З київського інтернет-провайдера стягнуть півмільйона гривень за незаконне поширення фільмів. У Тернополі поки “лафа”

Поділитися

Господарський суд міста Києва прийняв рішення про відшкодування збитку за порушення авторських прав на фільми, що поширювались в інтернеті. Своїм рішенням суд визнав компанію «Київські оптичні мережі» винною в порушенні авторських прав і присудив стягнути з неї 477 685 гривень на користь ТОВ «Інтер-фільм». Це перший подібний випадок в українській судовій практиці, стверджують в юридичній компанії «Інтернет Копірайт Менеджмент», яка з серпня 2009 року займалсь цією справою на стороні ТОВ «Інтер-фільм».

Причиною судового позову проти інтернет-провайдера «Київські оптичні мережі» стала наявність на сайті www.kievnet.ua, який належить цій компанії, каталогу фільмів, що пропонувалися для скачування інтернет-користувачам.

Зокрема, на сайті були виявлені фільми: «Подорож до центру Землі» (Journey To The Center Of The Earth 3d), «Тіло Брехні» (Body Of Lies) і «Будинок біля Озера» (Lake House, The) виробництва Warner Home Video. Ексклюзивні права на дистрибуцію каталогу фільмів Warner Home Video на території України має компанія «Інтер-фільм».

В ході судового розгляду було встановлено, що фільми поширювалися незаконно, без отримання дозволу правовласника. На цій підставі Господарський суд м. Києва ухвалив рішення задовольнити позов компанії ТОВ «Інтер-фільм» та стягнути з «Київські оптичні мережі» суму відшкодування збитку в розмірі 477 685 гривен.

В «Київських оптичних мережах» повідомили Watcher.com.ua, що компанія подала апеляцію на рішення суду.

Думаю, вам цікава буде методологія розрахунку збитків в цій судовій справі. На сайті kievnet.ua біля кожного з фільмів, на які має права ТОВ «Інтер-фільм», була публічна статистика кількості завантажень. Наприклад, фільм «Подорож до центру землі» завантажений 3111 разів, а «Тіло брехні» – 2550 разів.

ТОВ «Інтер-фільм» вказав, що вартість одного DVD-диска складає 65 грн. То ж сума збитків визначалась шляхом перемноження кількості завантажень на вартість. Так і вийшли на суму майже в півмільйона.

У Тернополі інтернет-провайдери такою фільмотекою “підживлюють” свою клієнтську базу.

Екс-губернатор Тернопільщини Михайло Цимбалюк “розпоясався” на Львівщині

Тернопільський “Сірий – Сергій Притула вестиме новий розважальне шоу