Скрипкові експерименти Василя Попадюка бачив й Тернопіль

Поділитися

Скрипаль-віртуоз Василь Попадюк і його гурт Papa Duke «відколесили» тур Західною та Центральною Україною. Гастролі музикантів охопили 15 міст. Стартували місяць тому з Вінниці, а далі були Житомир, Луцьк, Хмельницький, Тернопіль, Чернівці, Кам’янець-Подільський, Коломия, Калуш, Івано-Франківськ, Ужгород… Львів став крапкою у турі Попадюка та його команди.

Львівському національному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької зібралися меломани, які знаються на музичній творчості канадських музикантів (уже понад п’ятнадцять років Василь Попадюк живе у Торонто. Там і «базується» гурт Papa Duke, адже усі його учасники – громадяни Канади). Попадюк у своєму гурті – «перша скрипка», але й усі інші музиканти тримають «першість». Кожен з них – Роберт Ботош (піаніно), Девід Вест (гітара), Віктор Хоменко (бас-гітара) і Френк Ботош (барабани) – віртуозно володіє своїм інструментом. Papa Duke – команда зіграна. Ці музиканти – наче один організм. Вони настільки легко почуваються на сцені, настільки вправно видобувають мелодії зі своїх інструментів, що публіка з насолодою вслухається у кожну композицію: чи то джазову, чи то поп-рокову…

Експериментують, імпровізують, просто граються. На деяких мелодіях виникало мимовільне бажання закрити очі – і мандрувати незвіданими світами музичних шедеврів, таких бездонних і красивих. Один із них – композицію Еніо Моріконе з кінофільму «Одного разу в Америці» – Василь Попадюк виконує на кожному своєму концерті. Каже, що це одна з найулюбленіших його мелодій.

Скрипка в руках Попадюка щоразу оживала по-новому – у нових музичних барвах. То раділа, то ридала. Іноді музикант грав з такою неймовірною швидкістю, що, здавалося, інструмент у його руках от-от вибухне… Скрипка такий темп витримувала, а от кінські волоси на смичку рвалися один за одним. Свою віртуозність Василь Попадюк засвідчував також тим, що грав на скрипці пальцями.

Не обійшлося на концертах Попадюка і Papa Duke без української класики. Зал сприйняв «на ура» романс «Очі чорні» і хіт Володимира Івасюка «Я піду в далекі гори». А гітарист з Еквадору Девід Вест того вечора демонстрував і свій вокальний талант – публіка залишилася задоволеною, повідомляє “Високий замок”

Коли Василь Попадюк і його «бенд» наступного разу завітають до України, невідомо. Як розповів кореспондентові «ВЗ» скрипаль, на літо у гурту – безліч виступів за океаном. Графік Papa Duke розписаний уже до березня 2012 року. Ведуться переговори щодо європейського туру. А, окрім активної концертної діяльності, гурт готує до випуску новий, п’ятий за рахунком, альбом. Збірка називатиметься «Високий блондин в помаранчевому черевику». У концертному турі Україною Попадюк і його «бенд» грали чимало творів саме з майбутньої новинки.

В Україні триває акція “7 чудес”, яка цьогоріч обирає кращі історичні пам’ятки: що продемонструє Тернопілля?

Наталя Пасічник з Теребовлі перемогла у категорії художніх творів “Для дітей до 6 років”