В Еліну Світоліну вклали пів мільйона доларів

Поділитися

У 2007 році на турнірі в Одесі  Еліну Світоліну помітив харківський бізнесмен Юрій Сапронов, який інвестував у молодих українських тенісистів. Батьки майбутньої зірки підписали контракт з ним на сім років, а згодом ще один – на п’ять. Ризику не було: угода не зобов’язувала повертати інвестиції.

Юрій Сапронов називає співпрацю зі Світоліною радше меценатством, аніж спонсорством. «Це був мій перший вдалий досвід таких вкладень, і він окупився з надлишком – тепер я купаюся у променях слави Еліни»,– говорить бізнесмен. Юрій Сапронов зобов’язався покривати витрати на весь тренувальний процес, корти, спорядження, участь у турнірах, роботу з тренерами й медиками.
Типовий контракт між спонсором і батьками спортсмена в тенісі триває п’ять-сім років. Повернути вкладене можна тільки після того, як спортсмен почне заробляти й термін інвестицій закінчиться. Після цього за інвестором на п’ять-сім років заброньовані до 30% призових і 10% рекламних заробітків колишнього підопічного. Спортсмен може зупинити контракт у будь-який момент, і тоді вкладення припиняються, а спонсор починає одержувати свої відсотки.
Всього Юрій Сапронов вклав у кар’єру Еліни Світоліної $500 000.
За останні чотири роки Еліна Світоліна одержала майже $15 млн призових. За її словами, на них припало 75% від загального заробітку, решту приносить реклама.
Якщо Світоліна реалізує свою головну мрію, то до кінця кар’єри може заробити до $50 млн призових на додачу до виграних раніше $19,5 млн, а її чистий прибуток з моменту відновлення спортивного життя до кінця кар’єри складе близько $22 млн.
Фінансами Еліни Світоліної займаються її батько і кілька консультантів. Основну частину доходів вона інвестує у свою кар’єру і стверджує, що не буде «різати» ці вкладення, поки не стане першою ракеткою.

Торгував гуманітарними автівками – на Тернопільщині затримали працівника ТЦК

14 жовтня у Тернополі “Солодка Даруся” Ростислава Держипільського