Під час підсумкової прес-конференції, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Валентин Хоптян зауважив, що 2011 рік став особливо успішним для агропромислового комплексу Тернопілля.
Від таких слів аграрії області просто в шоці!!!
Такого здирництва зі сторони влади ще не було за всі роки Незалежності!
Можливо, у цьому здобуток?
Дивіться далі прес-реліз. в якому йдеться ніби не про тернопільські села.
«Цьогорічним здобутком став рекордний, вперше за час існування Тернопільщини, вал зернових – близько 1,9 млн тонн, а це майже на 50% більше за минулорічний показник, – розповів Валентин Хоптян. – При цьому середня урожайність збільшилась до минулого року на 12,8 центнери з гектара і становить понад 40,5 центнерів з гектара, а в окремих господарствах сягнула європейського рівня – 80 – 90 ц/га».
Керівник області наголосив, що сьогодні в області є позитивні результати у буряківництві – в 2011 році на Тернопіллі зібрано 1,9 млн тонн цукрових буряків, що на 22% більше, ніж минулого року. Суттєво, на 50%, збільшено валовий збір картоплі. Показник якого сягнув 1 млн 247 тис. тонн.
«Президент України Віктор Янукович неодноразово наголошував, що ми маємо навчитися і вирощувати рекордні врожаї, і зберігати врожай максимально довго, – сказав Валентин Хоптян. – «Ключ до успіху – інфраструктура: елеватори, сховища, які відповідають європейським стандартам», – вважає Глава держави».
Цю думку підтримують й аграрії Тернопільщини – загалом в області збудовано шість нових елеваторів, з яких в поточному році введено в експлуатацію чотири – загальною потужністю 194 тис. тонн. Введено в дію три сучасні картоплесховища потужністю 37,5 тис. тонн, два овочесховища на 1,5 тис. тонн.
«Ще одне доручення Президента України стосується розширення обсягів залучення інвестицій у галузь тваринництва, – наголосив голова ТОДА. – На виконання цього завдання в області реалізується 15 інвестиційних проектів з будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів загальною потужністю 5,8 тис. голів корів, 195 тис. голів свиней, 740 тис. голів курей. Аграрні підприємства наростили виробництво м’яса майже на 33%, молока – на 7,6%, яєць – майже на 11%».
Вперше на території області впроваджено виробництво альтернативних видів пального. Змонтовано і запущено лінію з виробництва біоетанолу потужністю 66 тис. тонн в рік.
До речі, позитивні зрушення відбулися цього року у харчовій та переробній галузі Тернопілля.
«Збільшилося виробництво цукру – в 2011 році цукрові заводи області виробили 208 тисяч тонн цього продукту, що на 41% більше, ніж у 2010 році, – розповів Валентин Хоптян. – У півтора рази збільшено випуск соків та овочевих консервів, на 20 % – вершкового масла; на 55 % – кисломолочних продуктів, на 39% – м’яса і субпродуктів 1 категорії».
Значну увагу обласна державна адміністрація приділяє розвиткові промислового комплексу Тернопільщини.
«Приємно відзначити, що вже відновлено роботу 15 підприємств регіону, що дало можливість створити сотні нових робочих місць, – наголосив Валентин Хоптян. – З початку 2011 року виробництво промислової продукції збільшилось на 12,7% порівняно з відповідним періодом 2010 року. Це дозволило нашій області зайняти 6 місце серед регіонів України».