Урочисті збори з легалізації сітки Порошенка можна вважати відкритими

Поділитися

Агітатори президента Петра Порошенка зібралися днями на багатотисячний форум у Палаці спорту. Офіційний привід – презентація передвиборчої програми кандидата Порошенка. Справжня причина – ідентифікувати та додатково надихнути працівників агітаційної мережі кандидата, яка в народі має назву «сітка».

Ми вже писали про те, що у процесі функціонування сіток двох основних штабів можуть виникнути «технічні недоліки». Полягають вони в тому, що: по-перше, у штабі Порошенка заміряли електоральні настрої й усвідомили, що багато людей підтримують Порошенка, але соромляться це афішувати. Тому прихильників президента мобілізували на форум, щоб вони побачили, що їх таких багато. По-друге, механізм набору агітаторів та відсіювання не ідейних «кульгає», і серед найнятих штабом Порошенка цілком ймовірно можуть трапитися Юліни. Що ставить під питання результативність їхньої роботи на штаб конкурента, бо представникам політичного класу «торгівців» байдуже, за кого агітувати. І хоча ще невідомо, який з двох штабів отримає більше мінусів від міграції «юліних» до «петіних», у штабі Порошенка докладають зусиль, щоб мінімізувати ризики і цих технічних недоліків.

У самому існуванні агітаційної мережі, як відомо, немає нічого протизаконного, якщо вона функціонує на безоплатній основі, і всі агітатори є ідейними. Однак опоненти президента запевняють, що мережеві агітатори «сидять на зарплаті» в штабу Порошенка, і планують підкуповувати виборців. У Порошенка, в свою чергу, озвучують такі самі звинувачення на адресу Батьківщини, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, принаймні у публічних заявах, шукає злісних скуповувачів голосів по обох штабах.

Негласно в штабі Тимошенко скаржаться на погану розбудову своєї сітки, тому що в них немає необхідної для розгалуженої мережі кількості грошей і таких фахових спеціалістів з її розбудови, як депутат Сергій Березенко та його політтехнолог Дмитро Касьянов. У лідерки Батьківщини не заперечують формування регіональних агітаційних мереж на окремих округах, але наголошують, що їхня сітка є «порваною» і не має такої масштабної та системної структури, як сітка конкурента.
«Найкраще це вміє робити «молода команда Черновецького», – кажуть там, натякаючи на Березенка та забуваючи, що у них в штабі працює учасниця цієї ж «молодої команди» Алла Шлапак. Окрім того, за нашими даними, сітку штабу курує багаторічний член фракції Батьківщина Валерій Дубіль, йому допомагає колишній нардеп та діючий очільник київської парторганізації Батьківщини Костянтин Бондарєв. У команді Тимошенко вважають, що штаб конкурента загалом планує вкинути до 6 мільйонів голосів – 4,5 за рахунок агітаційної сітки, ще півтора –завдяки прямому адмінресурсу та маніпуляціям з реєстром виборців.

«Починається велика брудна кампанія проти нашого волонтерського руху. Вони кажуть, що нас купили для підтримки Порошенка. Знаєте, чому це відбувається? Тому що вони нас бояться. Ми не збираємося порушувати закон, а використовуватимемо таку саму взаємодію з виборцями, яку використовують європейські країни. Тому давайте скажемо їм, що ми не продаємося!» – опонував конкурентам під час свого виступу на форумі «завгосп» президента Сергій Березенко, окремо наголошуючи що «обирає Петра Порошенка на наступні 5 років, як очільника держави».

Мабуть саме від щирої прихильності до Порошенка Березенко нещодавно виправдовувався за свою діяльність перед оточенням Тимошенко. Джерела кажуть, щоб під час розмови з людьми з команди лідерки Батьківщини у 20-тих числах січня Березенко запевняв їх, що не має до сітки та підкупу жодного відношення і щиро бажає, «щоб Юлія Володимирівна стала президентом».

А сталося це після того, як заздрісники з Батьківщини наскаржилися на Березенка у міжнародні інституції, розіславши по посольствах дані про сітку конкурента. І, можливо, після того, як міжнародні інституції, провели виховну роботу з Березенком, пообіцявши, що якщо він не вгамується, то надалі подорожуватиме зі своїм дипломатичним паспортом виключно в межах Конча-Заспи.
Оксана Денисова, The Newsroom

Тернополяни ввійшли у п’ятірку користувачів Фейсбуком в Україні

Коломойський завдає удару у відповідь