Українська народна партія в кожному регіоні має цікаві справи

Поділитися

УНП вимагає у 20 разів збільшити кількість українських шкіл у Криму

Забезпечити паритет у кількості українських, російських та кримськотатарських шкіл, виходячи з кількості та географічного розміщення корінних етносів півострова вимагає від керівництва Автономії Кримська організація Української народної партії. З такою заявою виступив голова Кримської організації УНП Олег ФОМУШКІН.

Коментуючи початок роботи Республіканського комітету з питань міжнаціональних відносин у Криму над концепцією тримовної освіти у середніх школах регіону, ФОМУШКІН акцентував на тому, що «тримовний Крим неможливий, коли кількість українських та кримськотатарських шкіл буде, як нині – в сотні разів меншою, ніж російських».

«У Криму діє всього 7 україномовних шкіл, що є найнижчим показником у країні, 15 – кримськотатарських і аж 333 – російські. А в переважній більшості із 118 шкіл з двома мовами викладання і 39 – з трьома є тільки один український клас», – зауважив голова Кримської організації УНП.

Він підкреслив, що «кількість шкіл з українською мовою викладання становить лише 1,2% від загальної кількості шкіл у Криму, хоча, за даними останнього перепису, майже 25% населення автономії – етнічні українці».

Політик стурбований і тим, що «у кримських селах, де проживає найбільша кількість україномовних громадян, українських шкіл узагалі немає».

«Тому плани уряду забезпечити тримовну освіту в середніх школах півострова треба починати із збільшення як мінімум у 20 разів кількості українських та кримськотатарських шкіл, особливо в сільській місцевості та невеликих селищах і містечках Криму, де сьогодні проживає найбільша кількість етнічних українців та кримських татар», – підсумував Олег ФОМУШКІН.

ЧЕРНІГІВ. УНП пікетувала міліцію через політичні репресії в Україні. Фото

Сьогодні, 23 лютого 2011 року представники Української народної партії та інших політичних та громадських організацій Чернігова, занепокоєні розгортанням політичних репресій в Україні, пікетували Управління МВС України в Чернігівській області.

Пікетувальники вимагали звільнити політв’язнів, припинити їх катування, зупинити політичні репресії, а також засудили дії правоохоронних органів, які за вказівкою партії влади, досі тримають у слідчих ізоляторах країни п’ятнадцять молодих українських патріотів – членів різних партій та громадських організацій.

На  їх думку міліція, СБУ та прокуратура в Україні перетворюються з правоохоронних органів на каральний інструмент в руках злочинців, які намагаються узурпувати владу та урізати права і свободи громадян.

Учасники  пікетування закликали представників  влади, які за Конституцією України зобов’язані захищати права і свободи громадян, виконувати свої обов’язки згідно чинного законодавства та інтересів суспільства, а не бути виконавцями злочинних замовлень партії влади щодо знищення опозиції.

Звернення до правоохоронних органів, підписане  учасниками пікетування, було передане черговому міліціонеру, бо ніхто з керівництва УМВС в області так не вийшов.

СУМЩИНА. Автостоянка  на кістках спалених патріотів

В обласному  центрі вшанували пам’ять розстріляних 68 років тому німцями діячів українського підпілля. “Усього в ніч на 20 лютого 1943 року від рук окупантів у сумській в’язниці загинуло понад 650 осіб”, – розповів голова управи обласної організації Української народної партії Віталій ВОЛОЩУК.

“Серед загиблих був Семен САПУН – керівник міської організації “Просвіти” і Організації українських націоналістів (бандерівців)”, – зауважив він. Партієць додав, що  “Семен САПУН і більшість  членів сумської ОУН були заарештовані німецькою службою безпеки у кінці 1942 року і спалені разом з сотнями інших заарештованих городян в овочесховищі тодішньої місцевої  тюрми напередодні березневого наступу Червоної армії в 1943 році”.

Вже давно  на місці страти, майже в центрі міста, розташована автостоянка і міні – базар. “Представники націонал-патріотичних сил та громадських організацій Сум неодноразово порушували питання встановлення хоча б пам’ятного знака закатованим на цьому місці, утім підтримки керівників міста досі не вдалося знайти”.

ЗАПОРІЖЖЯ. УНП застерігає проти «моди на бездумні скорочення»

“Після  Нового Року запорізька влада різко  вирішила хоча б якось вплинути на народну думку позитивними діями зі свого боку, але чомусь вибрала досить дивну стратегію. Викликати  довіру вона хотіла за рахунок скорочень», – розповідає голова Запорізької обласної організації Української народної партії Ігор КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.

За його словами, “справа в тому, що діюча влада вирішила одним махом скоротити майже половину штату співробітників районних адміністрацій”. “Одна справа, коли скорочують кількість чиновників, які тільки числяться на роботі, а насправді їх там ніколи не буває, а інша справа, коли прибирають робітників, так званих “робочих коней”, – пояснює політик.

Пан КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ наголосив, що “у даному випадку, якраз мова йде про другий варіант, бо такий стан речей зробить тільки гірше”. “Від цього страждатимуть люди, бо черги до звичайних приймалень будуть величезні, а один секретар не встигатиме на весь корпус начальників розриватися”, – сказав політик.

“Модою на скорочення почали цікавитися й на фінансовому поприщі. У Запорізькій області з існуючих 7 фінансових відділень по районах тепер залишиться лише три”, – додав голова Запорізької УНП. “Всі ці перестановки лише для того, аби підігнати вже існуючу систему до нового департаменту фінансової та бюджетної політики, який вийде з під опіки райадміністрацій. Як на мене, нова схема мало продумана, а через це, як відомо, у нас з’явиться просто море дрібних проблем”, – підсумував він.

СОКОРИНСЬКИЙ: У донецьких почалася конституційна сверблячка

Перевірити президентський палац на наявність  коростянського кліща, який передає мікроби сверблячки запропонував голова дніпропетровської Української народної партії Анатолій СОКОРИНСЬКИЙ. “Хто туди не в’їжджає, у того починається конституційна сверблячка”, – так він прокоментував утворення Конституційної Асамблеї.

“При всіх негараздах діючої Конституції, на які ніхто не заплющує очі,  донецька влада порушує її на кожному кроці”, – наголосив голова дніпропетровської УНП. Він додав, що “навіть важко пригадати статтю Основного Закону, яку б вони не порушили”. “До речі, спочатку донецькі самі голосували за зміни до Конституції, потім скасували їх. Те ж саме буде й з новою конституцією – та хоч найкращу в світі напишіть, вона при цій владі виконуватися не буде”, – переконаний СОКОРИНСЬКИЙ.

Голова Дніпропетровської УНП сказав, що втім він не вірить, що “ніким не обрана, а, отже, така, що не відбиває розкладу сил у суспільстві, асамблея може написати щось добре”. На думку СОКОРИНСЬКОГО, не покращує  ситуації й обіцянка “всенародного обговорювання”. “Чого ми тільки всенародно  не обговорювали, а результат  завжди плачевний”, – нагадав він.

“Першою «всенародно обговорювалася» сталінська Конституція 1936р., і що було наступного року?”, – запитав він. “Кожен, хто спостерігав за діями донецьких, розуміє, що мета може бути лише одна – узаконення режиму особистої влади”, – підсумував Анатолій СОКОРИНСЬКИЙ.

“Тернопільська липа” привідкрила завісу про клавішника найпопулярнішого гурту на Тернопіллі

Тернопільські туристи можуть отримати рекомендації на єдиній інтернет-сторінці