Знищити заборонено зберегти Тернопільську обласну експериментальну комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети

Поділитися

4 квітня 2018 року, шість років тому, на сайті Тернопільської обласної ради з`явилось рішення №930, датоване 28 березня 2018 року, під назвою «Про реорганізацію шляхом злиття Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети та Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 21 Тернопільської міської ради Тернопільської області у спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради»
Минає шість років з часу, як наші можновладці розтоптали Конституцію, закони,поглумилися над правами громадян – жителів Тернопільщини.
Минає шість років, як діюча влада ( а тоді це не регіонали, не «зелені», до речі, як і сьогодні на Тернопільщині, а «патріоти») «наплювала» на свої конституційні обов`язки.
Минає шість років, як було відкрито кримінальне провадження проти очільника Тернопільської обласної ради (і не тільки).
Минає шість років з початку судової тяганини ( бо правосуддям це не назвеш).
Минає шість років з часу вчинення такого омріяного владою акту вандалізму- руйнації Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети – унікального комплексного закладу, де діти одночасно здобували загальну середню освіту та мистецьку освіту.
Закладу, який був майже ровесником нашої незалежності, створеного групою науковців і творчої інтелігенції України на чолі з Ігорем Геретою, в основу якого було покладено Концепцію української національної школи. Який дійсно ще тоді був Новою українською школою.
Закладу, який підготував переможців різноманітних не лише українських конкурсів, а й міжнародних: в Болгарії, Македонії, Індії, Японії, Словенії, Югославії… Випускники якого стали студентами університетів та консерваторій Праги, Варшави, Лодзя, Жешува, Лондона, Вроцлава, Дрездена, Мантови, Базеля… Який виховав у своїх стінах не одну плеяду талановитих художників, музикантів, хореографів, вокалістів, театралів, лікарів, учителів, інженерів, архітекторів… А найголовніше – щасливих людей.
Закладу, в якому була своя особлива методика, особлива атмосфера , що їх роками творили наші вчителі…
28 березня 2018 року протягом двох чи трьох годин депутатами «Блоку Петра Порошенка», «Свободи», «Самопомочі», «Радикальної партії» було прийнято, як вважають, рішення про припинення життя нашої школи, про позбавлення повноцінної (не малокомплектної!) улюбленої школи 350 учнів (бо більше не дозволяли набирати) з усієї області, а це 20 класів, 95 учителів та працівників, 700 батьків! І це незважаючи на численні протести учителів, дітей школи та батьків, громадськості Тернопільщини! Кажуть, тоді цілі відділи Тернопільської обласної ради, Тернопільської державної адміністрації, Тернопільської міської ради воювали» проти дітей і жінок. Очільниками тоді були Віктор Овчарук, Степан Барна, Сергій Надал. Ось де досвід ведення бойових дій!
Як твердить Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» твердить, що обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами. – Чи було в інтересах громад Тернопільщини ліквідація єдиної обласної, національної, комплексної, унікальної школи?
Про це ніхто й не збирався питати.
Частиною другою статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Однак дотримуватися вимог Конституції – то не для Тернопільської обласної ради. Більше того, 28 березня 2018 року вона діє ВСУПЕРЕЧ Конституції та законам України:
– порушено конституційне право учасників освітнього процесу (батьків та їх дітей) на освіту (ст.53 Конституції України);
– порушено конституційне право на вільний розвиток своєї особистості (ст.23 Конституції України );
– порушено конституційне право на працю (ст.43 Конституції України );
– порушено конституційне право на захист інтелектуальної власності (ст.54 Конституції України );
– порушено конституційне право на виконання судового рішення (ст.43 Конституції України ). У Тернополі органи державної влади не вважають, що вони мають хоча б якісь ЗОБОВ`ЗАННЯ, навіть прописані в Конституції!
– обласна рада своїм рішенням не може створити заклад міської ради, оскільки до її компетенції входить лише повноваження щодо об’єктів обласної, але не міської ради (ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування»);
– виключення закладів культури з базової мережі здійснюється за погодження з Міністерством культури(п.13 Порядку формування базової мережі закладів культури, затвердженого Постановою Кабінетом Міністрів України від 24.10.2012р. №984). Станом на 28 березня 2018 року такого погодження не було;
– державна політика у сфері позашкільної освіти спрямована на збереження та розвиток мережі державних та комунальних закладів позашкільної освіти без права їх перепрофілювання, перепідпорядкування, злиття, передачі приміщень, обладнання, техніки в оренду, концесію, відчуження (продажу) землі, майна (ч.2 ст.9 Закону України « Про позашкільну освіту»;.
