Топ-10 зарплат за 2012 рік: куди податись злиденним тернополянам?

Поділитися

Однією з найяскравіших характеристик українського ринку праці є небажання роботодавців вказувати рівень заробітної плати в оголошеннях. Ці дані містять не більше 20% вакансій. Для порівняння, в Росії із зазначенням оплати публікують до 60% вакансій, у Великобританії – до 90%. На Тернопільщині середня зарплата 1500 гривень, але працювати необхідно як за 3000 гривень.

Найпривабливіші умови праці традиційно пропонують великі міжнародні корпорації і компанії, що працюють в галузі дистрибуції та торгівлі.

Серед лінійних фахівців найвищі зарплати пропонують у галузі інформаційних технологій, юристам та фінансистам. Декларують роботодавці також високий рівень доходу для продажників, фахівців по роботі з клієнтами і торгових представників, але в цьому випадку мова йде про велику процентну або преміальну складову.

Протягом 2012 в ТОП-10 найдорожчих вакансій постійно присутні пропозиції для технічних фахівців, керівників різних напрямків бізнесу та фахівців з продажу. Новачками в рейтингу найбільш оплачуваних фахівців стали керівники, інженери і технологи для виробничих підприємств в різних галузях. Тим не менш, у річному розрізі ТОП-10 майже повністю належить керівникам. Програмістам і девелоперам поки не вдалося наздогнати по зарплатах директорів, хоча ТОП-10 будь-якого місяця 2012 року як мінімум на половину складався з вакансій для них.

Професія

Зарплата (грн.)*

1

Distribution Company CEO

96 тис. грн.

2

Chief Operating Officer

96 тис. грн.

3

Комерційний директор

60 тис. грн.

4

Генеральний директор роздрібної мережі

60 тис. грн.

5

Фінансовий директор (агрохолдинг)

60 тис. грн.

6

Senoir Engineering Manager

60 тис. грн.

7

Country manager (IT/Telecom)

56 тис. грн.

8

Керівник будівельних проектів

50 тис. грн.

9

Директор з правових питань

48 тис. грн.

10

Директор з продажів та роботі зклієнтами

48 тис. грн.

 

Середні зарплати на ринку праці

Незважаючи на досить високий рівень зарплат у верхньому сегменті ринку, спостерігається дуже велика різниця між максимальною і середньою заробітною платою. Так, середня заробітна плата, яку публікують в пропозиціях про роботу лінійному офісному спеціалістові в Києві – 5-6 тис. грн., мінімальна межа для стажистів, початковий рівень – 1-1,5 тис. грн.

У 2012 році зарплати виросли в середньому на 20-25%. У деяких професійних галузях розмір оплати залишився на рівні 2011 року. Студентам і банківським працівникам все ще не доводиться чекати значних підвищень оплати праці.

Рекордсмени зростання – спеціалісти з продажів, медичні представники та IT-фахівці. Для програмістів і девелоперів головний чинник зростання зарплати – їхня підвищена затребуваність. Для фахівців з продажу ситуація дещо інша. Вони теж дуже затребувані на ринку праці, але роботодавці не поспішають піднімати їм фіксовану ставку оплати, роблячи акцент на збільшенні бонусної частини. А в більшості оголошень про роботу вказують не ставку, а суму, яку в кращому випадку може заробити успішний фахівець.

Середня зарплата для лінійних офісних фахівців у 2012 році склала 5-6 тис. грн., а для менеджерів середньої ланки – 10-12 тис. грн. Зарплати керівників та директорів стартують з 16-18 тис. грн, і багато в чому залежать від розміру компанії та кваліфікації менеджера.

Нагадаємо, що в 2012 із зазначенням рівня зарплат було опубліковано лише 29% пропозицій про роботу.

Дослідження проведено на основі бази даних вакансій і резюме Міжнародного кадрового порталу  hh.ua в Україні в грудні 2012 року.

 

У Тернопільському Фонді держмайна хабарів не беруть

Збаразький район: внаслідок переохолодження чоловік потрапив на лікарняне ліжко