У кінотеатрі «Перемога» відбувся показ фільму до річниці бою під Крутами «Імена в мармурі»

Поділитися

У кінотеатрі «Перемога» за підтримки голови Тернопільської обласної ради Олексія Кайди та міського голови Тернополя Сергія Надала відбувся показ фільму до річниці бою під Крутами «Імена в мармурі»

 

Фільм виробництва Фінляндії та Естонії. Стрічка розповідає  про події в Естонії близькі крутянській борні. У фільмі показано легендарний бій, який відбувся 31 січня 1919 року за важливий залізничний вузол Валга (відомий як бій за хутір Паю – Paju lahing).

Це був один з найбільш кривавих боїв у війні за незалежність Естонії. У 1930-х роках на місці бою планували поставити пам’ятник, але втілити цю ідею вдалось лише в січні 1994 року – високий насипний курган увінчує постамент вічної слави полеглих героїв.

            Звертаючись  до глядачів, Олексій Кайда сказав: «Більшість поневолених Російською імперією народів прагнули до свободи. Тому піднялись проти більшовицької армади. Адже бути вільною, суверенною – природне прагнення кожної нації. Мужність та відвага, життя, віддані заради незалежності рідної землі, – риси, які поєднують крутян та героїв стрічки. Тож пам’ятаймо їх, будьмо гідними їхнього подвигу».

            Перед початком демонстрації фільму перед глядачами виступив працівник Державного архіву  Тернопільської області Андрій Цаль, який познайомив присутніх з історичними подіями 20 років ХХ століття, докладно розповів про бій під Крутами.

На аукціоні у лютому – побутовий корпус у Монастириську за новою ціною

Міський голова Тернополя міняє кадри в мерії