17 березня в конференц-залі обласного центру зайнятості відбувся семінар з соціальними партнерами на тему «Шляхи сприяння зайнятості сільського населення»

Поділитися

 

Перший заступник директора ОЦЗ Олександра Островська, відкриваючи захід, зазначила, що Тернопільщина – традиційно сільськогосподарський праценадлишковий регіон і перебуває серед найбезробітніших областей держави. Особливо актуальною є проблема зайнятості на селі, де проживає більшість населення – 56 відсотків. У структурі виробництва аграрний сектор економіки займає провідне місце, а в багатьох селах це єдиний вид діяльності, який є основним джерелом як виживання села, так і його розвитку. Стан справ в сільському господарстві значною мірою впливає на економіку області в цілому та вирішення повсякденних життєвих питань селянина. В останні роки різко звузилась сфера прикладання праці працездатних сільських мешканців. До цього призвели відсутність великих підприємств у містах, які раніше широко використовували працю селян; недостатня кількість невеликих переробних цехів, розташованих на територіях сіл, а також заготівельних фірм, кооперативів, які б надавали послуги технікою, що сприяло б розвитку особистого селянського господарства; недосконала цінова політика; занедбаність соціальної сфери і побутового обслуговування у сільській місцевості; тіньова зайнятість; низька мотивація до праці; відсутність роботи для випускників ПТУ та вузів, а звідси незацікавленість молоді повертатися в сільську місцевість та багато-багато інших.

Доповідач навела і такі статистичні дані: у 2010 році послугами обласної служби зайнятості скористалось 21,3 тисячі сільських мешканців, з них вдалося працевлаштувати майже 7 тисяч осіб, тобто кожного третього. Вже цьогоріч місцеві центри зайнятості надали послуги 12,3 тисячам селян, а роботою в зимовий період, який завжди характеризується обмеженою потребою робочих рук в сільському господарстві, забезпечили трьохсот чоловік. Зараз на обліку в центрах зайнятості області перебуває 11,3 тисячі сільських жителів, з них 5,4 тисячі – колишні працівники сільського господарства. У той же час сільськогосподарські підприємства пропонують лише 77 вільних робочих місць. Відтак навантаження на 1 вільне робоче місце серед цієї категорії безробітних в середньому по Тернопіллю становило 70 осіб. На Гусятинщині ж на 1 вакансію в сільському господарстві претендує 877 безробітних, на Лановеччині – 233, у Козівському районі – 214, в Заліщицькому – 100, на Кременеччині – 97.

– За цих умов, – наголосила Олександра Островська, – пріоритетом діяльності обласної служби зайнятості є реальна допомога сільським шукачам роботи, забезпечення адресного підходу до вирішення питань їх зайнятості та оперативного укомплектування вакансій, заявлених роботодавцями.

Начальник відділу організації надання послуг роботодавцям ОЦЗ Володимир Фещур розповів, що суттєво допомагають селянам знайти місця праці організовані службою зайнятості міні-ярмарки вакансій. Минулоріч їх відбулося 122, в них взяли участь 199 працедавців та майже 2 тисячі пошуковців роботи, що дало можливість забезпечити роботою 640 осіб. Центри зайнятості також надають дотації роботодавцям на створення додаткових робочих місць для безробітних. Торік було укладено договори з 898 роботодавцями і працевлаштовано на дотаційні робочі місця 1360 осіб зі статусом безробітного, з них 499 мешканців села. З початку цього року завдяки дотаціям 138 безробітних (половина – це селяни) знайшли нову роботу. Нові місця праці створюються і на основі укладення трудових договорів між найманими працівниками та підприємцями-фізичними особами. У минулому році в області було створено 22616 таких місць. За два цьогорічні місяці – 2139. В умовах гострого дефіциту постійної роботи на селі центри зайнятості охоплюють безробітних оплачуваними громадськими роботами. Їх учасники беруть участь в упорядкуванні придорожніх смуг, пам’яток історії і культури, братських могил, благоустрої населених пунктів, у ремонті об’єктів соціальної сфери, догляді за особами похилого віку й інвалідами тощо. Понад 7 тисяч безробітних, з них 2836 сільських мешканців, були залучені минулоріч до таких робіт . За станом на 15 березня цього року в громадських роботах взяли участь понад 1400 осіб зі статусом безробітного. Віднедавна з’явився і новий напрямок оплачуваних громадських робіт – це відновлення внутрішньогосподарських каналів та споруд на меліоративних системах. До таких робіт вже вдалося залучити 34 особи.

– Обласна служба зайнятості докладає чимало зусиль і щоб залучити селян до підприємництва, – зауважила начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню обласного центру зайнятості Валентина Нікуліна. – Фахівці центрів зайнятості сприяють безробітним у складанні бізнес-планів, навчають основам ведення бізнесу, найперше, з вирощування, переробки й реалізації сільгосппродукції, організації сільського зеленого туризму. Минулоріч власну справу за сприяння служби зайнятості Тернопілля започаткувало 387 осіб. Лише в січні-лютому нинішнього року – 86 безробітних, з них 27 сільських жителів.

