На Львівщині створили агломерацію: для чого це громадам?

Поділитися

Громади Львівської агломерації створили  місцеву асоціацію органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація» – це  дасть можливість покращити життя громад та залучити додаткові фінансові ресурси.
Обговорення  можливості розбудови співпраці за підтримки Ради Європи в рамках програми «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» розпочалося ще до повномасштабного вторгнення. Про це під час установчих зборів асоціації ОМС «Львівська агломерація», які відбулися у міській раді Львова, в онлайн-привітанні зазначила директорка Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Клаудія Лучіані, передає кореспондент Укрінформу.

«Я дуже рада, що ця агломерація створилася, зараз в ній 10 громад, але ми впевнені, що ця цифра буде збільшуватися. Цьому передувала чимала робота за підтримки Ради Європи: аналіз ситуації, дискусії, круглі столи, соціологічні дослідження, публічні зустрічі – було дуже важливо бачити цей прогрес. Разом будете ставати сильнішими в різних сферах. В світі існують різні моделі агломерацій, але єдиного рецепту успіху немає, але ви вже погодилися на дуже важливий крок із одного боку це інновації для вас, а з іншого – це добробут ваших жителів. І це має велике значення, враховуючи ситуацію в Україні зараз.  Рада Європи буде підтримувати вас у цьому та інших важливих проєктах», – сказала Лучіані.

Міський голова Львова Андрій Садовий назвав директорку Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи «хресною мамою» Львівської агломерації.

«Ми створили Львівську агломерацію і це вагома подія, адже на нашому прикладі можуть розвиватись моделі співпраці у регіонах нашої країни. Велика подяка Раді Європи за підтримку і надалі хочемо відчувати ваше плече, щоб будувати мости, які мають з’єднувати Україну із Європейським Союзом», – наголосив Садовий.

Передували вітальним словам зі Страсбурга установчі збори асоціації ОМС «Львівська агломерація», які відбулися у Львівській міській раді  за участі представників 10 громад – засновників Асоціації, народних депутатів, представників Офісу Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України, керівництва Львівської ОВА, Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Учасниками Асоціації стали 10 громад Львівщини: Бібрська, Великолюбінська, Городоцька,  Жовківська, Жовтанецька, Давидівська, Куликівська, Львівська, Пустомитівська та Новояричівська. Проте перелік не є вичерпним, приєднатися зможуть й інші зацікавлені у співпраці громади. Присутні затвердили Статут асоціації, обрали голову, яким став мер Львова Андрій Садовий, секретаря, співголову та виконавчого директора. Подія стала логічним продовженням процесу формування асоціації органів місцевого самоврядування після затвердження першої в Україні Стратегії розвитку агломерації Львівщини.

«Асоціація – це новий рівень співпраці громад. Важливо людям, яких стає все менше, надати роботу, можливість самореалізації. Сподіваюся, що асоціація стане платформою для порозуміння та рівноправної співпраці органів місцевого самоврядування, аби вирішити проблеми мешканців у громадах. Людей, які довірили вам ці повноваження. Бо завдяки агломераціям ми отримуємо шанс наукового, технічного, економічного прогресу нашої країни. Якщо ми покажемо, тут на Львівщині, що цей механізм працює, то вдасться перемогти і побудувати нову державу», – сказав начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Відкрив захід, звертаючись до учасників установчих зборів керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода, який подякував головам громад за сміливість, наполегливість, розуміння у важливості об’єднання громад.

«На сьогодні ми це розглядаємо, як втілення складного проєкту, який здійснюється в рамках співробітництва окремих громад. Попереду велика робота і важливо, щоб вистачило сил та злагодженості у поглядах на шляху до спільної мети, яка передбачена у вашій стратегії. Це важливо для всієї України, адже таких потенційних  агломерацій ми маємо 6-7 і ваші успіхи можуть бути гарним приводом для змін у законодавстві, щоб українські громади та децентралізація ставали ще сильнішими», – сказав Негода, звертаючись до присутніх онлайн.

Народний депутат України, голова підкомітету ВРУ з питань адміністративно-територіального устрою України та місцевого самоврядування Віталій Безгін, який уже впродовж багатьох років працює над законом щодо функціонування агломерацій в Україні, покладає надії, що цього року вчергове відбудеться звернення до Верховної Ради щодо цього питання.

«Мені шкода, що ми законодавчо не спромоглися забезпечити розвиток об’єднань місцевого самоврядування. Але я думаю, що ми будемо наздоганяти вашу прогресивну ініціативу. На моє переконання, агломерації – є локомотивами економіки України. Сподіваюся, що з часом ми зможемо з боку центральної влади підставити надійне плече і забезпечити, зокрема додатковими фінансовими стимулами функціонування агломерацій в Україні», – сказав у відеозверненні Безгін.

Голови територіальних громад, які увійшли до складу асоціації, добре розуміють переваги об’єднання, не зважаючи на міфи, які побутують серед деяких чиновників щодо поглинання територій центром агломерації, втручання в роботу громад, фінансову залежність, перейменування сіл та селищ тощо.

«Я зустрічався з мерами міст Чехії, Польщі, Словаччини і розпитував про їх досвід у функціонуванні агломерацій. Це є нормальний європейський досвід та співпраця сусідніх із  великим містом громад. Ми можемо перебрати його та поглибити нашу співпрацю. Ми розуміємо, що є різні громади навколо Львова, в когось розвинутий туризм, в інших промисловість чи сільське господарство, ми співпрацюватимемо, перебираючи практики один одного. Важливим пунктом також є вирішення проблем, зокрема з транспортом, лікарнями, екологією. Також для нас важливою є можливість залучень коштів від європейських партнерів, адже одна справа, коли переговори відбуваються від імені маленької громади і зовсім інша, коли від асоціації громад. Це додає статусу на міжнародному рівні», – зазначив  голова Бібрської територіальної громади Роман Гринус.

Його думку цілковито підтримує директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда, який протягом  двох років разом з колегами активно працював з громадами задля створення агломерації.

«Кожен розуміє агломерацію по своєму, я як економіст бачу в цьому можливість для об’єднання ресурсів, а як практик – залучення нових коштів для розвитку соціальної та адміністративної інфраструктури обласного центру та прилеглих територій. Агломерація – це інструмент, яким ми можемо затягнути сюди нові проєкти, ідеї, комунікації. Чи є вже в нас проєкти, про які можна говорити на весь світ? Так, вони є, але поки не показуємо. З Радою Європи усі громади напрацювали чіткі, структуровані проєктні ідеї. Я впевнений, що  зараз це на часі, адже кожен на своєму місці особливо в час війни повинен робити свою справу з максимальною користю для людей», – зазначив Куйбіда.

Цю публікацію створено в межах Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Погляди, викладені в цій публікації, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

Матеріал розміщено згідно пункту 3 статті 9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996 та Закону України №2849-IX від 31.03.2023 та на підставі Договору.

п.3 ст.9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996: Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару, який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів, користувачів) щодо цих особи чи товару та який розповсюджується за грошову чи іншу винагороду, повинен ідентифікуватися як реклама з дотриманням вимог цього Закону з використанням слова “реклама”.

https://www.ukrinform.ua

5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади

Неосвічені засранці зі злиденних країн світу вважають, що загроза від коронвірусу була перебільшена