця іі українська мова». На музичних каналах кліпи мали бути відзняті в естетиці кліпів російських. Або брали кліпи українських (і в своій масі російськомовних) артистів, які прагнули працювати і працювали на російську федерацію. Масштаб фінансових можливостей був неспівмірний. Та і зараз ці артисти мають заощадження вкладати в свою музику і кліпи. Вони були успішними фінансово ці роки, бо власне «сиділи на двох стільцях». Україномовні артисти часто знімали свої кліпи за останні своі кошти. А телеканали іх не брали, бо «неформат», «не підходить» і, знову будемо чесними, вони не були вигідною співпрацею, бо це ж не якийсь великий лейбл російських і українських артистів.
Тотальна більшість музичнтих медіа, артистів, продюсерів хотіли «всидіти на тих самих двох стільцях». Хтось має совість це визнати. Хтось ні. І завзято перекладає своі опуси, ніби нічого не сталось. І аби зараз банально втриматись «в сідлі».
І ще одне. Про пісні на вірші наших класиків. Знаєте, в чому є цей когнітивний дисонанс? Бо наші українські класики-—це були люди Ідеї. Їх життя було подвигом і геройським вчинком. Шевченко, Стус, Розстріляне відродження. Ці поети поклали своє життя служінню Україні. А багато артистів вирішили ці вірші, цю харизму і цей життєвий подвиг зараз просто поюзати. Вірші ж на слуху, не треба писати свої, авторський гонорар Шевченкові теж не треба платити.
Щоб братися за ці вірші—треба бути людиною хоч трохи такого складу, як ці поети, наші подвижники. У своєму життєвому виборі. У своїх цінностях. У своїх життєвих пріорітетах. І так жити своє життя, такий обирати шлях. І не зараз. А завжди.
Марія Бурмака

***

Я б хотів дожити до часів, коли всі ці єфросініни перестануть шукати виправдання своїй москворотості, а просто вибачаться за те, що десятки років працювали на рускій мір.
Вибачаться за свою зневагу до культури рідної країни. За те, що своєю демонстративною москворотістю формували в Криму, Донецькій, Луганській областях, інших регіонах, російський наратив про зірковість російськомовних та нездалість україномовних “рагулів”.
Коли Христина Соловій каже Єфросініній, що на її руках кров, це не метафора і не гіпербола, а свята правда, яка вона є. Маша старанно ростила в Україні рускій мір. Вона і такі, як вона, допомагали Кремлю переконувати українців, що вони рускіє. А потім з цих людей, які відчули себе рускімі настільки, що кликали на свою землю окупантів, вийшли “апалчєнци”, кати на підвалах, наводчики на вокзали та госпіталі.
Кожне російське слово зіркової Маші щедро окроплене кров’ю невинних жертв російсько-української війни.
Я розумію, який тяжкий тягар таке нести. Тому намагання Маші виправдатися цілком зрозуміле. І цілком жалюгідне без щирого каяття. Бо поки москвороті сєлєбрітіз не знайдуть в собі сил вибачитися і покаятися, виправдання і вимушена україномовність виглядатимуть як звичайна мімікрія під патріотів, щоб заробити свою копійочку на довірливих лошках.

Інженер Google потайки викрадав технології ШІ, працюючи на китайську компанію

Роботодавці вимагають знання англійської та розміщують вакансії для ветеранів: як змінювався ринок праці у лютому