Численні порушення мажоритарників не спонукають людей виходити на вулиці

Поділитися

Імовірність велелюдних протестів під час парламентської кампанії невисока. Про це провідний експерт політико-правових програм Центру Разумкова Костянтин Дикань сказав у коментарі часопису «Тиждень».

На думку пана Диканя, зараз складно передбачити ситуацію: «Тільки закінчилося літо і всі повертаються з відпусток. У цей період, як правило, не так активно думають про політику». Подальша ж протестна активність залежатиме від ситуації, говорить знавець. «З’являється чимало повідомлень у ЗМІ про порушення виборчого законодавства. Більшість із них можна віднести до банального підкупу виборців. Однак це не дає підстави говорити, можуть люди вийти на вулицю чи ні. Все залежатиме від того, як далі розвиватиметься виборча кампанія, — каже він. — Окрім цього, все значною мірою залежатиме від того тиску, який буде застосований, від глибини фальсифікацій. Якщо він буде сумірний з 2004 роком і перевершить межу здорового глузду, тоді звісно будуть масові протести».

Разом з тим, експерт переконаний, що пропорційно-мажоритарна система виборів не сприяє активній протестній діяльності. «Змішана природа виборів не стимулює масові протести. Вони розбиваються на дві частини. Порушення спостерігаються більше з боку мажоритарників, які зловживають підкупом виборців чи адмінресурсом. А мажоритарник — це не та причина, яка може вивести людей на вулицю, бо для людей політична складова більш важлива, і вони дивляться насамперед на пропорційну частину виборів, на те, як діятимуть партії по відношенню до тієї партії, за яку вони голосують. Якщо і пропорційній частині почнуться зловживання, тоді я думаю, що можна буде справді вийти на масові протести», — зазначає він.

Джерело

Виборці готові продати свій голос у середньому за 2650 гривень. У Тернополі який “тариф”?

Як тернопільська “Нива” у Стрию зі “Скалою” у нічию зіграла (відео)