– порушено право дітей навчатися у закладі, який вони обрали, їх право на: індивідуальну освітню траєкторію, яка реалізується, зокрема, через вільний вибір навчальних закладів (ч. 1 ст. 53 Закону України «Про освіту»);
– порушено права та інтереси батьків здобувачів освіти на вибір навчального закладу, освітньої програми, виду і форми здобуття дітьми відповідної освіти (ч. 2 ст. 55 Закону України «Про освіту») ;
– позбавлено права на рівний доступ до здобуття якісної освіти дітей із сіл та міст області, незалежно від місця проживання. Перетворення обласної школи мистецтв у спеціалізовану міську позбавить можливості навчатися дітей з області. (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про освіту»);
– позбавлено права жителів області на громадські консультації, які в обов’язковому порядку проводяться у формі публічного громадського обговорення та/або електронних консультації з щодо проектів нормативно-правових актів, які стосуються конституційних прав, свобод та обов’язків громадян. Закриття же шкіл шляхом скорочення мережі загальноосвітніх закладів безпосередньо належить як до питань соціально-економічного розвитку, так і до реалізації прав і свобод громадян (пп. 3,12 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики).
Тернопільська обласна рада порушила Регламент.
28 березня 2018 року до порядку денного було включено питання “Про звернення трудового колективу, батьків учнів Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети” комплексної школи мистецтв та громадськості”, в якому висловлено протест проти будь-якої ліквідації чи реорганізації школи.
Рішення №930, датоване 28 березня 2018 року, під назвою «Про реорганізацію шляхом злиття Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети та Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 21 Тернопільської міської ради Тернопільської області у спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради» депутатами Тернопільської обласної ради в порядок денний не вносилося і взагалі не приймалося.
За фактом підробки даного рішення і було відкрито кримінальне провадження .
8 червня 2022 року Верховний Суд своєю постановою скасував рішення. Так що законністю рішення №930 і не пахне!
Однак Тернопільська обласна рада в особі вже тепер і ще тоді голови облради Михайла Головка і не збиралась виконувати постанову Суду. Це ж щось собі Верховний Суд прийняв, а вони, рада, нічого не скасовували!.
29 лютого 2024 року Західний апеляційний господарський суд у своїй постанові щодо зобов`язання Тернопільській обласній раді відновити школу мистецтв скасував рішення Тернопільського господарського суду, яким мені було відмовлено у задоволенні позову (відновленні Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети). І закрив провадження… Бо, як виявляється, ця справа не відноситься уже до юрисдикції господарського суду. А до адміністративного. Хоча перед господарським судом ми звертались до адміністративного. Через пів року розгляду нас відправили до господарського, згідно з правовою позицією Верховного Суду. Тепер вона (позиція) знову помінялась.
Ось тому й тяганина… Повертаюсь знову до адміністративного суду і починаємо все спочатку…
Це довго. Хотілось би по-іншому. Але як законослухняні громадяни, можемо боротись проти злочинців тільки законним шляхом.
Сьогодні немає в Україні верховенства Конституції, верховенства законів, нема державницької влади, нема нема правосуддя.
Безкарність, злочинність, вседозволеність злочинців – з одної сторони, апатія, байдужість, якийсь аж тваринний страх тих, проти кого вчиняють злочини – з другої . І, як наслідок, – війна, яка щодня збирає страшну плату…
Кажуть, люди вже втомилися від війни. Неправда. Не втомились. Глибоке, тяжке, безпросвітне розчарування. Масово знищують школи, університети, заклади культури, медичні установи, допродують комунальне і державне майно, землі, надра, вирубують ліси – і все це цинічно прикриваючись гаслом: «Для ЗСУ!». І як плювок в лице нам усім: бруківка, дороги, стадіони, ремонти в радах, поліціях і прокуратурах , захмарні зарплати і премії, розкрадена гуманітарка, яйця золоті, нові департаменти і директорати в міністерствах, численні набу, сапи та інші органи, маямські маєтки, сотні гектарів! Ось кому просто необхідно насамперед воювати: захищати свої нажитки, свої права, а радше привілеї чи вседозволеність. Решта ж в Україні, як бачимо, безправні.
Якщо нема прав, то чому тоді має бути обов`язок?
Але, як не дивно, саме сьогодні маємо можливість або зникнути, як народ, як країна, або возродитись, як могутня держава, як непереможна нація. Так, як і наша ШКОЛА МИСТЕЦТВ.
Але для цього замало чекати, поки хтось зробить для нас.
Поки прийдуть хлопці та дівчата.
Поки в когось вийде.
ЗНИЩИТИ ЗАБОРОНЕНО ЗБЕРЕГТИ
Тернопільську обласну експериментальну комплексну школу мистецтв
імені Ігоря Герети
4 квітня 2018 року, шість років тому, на сайті Тернопільської обласної ради з`явилось рішення №930, датоване 28 березня 2018 року, під назвою «Про реорганізацію шляхом злиття Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети та Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 21 Тернопільської міської ради Тернопільської області у спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради»
Минає шість років з часу, як наші можновладці розтоптали Конституцію, закони,поглумилися над правами громадян – жителів Тернопільщини.
