Теребовлянська міська рада заборонила використання червоних прапорів у місті

Поділитися


29 квітня 2011 року відбулася чергова сесія Теребовлянської міської ради. За пропозицією депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у Теребовлянській міській раді, до порядку денного пленарного засідання було включено питання “Про заборону використання на території населених пунктів Теребовлянської міської ради червоних прапорів та радянської символіки” та “Про заходи щодо захисту національної пам’яті, встановлення історичної справедливості, захисту та вшанування національних символів України”.

Керівник фракції ВО “Свобода” у міській раді Любомир Заверуха зачитав звернення, в якому зазначено:

“Вважаємо, що рішення депутатів Верховної Ради грубо порушує статтю 20 Конституції України, є ознакою цинічного глуму над пам’яттю мільйонів українців, винищених під червоними прапорами совєтським режимом, та є проявом лакейського прислужництва перед Кремлем та теперішнім окупаційним режимом, який з кожним днем нарощує свою антиукраїнську діяльність.

Для української нації червоні прапори – це символ окупації, геноциду та національного приниження. Їх вивішування розцінюємо не інакше як державну зраду. В Україні є один державний символ національної гордості, самостійності та перемог – синьо-жовтий прапор. Для кожного українця є неприйнятним публічне вивішування в Україні будь-яких окупаційних символів”.

Міська рада своїм рішенням (26 – за, 1 – утримався) заборонила вивішування, демонстрування, встановлення у будь-якій формі антиконституційних червоних прапорів (так званих “червоних прапорів перемоги”) та іншої радянської символіки на усіх державних установах, приміщеннях державної та комунальної форм власності, інших спорудах незалежно від їх форм власності та підвідомчої підпорядкованості на території населених пунктів Теребовлянської міської ради, їх використання під час масових заходів на території населених пунктів Теребовлянської міської ради.

Після цього депутати одностайно схвалили заходи щодо захисту національної пам’яті, встановлення історичної справедливості, захисту та вшанування національних символів України. Передбачено обмежити проведення масових святкових гулянь 8-9 травня 2011 року, замінити їх поминальними і скорботними заходами із вшанування борців за Незалежність Української Держави, які стали жертвами нацистсько-гітлерівського та комуністично-сталінського тоталітарних режимів; звернутися до представників традиційних українських церков із проханням організувати в ці дні поминальні богослужіння із вшануванням усіх жертв тоталітарних режимів; створити робочу групу для вивчення питання щодо перейменування в установленому порядку вулиць, площ, провулків, парків та скверів, назви яких пов’язані з радянським минулим та особами, причетним до організації та здійснення політичних репресій, знищень, масових виселень українців з рідної землі; рекомендувати Теребовлянському районному відділу УМВС ужити дієвих заходів щодо недопущення використання під час масових заходів 8-9 травня 2011 року прапорів держави СССР, що не існує, та будь-яких символів тоталітарного режиму.

“Ухвалюючи рішення про заборону червоних прапорів, ми керувалися не лише власними переконаннями, а й висловлювали думку переважної більшості мешканців Теребовлі, тобто територіальної громади, яка довірила нам (міському голові та депутатам) вирішувати проблеми місцевого значення. Надто свіжі в пам’яті галичан злочини, що чинилися під червоними прапорами. Для нас, українців, вони можуть символізувати лише ріки крові замордованих червоними окупантами. Тому ми, націоналісти, зобов’язані зробити усе від нас залежне, щоб у Теребовлі поруч з нашим державним прапором ніколи не з’явилася жодна червона ганчірка, “прапором перемоги” чи як би ще вони її не називали”, – зазначив міський голова свободівець Сергій Поперечний.

Заступник голови обласної організації ВО “Свобода” з питань національної пам’яті депутат Тернопільської обласної ради Марія Чашка вважає: “Після приходу до влади представників Партії регіонів особливо актуальним стає захист національної пам’яті. Складається враження, що вони усіма силами намагаються розчинити український національний дух мешканців Західної України. Тому особливу увагу слід приділяти недопущенню проявів московсько-кремлівської більшовицької влади на території нашої області”,- повідомили “Про все” у прес-службі Тернопільської обласної організації ВО “Свобода”

Тернопільський “Сокіл” відзначив річницю створення Дивізії “Галичина”

В економічному університеті прозондують грунт щодо державної служби в контексті адміністративної реформи