Найбільші проблеми — від стереотипів. Як буде відбуватися повернення ветеранів до мирного життя

Поділитися

70% українців мають родичів, які воюють на фронті. В Силах оборони України задіяно більше мільйона людей, і в майбутньому вони стануть ветеранами. З якими проблемами стикаються військові, повертаючись з війни, а також, чому їхнє повернення до мирного життя є справою кожного розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Негативні стереотипи проти здорового глузду

На третій рік повномасштабного вторгнення військовослужбовці Збройних сил України та ветерани користуються найбільшою підтримкою в суспільстві. За даними дослідження Соціологічної групи “Рейтинг”, рівень довіри до них 94%, і він є сталим абсолютно для всіх регіонів України. Втім, попри високу повагу громадськості, військові та ветерани, повертаючись до цивільного життя, стикаються з дуже суттєвою стигматизацією коли в суспільстві довкола них формуються негативні стереотипи. “Найголовніший страх наших ветеранів — це нерозуміння суспільством пережитого. Суспільство часто ототожнює ветеранів з людьми, які мають психологічні розлади або залежності, увічнюючи шкідливі стереотипи, які наших захисників глибоко турбують”, відзначила керівниця відділу просвітницької та аналітичної роботи “Українського ветеранського фонду” Юлія Кириллова під час брифінгу в Медіацентрі Україна Укрінформ.

Що очікує ветеранів після повернення додому?

За два роки повномасштабної війни суспільна думка щодо ветеранів зазнала певних змін суспільство починає бачити реальні соціальні та психологічні проблеми, пов’язані з ветеранами, зазначає заступник директора Соціологічної групи “Рейтинг” Любомир Мисів. Дослідження показує, що ключові проблеми, з якими можуть зіткнутися ветерани після повернення зі служби, психоемоційна нестабільність, проблеми з фізичним здоров’ям, труднощі з отриманням медичної допомоги та соціальних пільг. Опитані українці вважають досить ймовірними проблеми конфліктів у сім’ї, відсутність роботи, а також невідповідність військового досвіду мирному життю. Внаслідок цього зростають ризики зловживання алкоголем чи наркотиками серед ветеранів, а також, зауважують опитані, існує велика ймовірність самогубств. Близько третини опитаних відзначили потенційні ризики порушення законів та участі у злочинності, які можуть спіткати ветеранів.

Яким буде післявоєнне суспільство?

Інтеграція ветеранів в суспільство це завдання, яке стоїть перед кожним українцем. Недостатня увага до цього процесу з боку держави та суспільства може зробити реальними усі перераховані вище сценарії. Як зазначає співзасновниця та СЕО Центру протезування та реабілітації  Superhumans Center Ольга Руднєва, різного роду травми війни як видимі, так і невидимі, матимуть усі українці. “Після війни усім нам слід бути готовим до несподіваних реакцій від людей, які нам здаються цілком нормальними. Якщо людина має психологічну травму, будь-що та будь-хто для неї може стати тригером і викликати різку реакцію. Тож слід враховувати, що і ми, і наш співрозмовник може мати травму війни. Конфлікти можуть виникати на рівному місці, і ми маємо навчитись їм запобігати. Стосовно ветеранів вони, як і люди, що постраждали від війни, а також особи з інвалідністю, готові долати перешкоди, вони потребують не  особливих умов, а гідного ставлення та поваги”, пояснює фахівчиня.

Пневматические насосы и генераторы холодного тумана – повышение эффективности обработки воздуха

Росія вербує найманців з країн Африки, Азії та Латинської Америки: чому їдуть на смерть?