“Тернопільська липа” влаштувала допит із пристрастю відомому фотографу Леоніду Тіту

Поділитися

Леонід Тіт – відомий тернопільський фотограф.

Завершився 2010 рік… Яким він був для вас?

Коли займаєшся улюбленою справою, немає вiдчуття, що ти просто проживаєш життя. Кожен день – це феєрiя емоцiй, пригод, коли втрачається вiдчуття часу. Тому не можу сказати, що рiк пролетiв чи час пригальмувався. Я взагалi намагаюся абстрагуватися вiд поняття часу: хто рахує час, той не живе. Краще слiдкувати за тим, як змiнюється свiт, а не як плине час. Нещодавно мене запитали, скiльки менi рокiв, а я засумнiвався у своїй відповіді, бо не мiг згадати, скiльки ж є насправдi. I зізнаюсь, – це було приємно.

За які події, на вашу думку, 2010 рік увійде в історію?

2010 рiк, звiсно, це не 1983, коли народився я, тому важко сказати, що такого особливого вiдбулося в ньому. Якщо в свiтi хворi люди не одужали вiд невилiковних хвороб, а багатi не подiлилися грошима з бiдними, то нiчого цiкавого, на мою думку, не трапилось. Бо все iнше стосується лише наших власних потреб.

Чим особисто для вас рік запам’ятається?

Запам’ятався масою позитивних вражень, цiкавими знайомствами, досягненням певних життєвих цiлей і навiть мрiй. Такий рiк я б із задоволенням пережив ще раз, але, розумiючи, що наступний буде ще кращим, не бачу сенсу пускати в серце ностальгiю.

Яка подія, зустріч, книга, фільм тощо стали для вас відкриттям 2010 року?

Завдяки новим знайомствам, починаєш розумiти себе, а це – найбiльше вiдкриття. Є такий вислiв: «Щоб по-справжньому зрозумiти свiй свiт, треба повнiстю зануритись у світ чужий, незнайомий».

Найбільша удача чи помилка цього року?

Найбiльша удача, що я не зрiкся своїх принципiв i життєвих прiоритетiв i реалiзував одну iз своїх дитячих мрiй. Як писав Шиллер: «Будь вiрний мрiям своєї юностi».

Який найголовніший життєвий досвід вдалося здобути цього року, зробити певні висновки тощо?

Терпiння – шлях до розумiння, а це – ключ до щастя.

Що позитивного треба, на вашу думку, взяти зі старого року в новий, а що було б непогано залишити?

Людям пора зрозумiти, що ми самі є творцями власного щастя. I, випивши келих шампанського в новорiчну ніч, загадуючи при цьому бажання, нiчого не змiниш, адже все залежить вiд наших зусиль, прикладених для здiйснення мрiй. Побiльше добрих альтруїстичних вчинкiв, – i ми вже на половині дороги до того, щоб бути щасливими.

Якби можна було сформулювати основний слоган чи гасло року, що минув, яку б фразу, приказку, поетичний рядок тощо ви обрали.

Чомусь на думцi крутиться фраза Марка Твена «Золота пора перед нами, а не позаду нас».

Що чекаєте від 2011?

Це не я чекаю щось вiд цього року, а рiк чекає вiд мене на щось! Це в моїх обов’язках заповнити днi подiями, емоцiями так, щоб потiм було не лише про що згадати, але й чим пишатися.

Президія обласної ради одноголосно підтримала розпорядження Олексія Кайди про скликання позачергової сорокової сесії обласної ради

У тернополян нова біда – розпочалась добудова двох ядерних реакторів