У «Бібліомістечку» – ювілей!!!

Поділитися

25 лютого 2013 року виповнюється 1 рік, як у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей стартував проект «Бібліомістечко», в рамках якого обладнано інтерактивні зони для розвитку та дозвілля дітей від 1 до 10 років разом з батьками. У бібліотеці створено комфортні умови для гри та розвитку пізнавальних та інтелектуальних здібностей маленьких користувачів, зокрема, спеціально облаштовано «Ігровий майдан», «Казковий двір», «Будмайданчик», творчу майстерню «Умілі ручки», «Квартал розумників» та обладнаний сучасною мультимедійною технікою «Інтернет-куточок».

Розуміючи важливість та особливості раннього розвитку дітей, працівники бібліотеки запроваджують інноваційні ігрові форми з наймолодшими мешканцями міста та їх батьками, використовуючи при цьому сучасну мультимедійну техніку: комп’ютери з сенсорними моніторами, інтерактивну дошку тощо.

Велика кількість дітей дошкільного віку з різних причин не відвідує дитячі дошкільні заклади, у багатьох з них є проблема адаптації в колективі. Завітавши до «Бібліомістечка», в процесі гри малята не тільки швидко звикають один до одного, а й залюбки виконують завдання, які їм пропонує бібліотекар.

Цьому сприяє невимушена атмосфера та комфортні умови для читання, спілкування і дитячої гри: відкритий простір, можливість погратися на килимку разом з мамою або бібліотекарем, побавитися іграшкою, яка дитині до вподоби, зацікавити активною грою, але не заставляти її робити те, чого вона не хоче.

Коли дитині виповнюється 1 рік, батьки  аналізують, як розвивалося їхнє маля, яких практичних навичок набуло, які звички у нього з’явились.

«Бібліомістечку» теж 1 рік. Аналізуючи роботу в цьому проекті, відзначаємо, що у нас також є чималі досягнення. Впродовж року для малечі нашого міста організовано понад 150 цікавих і змістовних заходів. За цей період у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів значно зросла кількість нових користувачів, а часом і цілих сімей, які раніше ніколи не відвідували книгозбірню. На початок роботи проекту кількість відвідувачів від 1 до 3 років становила 2, на кінець 2012 року – 85, від 4 до 6 років відповідно 67 та 211.

Особливе зацікавлення дітей та їх батьків викликають такі нетрадиційні для бібліотеки форми, як інтерактивні заняття «Слухняний олівчик» та «Чарівні долоньки», віртуальна мандрівка «Чарівний буквар», інтерактивна гра «Склади малюнок з пазлів», інтерактивна година для молодших школярів «Безпека в інтернеті», святкові заходи «Бульбашкове свято», «Новорічний карнавал» тощо. У «Бібліомістечку проводяться розвиваючі ігри за методикою італійського педагога Марії Монтессорі, які спрямовані на роботу дитячих пальчиків та розвиток рук, що безпосередньо пов’язано з мовним та інтелектуальним розвитком дитини, зокрема такі ігри: «Пересипання круп», «Малювання на манці», «Пошук іграшки в крупі», «Сортування круп» тощо.

Після кожного інтелектуального заняття малеча з захопленням виконує фізичні вправи під улюблені мелодії «Черепаха-аха-аха», «Потанцюємо, як каченята» та ін.

Не зважаючи на те, що робота у проекті завершилась, бібліотекарі продовжують працювати над пошуком та організацією нових цікавих послуг для дітей у «Бібліомістечку», адже у грі розвиваються пізнавальні, творчі, інтелектуальні здібності дитини.

Інформацію про заходи у «Бібліомістечку» можна дізнатись на сайті бібліотеки (http://odb.te.ua) у рубриці «Новини», на сайті «Бібліомістечко» (http://bibliomistechko.te.ua), із засобів масової інформації та за допомогою рекламної друкованої продукції (буклети, візитки, оголошення).

Про те, що проект цікавий не тільки бібліотекарям, а в першу чергу відвідувачам бібліотеки, свідчать враження читачів, залишені у «Книзі відгуків та побажань».

 

Отож, 25 лютого о 15.00  запрошуємо усіх бажаючих

до «Бібліомістечка» на наш перший ювілей.

У програмі свята для вас, батьки і малята:

  • Мультимедійна презентація «З історії «Бібліомістечка».
  • Майстер-клас «Вітальна листівка для «Бібліомістечка».
  • Відзначення найактивніших відвідувачів «Бібліомістечка».
  • Бульбашкове свято у «Бібліомістечку».

 

 

Надія Чайківська,

заступник директора

обласної бібліотеки для дітей

Прокуратурою вжито заходів щодо стягнення з підприємства збитків, завданих державі порушенням природоохоронного законодавства

На Тернопільщині викрито заклад, у якому надавались послуги у сфері грального бізнесу