В Україні триває акція “7 чудес”, яка цьогоріч обирає кращі історичні пам’ятки: що продемонструє Тернопілля?

Поділитися
Серед пам”яток – Масандрівський палац, або палац імператора Олександра ІІІ. Він був літньою резиденцією царської родини. Невибагливий дизайн, простота та досить скромна площа – саме таких порад дотримувався архітектор Месмахер при його проектуванні. Утім за рівнем комфорту він не поступався кращим палацам Європи.

“Замок був обладнаний за останнім словом техніки, нічим не гірше аніж замки Зх. Європи та Москви. Тут була холодна і гаряча вода, і вентиляція, якою ми користуємося по цей день, і електрика і, звичайно, телефон”, – каже завідуюча філіалом Масандрівського палацу Ольга Левіна.

Споруджувати маєток почав у 1881-му році – князь Воронцов. Вже за рік він помер – і будівництво Масандрівського зупинилося. Лише через 10 років його відновив Олександр ІІІ – за задумом мисливського будиночку в стилі модерн епохи Людовіка XVI. Три поверхи – з внутрішнім інтер’єром, де особлива увага приділялася деталям – особливо, у їдальні, більярдній, буфетній – мармуровий камін, люстри ручної роботи, вбудовані меблі. За оповідями місцевих, винний підвал палацу свого часу був 8-м чудом світу. А плодами із садів Масандрівського – пригощали весь світ.

“Фрукти і овочі з Масандри славилися навіть за Уралом – горіхи, виноград, чудові сорти яблук та груш, слив. І в радянські часи ці сади підтримували. В наш час, звичайно, вже не те”, – каже завідуюча філіалом Масандрівського палацу Ольга Левіна.

У 20-ті роки вже ХХ століття у палаці розмістився санаторій. А в радянські часи – тут відпочивало партійне керівництво. Для екскурсій палац відкрили 1991 року. Історичну пам’ятку щороку відвідують півтори тисячі туристів.

Тернопільщині треба пареходити на торф?

Скрипкові експерименти Василя Попадюка бачив й Тернопіль