«Хліб Інвестбуд» розпочинає форвардні закупівлі

Поділитися

Компанія «Хліб Інвестбуд» розпочала реалізацію програми форвардних закупівель зерна у вітчизняних сільгоспвиробників. Здійснюватиметься вона в контексті широкомасштабних урядових заходів з підтримки села. Як відомо, у цьому році держава вперше виділяє на закупівлю сільгосппродукції за попередніми контрактами 5 млрд. грн. За ці кошти виробники зможуть успішно провести весняно-польові роботи, придбати паливо, міндобрива, запчастини для техніки.

Попри скептичні закиди, які подеколи звучать на адресу форвардного механізму, він у нинішніх умовах є  вигідним для селян і має в Україні хороші перспективи. Адже форвардні кошти не є кредитом. За них не потрібно сплачувати відсотки і доступніших грошей аграрій не знайде. Крім цього, отримуючи передплату за майбутній врожай, виробник отримує гарантію його збуту, повідомили “Про все” у прес-службі  ТОВ «Хліб Інвестбуд.

У чому ж специфіка форвардної програми, запроваджуваної «Хліб Інвестбудом»? Як повідомляють представники компанії, ключова відмінність від загальноприйнятих форвардних механізмів полягає у схемі розрахунків. А саме, фінансування здійснюватиметься не двома, а трьома траншами. Перші 50% суми форвардного контракту виробник отримає одразу після його підписання, тобто перед посівною. Наступний платіж у розмірі 20%  надійде перед жнивами, що дасть можливість закупити пальне і запчастини. І останній транш – 30% виробник отримає після збору врожаю та його поставки. Таким чином, замість колишньої половини суми, аграрій отримує авансом майже дві третини вартості контракту.

Крім зручної та вигідної схеми фінансування, сільгоспвиробникам запропоновано цілий ряд інших переваг. Насамперед, учасники форвардної програми будуть забезпечуватися мінеральними добривами та паливно-мастильними матеріалами  за цінами, значно нижчими від ринкових. Необхідні обсяги палива та міндобрив уже законтрактовані «Хліб Інвестбудом» і готові до відвантаження. Передбачено також ефективну систему комплексного страхування від пошкодження чи втрати майбутнього урожаю. Для цього, на конкурентних умовах акредитується декілька провідних страхових компаній. З іншого боку, передбачено запобіжники від корупції, зловживань та бюрократичних перепон. Буде встановлено подвійний контроль за прозорістю та оперативністю процедури оформлення документів, відкрито спеціальні «гарячі лінії».

У доповнення до заявлених переваг форвардної програми, «Хліб Інвестбуд», як структурний підрозділ Державної продовольчо-зернової корпорації України, пропонує головне – комплексний підхід до співпраці з виробниками. Володіючи власною експортно-логістичною інфраструктурою, елеваторами, переробними підприємствами,  «Хліб Інвестбуд» та ДПЗКУ  спроможні забезпечити аграріям повний сервіс: від зберігання до транспортування, реалізації та переробки зерна.

У планах компаній з допомогою державних та залучених інвестиційних ресурсів закупити на форвардних умовах понад 2 млн. тон зернових.

Загалом, у «Хліб Інвестбуді» переконані, що своєю форвардною програмою компанія запропонувала сільгоспвиробникам безпрецедентно вигідний продукт, який не має аналогів та конкурентів на вітчизняному аграрному ринку.

Біг з перешкодами! На старт!

Влада бере під контроль водопостачання, водовідведення та реконструкцію очисних споруд