Минає шість років, як діюча влада ( а тоді це не регіонали, не «зелені», до речі, як і сьогодні на Тернопільщині, а «патріоти») «наплювала» на свої конституційні обов`язки.
Минає шість років, як було відкрито кримінальне провадження проти очільника Тернопільської обласної ради (і не тільки).
Минає шість років з початку судової тяганини ( бо правосуддям це не назвеш).
Минає шість років з часу вчинення такого омріяного владою акту вандалізму- руйнації Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети – унікального комплексного закладу, де діти одночасно здобували загальну середню освіту та мистецьку освіту.
Закладу, який був майже ровесником нашї незалежності, створеного групою науковців і творчої інтелігенції України на чолі з Ігорем Геретою, в основу якого було покладено Концепцію української національної школи. Який дійсно ще тоді був Новою українською школою.
Закладу, який підготував переможців різноманітних не лише українських конкурсів, а й міжнародних: в Болгарії, Македонії, Індії, Японії, Словенії, Югославії… Випускники якого стали студентами університетів та консерваторій Праги, Варшави, Лодзя, Жешува, Лондона, Вроцлава, Дрездена, Мантови, Базеля… Який виховав у своїх стінах не одну плеяду талановитих художників, музикантів, хореографів, вокалістів, театралів, лікарів, учителів, інженерів, архітекторів… А найголовніше – щасливих людей.
Закладу, в якому була своя особлива методика, особлива атмосфера , що їх роками творили наші вчителі…
28 березня 2018 року протягом двох чи трьох годин депутатами «Блоку Петра Порошенка», «Свободи», «Самопомочі», «Радикальної партії» було прийнято, як вважають, рішення про припинення життя нашої школи, про позбавлення повноцінної (не малокомплектної!) улюбленої школи 350 учнів (бо більше не дозволяли набирати) з усієї області, а це 20 класів, 95 учителів та працівників, 700 батьків! І це незважаючи на численні протести учителів, дітей школи та батьків, громадськості Тернопільщини! Кажуть, тоді цілі відділи Тернопільської обласної ради, Тернопільської державної адміністрації, Тернопільської міської ради воювали» проти дітей і жінок. Очільниками тоді були Віктор Овчарук, Степан Барна, Сергій Надал. Ось де досвід ведення бойових дій!
Як твердить Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» твердить, що обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами. – Чи було в інтересах громад Тернопільщини ліквідація єдиної обласної, національної, комплексної, унікальної школи?
Про це ніхто й не збирався питати.
Частиною другою статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Однак дотримуватися вимог Конституції – то не для Тернопільської обласної ради. Більше того, 28 березня 2018 року вона діє ВСУПЕРЕЧ Конституції та законам України:
– порушено конституційне право учасників освітнього процесу (батьків та їх дітей) на освіту (ст.53 Конституції України);
– порушено конституційне право на вільний розвиток своєї особистості (ст.23 Конституції України );
– порушено конституційне право на працю (ст.43 Конституції України );
– порушено конституційне право на захист інтелектуальної власності (ст.54 Конституції України );
– порушено конституційне право на виконання судового рішення (ст.43 Конституції України ). У Тернополі органи державної влади не вважають, що вони мають хоча б якісь ЗОБОВ`ЗАННЯ, навіть прописані в Конституції!
– обласна рада своїм рішенням не може створити заклад міської ради, оскільки до її компетенції входить лише повноваження щодо об’єктів обласної, але не міської ради (ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування»);
– виключення закладів культури з базової мережі здійснюється за погодження з Міністерством культури(п.13 Порядку формування базової мережі закладів культури, затвердженого Постановою Кабінетом Міністрів України від 24.10.2012р. №984). Станом на 28 березня 2018 року такого погодження не було;
– державна політика у сфері позашкільної освіти спрямована на збереження та розвиток мережі державних та комунальних закладів позашкільної освіти без права їх перепрофілювання, перепідпорядкування, злиття, передачі приміщень, обладнання, техніки в оренду, концесію, відчуження (продажу) землі, майна (ч.2 ст.9 Закону України « Про позашкільну освіту»;.
