Теребовля от-от потоне в смітті

Поділитися

 

Починаючи з Нового 2011 року (якщо бути точнішим, то з останнього місяця 2010) у Теребовлі вивозом сміття більше не займається комунальне підприємство. Відтепер цією сферою послуг орудує приватна фірма. Що від цього змінилося та для чого це було зроблено?

Існує вислів, що усе, що робиться непомітно – робиться правильно. Виявляється, це правда. Але зміну «сміттєвих баронів» Теребовля відчула. Хоча й до того, як усім містом став опікуватися приватний підприємець сміття полюбляли залишати не прибраним, але масштаби цього різняться дуже.

Оскільки вивіз побутових відходів робиться приблизно раз на тиждень (за моїми спостереженнями), то уже в четвер-п’ятницю контейнера переповнені сміття. Здавалося б, це дрібниця, але… Як знають постійні клієнти цієї «фірми», сміття, що лежить на кришці, поруч, збоку контейнера сміттєзбирачі дозволяють собі не прибирати, мовляв, це не їхнє. Проте, на цьому все не закінчується.

Цікавою обставиною є розташування не багаточисельних контейнерів по місту: якщо брати багатоповерхівки, то тут ще, так-сяк, контейнерів вистачає і йти до них далеко не потрібно, але приватний сектор майже позбавлений такої «забаганки», як вивіз сміття. Річ ось у чому: ті, хто мав раніше куплені чи орендовані у цієї «фірми» контейнери продовжують користуватися послугами вивозу побутових відходів, але таких є лише менше 10%. Інші ж мають ходити о 1-2 кілометри до контейнерів, щоб викинути своє сміття.

Зараз уже пропонують підписувати договори із цією «фірмою», проте їх громіздкі машини поміщаються далеко не в кожну вуличку, більше того, якщо вона не асфальтована, то в дощ чи голо лід машина туди теж не добереться… Як же тепер має викинути своє сміття бабця, що не може кілометри відстані долати, аби дійти до контейнера? На що перетвориться сміття влітку, коли його не забиратимуть вчасно?

Останнім часом у приватного підприємства, про яке йдеться, не стало офісу в Теребовлі. Тому люди не знають які суми їм платити за вивіз побутових відходів. Їм радять звертатися до Микулинців, або по телефону нового керуючого цими справами у місті.

Я не прихильник комунгоспу та не антипат цього приватного підприємства, але такий перехід мав бути цивілізованим та невідчутним для клієнтів. Нажаль, ні підприємство, ні нова міська влада для цього, схоже за все, не зробили нічого.

Що ж ми маємо? Невпевнені кроки влади чи реформи, які покликані привести княже місто із 900-річною історією до небуття? І найголовніше: чого чекати далі?

Молодий політик року-2009 в  Теребовлянському районі Володимир КУЧЕРЯВИЙ

 

Зупиніть побори в „Перемозі”!

Звіт керівництва тернопільської міліції на сесії обласної ради вимагатиме Степан Барна