Начальник обласного управління підсумував роботу тернопільської міліції

Поділитися

   

    Головною темою зустрічі з журналістами начальника обласного управління внутрішніх справ Федора Бортняка були підсумки роботи міліції за минулий рік та резонансні злочини, над розкриттям яких працювали правоохоронці цьогорічного січня. Традиційно прес-конференція відбувалася із наведення багатьох цифр, як працювала міліція протягом того чи іншого пе-ріоду.

 
– Нова система оцінки, яку запроваджує міністерство, суттєво змінює такі підходи. Та й для нас усіх нині не головне – плюс два, чи мінус три. Отож, від старих традицій хочемо відмо-витися. Сьогодні і говоритиме-мо про конкретні результати нашої роботи, – розпочав свою розмову з журналістами Федір Бортняк. – Робота міліцейських підрозділів однозначно має бу-ти поступовою, а головна оцінка нашим старанням – позитивна думка людей.
Відтак генерал-майор коротко розповів про підсумки минулорічної роботи та перші напрацювання в новому році.
– Хочу наголосити: тернопільська міліція минулого та у січні цього року працювала ефективніше, є конкретні результати впливу на криміногенну ситуацію в області. Побільшало хіба що майнових злочинів. Звичайно, це наслідок змін у законодавстві щодо зменшення суми збитків для порушення кримі-нальних справ (зараз сума для порушення кримінальної справи складає 94 гривні 10 копійок), а також посилення вимог щодо дотримання обліково-реєстраційної дисципліни. Кожен співробітник знає: за приховування злочину можна не тільки позбутися роботи, а нести кримінальну відповідальність
    У січні сталося два побутових вбивства: у селі Гадинківці Гусятинського району та у місті Бережани. Матеріали одиничні, бо таких важких злочинів в області поменшало на третину. Така ж ситуація з розбійними нападами та вимаганнями. Або візьмемо такі резонансні злочни, як заволодіння транспортними засобами. Погодьтеся, є значна заслуга оперативників у тому, що таких крадіжок в облас-ті торік поменшало наполовину, а у січні цього року таких тра-функів майже не задокументовано. Звичайно, дуже хотілося б нам досягти рівня, коли власник транспортного засобу, не боячись, залишатиме автомобіль без будь-якої охорони. На жаль, через низький рівень життя на-ших людей це поки що неможливо. Досягнемо вищих заробітних плат, поборемо безробіття – можливе й таке. А поки що, – наголосив керівник обласної міліції, – доводиться констатувати – «левову» частку з усіх зареєстрованих минулого року злочинів становлять крадіжки. Кожна п’ята з них скоєна із приватного помешкання громадян. Найбільше – у місті Тернополі та декількох районах області.

    Організованій злочинності, як найбільш небезпечній, також не вдалося вкоренитися в області. Минулого року вдалося затримати зграю, що чинила крадіжки колективного майна у районах області, ще одну групу, яка вчинила підпал ресторану, завдавши власникам збитків на суму понад 3,5 мільйони гривень. В розставлені сіті попала й зграя, причетна до крадіжок особистого майна з автомобілів у Тернопільській та Хмельницькій областях. Усі ці справи уже направлені до суду. Вже в січні затримана група, яка шастала кладовищами у декількох районах області в гонитві за металом.
Злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, теж, на жаль, не новина для Тернопілля. Нещодавно було викрито злочинну зграю, яка займалася перевезенням і збутом амфетаміну та марихуани. Злочинну групу, яка реалізовувала наркоза-лежним марихуану, затримали оперативники і в Монастириському районі.
Прагнення окремих ділків нажитися на зловживаннях із земельними ресурсами нині на особливому контролі. Минулого року працівники міліції перешкодили оборудкам із земельни-ми ділянками загальною площею 566 гектарів, у січні вдалося зупинити близько десятка чиновників, які прагнули незаконно віддати 38 гектарів землі. Свіжий приклад – у Борщівському районі міліціонери зафіксували ще одну незаконну оборудку з 293 гектарами землі. Задокументовані минулого року факти вимагання хабарів були найчисельнішими та найбільшими за усі роки існування тернопільської міліції. Та й у січ-ні цього року зафіксовані випадки, коли поборами займалися освітяни та державні чиновники.
    Ні одна зустріч з представниками четвертої влади не обходиться без запитань щодо роботі ДАІ. Тому Федір Бортняк окремо зупинився на безпеці дорожнього руху. Генерал-майор міліції відзначив, що перший місяць року є відносно спокійним щодо скоєння до-рожніх пригод з важкими наслідками. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року на-половину менше задокументо-вано аварій, та й кількість загиблих і травмованих зменшилася в рази (у січні цього року загинув 1 учасник дорожнього руху, минулого року – 7). Це, зі слів керівника міліції, результат ефективнішої роботи підрозділів ДАІ. Адже за місяць задокументовано на дві тисячі більше порушень правил дорожнього руху, на дві сотні побільшало затриманих водіїв у нетверезому стані.
    Керівник обласної міліції хоче започаткувати нововведення: за підсумками роботи колегія обласного управління внутрішніх справ п’ятьох автоінспекторів, у яких найгірші показники, переводитимемо у патрульну службу міста Тернополя, а п’ятьох найкращих патрульних – в ДАІ.
Ще одна актуальна тема, якої торкнувся очільник обласної міліції – реформування та оптимізація органів внутрішніх справ. Зі слів Федора Бортняка, такі заходи допоможуть позбутися дублювання у роботі міліцейських підрозділів, дадуть можливість дієвіше реагувати на зміни в оперативній обстановці.
    Зустріч з журналістами не обійшлася без приємних моментів. Федір Бортняк вручив фотоапарат підрозділу зв’язків із громадськістю, а за найбільшу кількість надрукованих матеріалі на міліцейську тему вручив принтер редакції газети «Вільне життя». Відтак, журналісти мали можливість поставити керівникові обласної міліції запитання, що їх цікавили.
 

У Тернополі дивились «Імена в мармурі»

Головний “водовоз” Тернополя розповів про причини подорожчання води в Тернополі