Степан Барна «Безчинства сьогоднішньої влади переходять усі межі»

Поділитися

Депутату Тернопільської обласної ради від партії «За Україну!» Степану Барні не надали можливості провести прийом громадян у селі Розношинці Збаразького району. Тому він змушений був спілкуватися із людьми на вулиці, на сходах народного дому.

Степан Барна прибув у Розношинці, аби зустрітися із земляками активіста «Тризубу» Василя Лабайчука, котрий разом з побратимами очікує вироку у запорізькій в’язниці. Саме тут, у Розношинцях, народився і виріс хлопець, котрого влада намагається ув’язнити за злочин, якого він не вчиняв.

Нагадаємо, як повідомлялося у ЗМІ, представників національно-патріотичних організацій, в тому числі і Василя Лабайчука, затримали нібито за підрив пам’ятника Йосипу Сталіну біля офісу Комуністичної партії у Запоріжжі. Його викликали з дому по мобільному телефону і кілька днів ні батьки, ані друзі не знали, де знаходиться юнак. Лише майже через тиждень з’ясувалося, що хлопця утримують у ізоляторі в Запоріжжі. Згодом у домі Лабайчуків було поведено обшук, під час якого правоохоронці вилучили державний прапор, патріотичну та історичну літературу, а також комп’ютер.

Українські правозахисники та представники патріотичних політичних сил вважають вибух провокацією.

Як заявив адвокат Лабайчука Віктор Ніказаков, затриманих мордують та морять голодом, аби добитися потрібних свідчень – зізнання у причетності до вибуху. До юнаків не пускають батьків.

На зустріч у Розношинцях прибула майже сотня сільчан. Разом із Степаном Барною, поспілкуватися із земляками патріота прибули один із засновників «Тризубу ім. Степана Бандери» Євген Філь, депутат Тернопільської міської ради від партії «За Україну» Тарас Юрик, екс-голова Збаразької районної ради Зіновій Лях та представники підприємців Тернопільщини.

На жаль, люди змушені були спілкуватися на вулиці, під дощем, адже, не зважаючи на попереднє попередження про зустріч сільського голови, народний дім був зачиненим. Більше того, як з’ясувалося, завідуючий не брав слухавки, а голова поїхав за межі області. Більше того – учителям місцевої школи, в якій навчався Василь, заборонили брати участь у зборах громади.

Виступаючи перед сільчанами, Степан Барна закликав людей виявити свою підтримку сім’ї Лабайчуків, проявити солідарність та об’єднатися для захисту своїх прав.

– Ми виступаємо проти політичних репресій та свавілля, яке сьогодні коїться в Україні, – зазначив Степан Барна. – Влада переслідує істориків та письменників, як, наприклад, Марію Матіос. Не може не викликати здивування, що людину, котра зберігає український прапор та «Кобзар» Шевченка, намагаються зробити злочинцем. Тому ми повинні підтримати цих хлопців, висловити свою позицію як громадяни, як жителі цього села. Прошу вас підтримати цю сім’ю, родину, зателефонувати своїм родичам та знайомим і розповісти про цих хлопців, про їх вчинок, про те, як і чому над ними знущаються. Я закликаю вас бути мужніми, мати свою тверду громадянську позицію, не боятися, не дозволити, щоб страх керував вами. І головне – не бути байдужими, бо саме з мовчазної згоди байдужих чиняться всі зради, обмани і вбивства.

Степан Барна також запевнив, що звертатиметься до правоохоронних органів з вимогою притягти до відповідальності винних у тому, що депутату не надали можливості провести прийом громадян у нормальних умовах.

– На найближчому засіданні сесії обласної ради я підніму це питання, адже місцева влада мусить забезпечити моє право як депутата зустрітися в приміщенні народного дому із громадянами, тим паче, у робочий день. Але вони порушили закон, бо вважають, що права громади для них не є важливими, – зазначив Степан Барна. – Це ще раз доводить, що безчинства сьогоднішньої влади виходять за межі. Але ми будемо з цим боротися і захищати права громади, права українців.

У Тернополі зявиться “Радянська жінка”

Агрний мільйонер Іван Гута зацікавлений у тернопільських випускниках