Чим Український католицький університет недогодив «Свободі»?

Поділитися

Український католицький університет – один із небагатьох в Україні, який дає ґрунтовну гуманітарну освіту та навчає студентів у духовному вимірі. УКУ створив у 19281929 роках у Львові Митрополит Андрей Шептицький, а очолив перший ректор Йосиф Сліпий. Серед новомучеників Київської Церкви, яких проголосив блаженними під час свого перебування в Україні Папа Іван Павло II, семеро — колишні викладачі та студенти Богословської Академії, спадкоємцем якої є УКУ. Український католицький університет випускає понад 300 провідників суспільства та богословів. До державного бюджету від Українського католицького університету щороку надходить понад три мільйони гривень податків.

Хорошковський та Табачник намагалися закрити УКУ, а виконання такого завдання бере на себе націоналістична «Свобода». І це у той час, коли лише Могилянка та Український католицький університет не бояться, як усі інші, відкрито висловлювати свою позицію проти шовіністичної політики Табачника та його однодумців.

На сесії Львівської міської ради депутати від Партії регіонів та «Свободи» не проголосували за те, аби звільнити Український католицький університет від сплати земельного податку. Це питання вони вкотре перенесли на наступну сесію. Водночас, від сплати такого податку звільнили низку релігійних установ. Питання про надання пільг УКУ вже перенесли Такою негідною поведінкою львівських «свободівців» здивовані представники партії «За Україну!».

«Усі представники національних, демократичних сил вважають своїм обов’язком боротися із шовіністичною політикою Табачника та його однодумців. А представники «Свободи», як бачимо, вирішили співпрацювати із теперішнім міністром освіти, адже допомагають йому нищити освітній осередок українського патріотизму та християнства Західної України. Усім зрозуміло, що Український католицький університет не має 760 тисяч гривень, аби сплатити земельний податок. Це очевидна ліквідація УКУ з боку «Свободи». Як у майбутньому можна говорити про консолідацію національно-громадських сил України, якщо одна з найпотужніших партії на Західній Україні («Свобода») – діє протилежно своїм передвиборчим обіцянкам, діє антинаціональними методами» – наголосив координатор громадського руху «За Україну!» Степан Барна.

Як відомо, нещодавно віце-ректор УКУ Мирослав Маринович у своїй статті піддав «свободівців» критиці, зокрема депутатів місцевих рад Ірину Фаріон та Юрія Михальчишина. «Мені завжди моторошно стає від відвертої ненависті, від характерного червоного блиску очей» – писав Маринович. Безсумнівно, що саме за такі слова Мирослава Мариновича «Свобода» вирішила провчити Український католицький університет.

«Український Католицький Університет виховує провідників суспільства, професіоналів для служіння в Україні та за її межами, він відкритий до представників усіх Церков і конфесій.  Керівники УКУ – одні з   небагатьох сміливих та відважних, які не бояться висловити свою критику освітніх реформ Табачника, також, водночас, прокоментувати відверто агресивну політику «Свободи». Ми апелюємо до Тернопільського керівництва «Свободи», аби вони вимогли від своїх львівських однопартійців одуматись і  не перешкоджати діяльності УКУ. Водночас, представники «За Україну!» всіма силами не допустять, аби Український католицький університет знищили – ні репресіями львівської «Свободи», ні безглуздими реформами Табачника» – підсумував Степан Барна.

25 лютого у Тернополі “вшанують” Януковича

Нардепу Парубію слід визначитись із свою позицією щодо ВО «Тризуб»