“Це не смішно, це армія”: презентували фільм про військовий гумор

Поділитися

До Дня Героїв у Києві презентували фільм про військовий гумор “Нам своє робить”. Кінострічка розповідає, як гумор на війні підтримує стійкість та впертість захисників і захисниць через чотири теми жартів: воєнний побут, “паперова” армія, бойові курйози та тварини на війні.

У фільмі взяли участь бійці з 17-ї окремої танкової бригади, медичної служби Інтернаціонального легіону, Групи Тора та Групи Молота. Різні ділянки фронту, різні підрозділи, різні спеціальності та досвід — але спільне розуміння, що саме гумор допомагає переживати найбільші навантаження та триматися стійко та вперто.

“Ми в команді Українського ветеранського фонду пишаємось тим, що вдалось підтримати реалізацію такого потужного фільму. Наші захисники й захисниці щодня доводять свою нереальну крутість. Й тепер цивільні глядачі зможуть побачити, хто, як та в яких умовах тримає фронт. Сподіваюсь, це ще більше підвищить повагу та довіру до наших ветеранів”, — каже Руслана Величко-Трифонюк, виконуюча обов’язки Виконавчої директорки Українського ветеранського фонду.
Кінострічку презентували в у Києві, в кінотеатрі Жовтень. На події були військові, які знялись у фільму, журналісти та посадовці.

“Я вдячний продюсеру Сергію Малярчуку за ідею та створення фільму DocNoteFilms, за участі Вавилон’13. Бо показати війну, жартуючи — це мистецтво. Але і війна без жартів — не війна. Як і кожен жарт — це своєрідне мистецтво. І тоді ти живеш, можеш відчувати, реагувати і реготати. Навіть в непідходящий момент. Тож, всім нам приємного перегляду і щирих емоцій”, — каже Олександр Порхун, виконуючий обов’язки міністра у справах ветеранів.
Продюсер фільму, Сергій Малярчук — ветеран. Він один із переможців конкурсної програми “Варто” від Українського ветеранського фонду. Завдяки отриманому фінансуванню йому вдалось реалізувати створення кінострічки “Нам своє робить”.

“Ми живемо в такий час, що тема війни і військових присутня всюди – і в культурі, і в кіно зокрема. Ми не можемо від неї відгороджуватися чи ігнорувати її. Тому важливо зараз підтримувати ветеранів, бо без військових культури б у нас зараз не було”, — наголосив Сергій Малярчук, продюсер фільму.

Наприкінці 2023 року команда DocNoteFilms проїхала тисячі кілометрів, питаючи військових: чи можна жартувати на війні?
“Ми знімаємо війну з 2014-го. Тоді, особливо в умовах маневреної війни з купою проблем та невідомості, ми побачили в усіх українцях на фронті одну спільну рису – гумор. Це міг бути окоп в Пісках перед вивіскою “Донецьк” або блокпост на межі областей: влучно жартували і там, і там. За роки війни жарти не раз допомагали навіть нам у складних фронтових ситуаціях. Гумор знімає напруженість, згладжує конфлікти, допомагає відрефлексувати важкі події. Тож фільм “Нам своє робить” — це наша спроба дослідити за допомогою кіномови цю унікальну здатність українців, яка, можливо, в чомусь і є й нашою зброєю”, — каже Костянтин Кляцкін, режисер фільму.

Жіноча дружба існує!

У новому синглі Your Type близнючки Bloom Twins розповіли про свої невдалі стосунки