– Одним із шляхів підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці є професійне навчання, – ствердив начальник відділу організації профнавчання ОЦЗ Микола Мудрак. – Обласна служба зайнятості здебільшого спрямовує осіб зі статусом безробітного на  оволодіння робітничими професіями, такими як тракторист-машиніст сільгоспвиробництва, робітник фермерського господарства, овочівник, садовод, дояр, плодоовочівник; заготівельник продуктів і лікарської сировини і  т. д.  55 % безробітних, які у 2010 році проходили професійне навчання, тобто майже 2,5 тисячі – це жителі села. Загалом після завершення профнавчання практично всі безробітні селяни працевлаштовані.

Перший заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Стахів сказав, що в радянські часи на Тернопіллі лише у сільському господарстві працювало 180 тисяч осіб, нині – 111 тисяч, враховуючи лісове господарство. І хоч кількісний спад суттєвий, все ж робляться кроки до прориву в цій галузі. Так, зафіксовано нарощення виробництва сільськогосподарської продукції. Помалу розвивається й тваринництво. Керівництво ОДА поставило за мету відновити тваринницькі комплекси. Реальними програмами влади є і створення обслуговуючої кооперації, розвиток садівництва, фермерських господарств.

Про проблеми соціальної інфраструктури села, відновлення побутової сфери, створення умов для закріплення в сільській місцевості випускників вищих навчальних закладів говорив керівник виконавчого апарату ради обласного об’єднання «Тернопільська обласна рада сільськогосподарських підприємств» Геннадій Яворський.

Голова Романівської сільської ради Тернопільського району Галина Петріченко подякувала службі зайнятості за співпрацю, бо значною мірою і завдяки їй на території сільради діють 4 меблеві цехи, цех з виготовлення дитячих колясок, 5 магазинів, заправка, здійснюється ремонт вантажних автомобілів.

– На шляху становлення мене як підприємця, – підкреслив приватний підприємець з селища Микулинці Теребовлянського району Віктор Борис, – суттєву допомогу відчув тільки від служби зайнятості. Тут і гроші на започаткування бізнесу отримав, і дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних не раз брав. А от від інших структур, хоч працюю відкрито й чесно, окрім безпідставних перевірок й штрафів, нічого путнього поки не дочекався.

З такою думкою погодився й приватний підприємець з Озерної Зборівського району Василь Колтко.

Заступник директора з навчальної роботи Зборівського коледжу Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя Василь Морозовський свій виступ присвятив питанню здобуття безробітними робітничих професій. Адже навчальний заклад, де працює пан Василь, саме на замовлення служби зайнятості готує робітників фермерського господарства, електрогазозварників.

– До речі, робітники фермерського господарства, – зауважив В. Морозовський, – освоюють одразу кілька професій. Це і водій легкового, водій вантажного автомобіля, тракторист. За таких робітників наші роботодавці аж змагаються, хто перший їх переманить до себе. Так-що ми спільно із службою зайнятості робимо дуже важливу і корисну справу – готуємо для місцевого ринку праці висококваліфіковані робітничі кадри, на які є попит.

Підсумовуючи сказане фахівцями обласного центру зайнятості і соціальними партнерами, перший заступник директора ОЦЗ Олександра Островська зазначила:

– Загалом проблема сільського безробіття – проблема комплексна. Її вирішення залежить від стану економіки, рівня сільгоспвиробництва, скоординованих дій соціальних партнерів на ринку праці, насамперед, органів влади і місцевого самоврядування, від здатності сільських громад мобілізовувати людей до підприємництва та організації виробництва, переробки і збуту продукції, традиційної для сіл Тернопільщини, та багатьох інших чинників. І все ж, ми сподіваємось, що з початком весняно-польових робіт від роботодавців активніше надходитиме інформація про потребу в кадрах, що роботодавці будуть вести соціально-відповідальну діяльність, дотримуватись чинного законодавства з питань праці та зайнятості, що буде розвиватись інфраструктура наших сіл, що наша влада, громадськість вживатиме заходів, щоб привабити інвесторів і туристів в наш мальовничий край і в результаті поліпшуватиметься ситуація зайнятості сільського населення. Ми з оптимізмом дивимось на майбутнє нашого села. Зайнятість була, є і буде способом життя селянина, а земля, до того ж власна, – джерелом прибутку. Хто прагне, той неодмінно знайде роботу чи самостійно, чи з допомогою служби зайнятості.

У Тернопільському педуніверситеті вам знайдуть пару за 90 секунд

Роман Заставний про Сергія Надала