– порушено право дітей навчатися у закладі, який вони обрали, їх право на: індивідуальну освітню траєкторію, яка реалізується, зокрема, через вільний вибір навчальних закладів (ч. 1 ст. 53 Закону України «Про освіту»);
– порушено права та інтереси батьків здобувачів освіти на вибір навчального закладу, освітньої програми, виду і форми здобуття дітьми відповідної освіти (ч. 2 ст. 55 Закону України «Про освіту») ;
– позбавлено права на рівний доступ до здобуття якісної освіти дітей із сіл та міст області, незалежно від місця проживання. Перетворення обласної школи мистецтв у спеціалізовану міську позбавить можливості навчатися дітей з області. (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про освіту»);
– позбавлено права жителів області на громадські консультації, які в обов’язковому порядку проводяться у формі публічного громадського обговорення та/або електронних консультації з щодо проектів нормативно-правових актів, які стосуються конституційних прав, свобод та обов’язків громадян. Закриття же шкіл шляхом скорочення мережі загальноосвітніх закладів безпосередньо належить як до питань соціально-економічного розвитку, так і до реалізації прав і свобод громадян (пп. 3,12 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики).
Тернопільська обласна рада порушила Регламент.
28 березня 2018року до порядку денного було включено питання “Про звернення трудового колективу, батьків учнів Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети” комплексної школи мистецтв та громадськості”, в якому висловлено протест проти будь-якої ліквідації чи реорганізації школи.
Рішення №930, датоване 28 березня 2018 року, під назвою «Про реорганізацію шляхом злиття Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети та Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 21 Тернопільської міської ради Тернопільської області у спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради» депутатами Тернопільської обласної ради в порядок денний не вносилося і взагалі не приймалося.
За фактом підробки даного рішення і було відкрито кримінальне провадження .
8 червня 2022 року Верховний Суд своєю постановою скасував рішення. Так що законністю рішення №930 і не пахне!
Однак Тернопільська обласна рада в особі вже тепер і ще тоді голови облради Михайла Головка і не збиралась виконувати постанову Суду. Це ж щось собі Верховний Суд прийняв, а вони, рада, нічого не скасовували!.
29 лютого 2024 року Західний апеляційний господарський суд у своїй постанові щодо зобов`язання Тернопільській обласній раді відновити школу мистецтв скасував рішення Тернопільського господарського суду, яким мені було відмовлено у задоволенні позову (відновленні Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети). І закрив провадження… Бо, як виявляється, ця справа не відноситься уже до юрисдикції господарського суду. А до адміністративного. Хоча перд господарським судом ми звертались до адміністративного. Через пів року розгляду нас відправили до господарського, згідно з правовою позицією Верховного Суду. Тепер вона (позиція) знову помінялась.
Ось тому й тяганина… Повертаюсь знову до адміністративного суду і починаємо все спочатку…
Це довго. Хотілось би по-іншому. Але як законослухняні громадяни, можемо боротись проти злочинців тільки законним шляхом.
Сьогодні немає в Україні верховенства Конституції, верховенства законів, нема державницької влади, нема нема правосуддя.
Безкарність, злочинність, вседозволеність злочинців – з одної сторони, апатія, байдужість, якийсь аж тваринний страх тих, проти кого вчиняють злочини – з другої . І, як наслідок, – війна, яка щодня збирає страшну плату…
Кажуть, люди вже втомилися від війни. Неправда. Не втомились. Глибоке, тяжке, безпросвітне розчарування. Масово знищують школи, університети, заклади культури, медичні установи, допродують комунальне і державне майно, землі, надра, вирубують ліси – і все це цинічно прикриваючись гаслом: «Для ЗСУ!». І як плювок в лице нам усім: бруківка, дороги, стадіони, ремонти в радах, поліціях і прокуратурах , захмарні зарплати і премії, розкрадена гуманітарка, яйця золоті, нові департаменти і директорати в міністерствах, численні набу, сапи та інші органи, майямські маєтки, сотні гектарів! Ось кому просто необхідно насамперед воювати: захищати свої нажитки, свої права, а радше привілеї чи вседозволеність. Решта ж в Україні, як бачимо, безправні.
Якщо нема прав, то чому тоді має бути обов`язок?
Але, як не дивно, саме сьогодні маємо можливість або зникнути, як народ, як країна, або возродитись могутньою державою, непереможною нацією. Так, як і наша ШКОЛА МИСТЕЦТВ.
Але для цього замало чекати, поки хтось зробить для нас.
Поки прийдуть хлопці та дівчата.
Поки в когось вийде.
Може не вийти в решти…
Усе залежить від кожного…
Усе залежить від кожного…
І ще.
Цьогоріч виповнюється 30 років, відколи наша особлива й затишна Тернопільська обласна експериментальна комплексна школа мистецтв імені Ігоря Герети вперше відчинила свої двері для великих і щасливих людей.
Буде далі…
Ірина ЛЕНЬКО

Рух “Чесно” оголосив список ТОП-держзрадників: його очолили Порошенко, Деркач та Шуфрич

В Україні дожилися до того часу, коли один солдат за місяць на передку заробляє більше, ніж може скинутися тусовка 150 бізнесменів, блогерів та свійських левиць