Єврокомісія виплатила Україні майже 4,2 мільярда євро

Поділитися

13 серпня Єврокомісія виплатила Україні майже 4,2 мільярда євро в межах першого компонента Програми «Ukraine Facility». Таким чином загальна сума фінансування ЄС, виплачена українському уряду в межах цієї Програми, становить 12 мільярдів євро.

Після запиту на платіж, поданого Україною, Рада ЄС схвалила оцінку Комісії про те, що країна задовільно виконала дев’ять показників реформ, пов’язаних із першим регулярним квартальним платежем. Ці умови, що охоплюють управління державними фінансами, управління державними підприємствами, бізнес-середовище, енергетику та розмінування, були викладені в Плані для реалізації програми «Ukraine Facilitу».

Платіж, виплачений 13 серпня, слідує за початковими платежами, здійсненими в межах Програми, а саме 6 мільярдів євро у вигляді перехідного фінансування та 1,9 мільярда євро у вигляді попереднього фінансування. Цей платіж є також свідченням швидкого втілення Плану для реалізації програми «Ukraine Facilitу».

Протягом 2024-2027 років Україні буде надано до 50 мільярдів євро у вигляді грантів і позик у межах Програми «Ukraine Facility». Ці кошти допоможуть підтримувати зусилля України щодо забезпечення макрофінансової стабільності, сприяти короткостроковому відновленню, а також відновленню та модернізації країни під час виконання ключових реформ на шляху до вступу до ЄС. Фінансування для підтримки Плану для реалізації програми «Ukraine Facilitу» залежить від виконання попередньо узгоджених квартальних показників реформ та інвестицій, що були схвалені Радою ЄС.

15 тисяч розлучень від початку року: чому все більше українців розривають стосунки?

Зовсім здуріли: у Тернополі виставили на приватизацію державне протезно-ортопедичне підприємство