Головниий оперативник тернопільської міліції розповів про злочини, пов’язані з наркотиками

Поділитися


Проблема наркоманії не втрачає актуальності як і наслідки, пов’язані з нею. Особливо турбує правова сторона питання, адже у пошуках дози одні скоюють злочини, а ті, кого називають реалізаторами, заради легких і швидких грошей цинічно гублять чужі життя. Саме про кримінальну сторону цієї проблеми йшлося на брифінгу з участю першого заступника начальника обласного управління внутрішніх справ Тернопільщини Валерія Загороднього.
Аналізуючи стан криміногенної ситуації, пов’язаної з незаконним обігом наркотиків, Валерій Загородній, зокрема, наголосив, що в нашому регіоні, незважаючи на те, що вважається сировинною базою макової соломки, левова частка зареєстрованих наркозлочинів все ж таки стосується реалізації марихуани. Загалом, з початку року тернопільські міліціонери викрили 235 фактів незаконного обігу наркотиків.
Зі слів полковника міліції, в першу чергу хвилюють злочини, пов’язані зі збутом наркотиків. Від початку року оперативники задокументували 68 фактів реалізації дурману. Констатував заступник начальника і той факт, що вік як і наркозалежних так і реалізаторів помолодів: «З огляду на аналіз тих кримінальних справ, які порушуємо, стає очевидним, що серед тих, хто розповсюджує наркотики, побільшало людей віком 20-30 років. Мабуть, головним чинником є факт заробітку легких грошей. Чомусь молоді люди забувають про кримінальні наслідки таких діянь. А статті закону суворі до тих, хто заробляє на чужій біді. Як приклад, вирок суду для учасників злочинного угруповання, що діяло в Заліщицькому районі. За незаконне розповсюдження макової соломки всі учасники групи отримали реальні в’язничні терміни від восьми до десяти років позбавлення волі».
Найнебезпечнішою наркозлочинність стає тоді, коли набуває ознак організованості. Адже тоді діють групи з налагодженими каналами постачання та збуту. Одну з таких ОЗГ правоохоронці викрили у Монастириському районі. Географія діянь зграї поширювалася й на інші райони. Зловмисники доправляли марихуану з сусідньої Івано-Франківської області і займалися її роздрібною торгівлею. Від незаконного збуту наркотичних засобів злочинці отримали грошові кошти у сумі понад 20 тисяч гривень.
Скуповувала на Тернопіллі і переправляла на схід держави опійний мак організована група з Чортківщини. Троє молодих людей, до слова уродженців Дніпропетровщини, які тимчасово мешкали на Тернопіллі, виявилися причетними ще й до серійних крадіжок цвинтарного металу.
Зі слів Валерія Загороднього, з початку року тернопільські оперативники вилучили з підпільного обігу понад 23 кілограми наркотичних засобів та прекурсорів. Найбільше – макової соломки, понад 12 кілограмів прекурсорів, майже три кілограми марихуани, понад 400 грамів опію та 63 грами амфетаміну. Слава Богу, Тернопілля оминають так звані «важкі» наркотики, на кшталт героїну, але проблем, над якими потрібно посилено працювати, і без того вистачає. Тому профілактика наркозлочинності проводиться на рівні з розкриттям злочинів: чисельні відпрацювання місць можливих скупчень людей, схильних до вживання дурману, рейди розважальними закладами, до слова, з початку року було задокументовано дев’ять фактів реалізації наркотиків саме в таких місцях. Популярними стали зустрічі з молоддю, під час яких йдеться про згубний вплив наркоманії, адже не потрібно бути великим експертом, аби з’ясувати причини, що призводять до вживання дурману – юнацький максималізм, і впевненість в тому, що можна зупинитися в будь-який момент, а ще цікавість і бажання все спробувати. Аби переконати у цьому – ще одна цифра: на облік з початку цього року медичні заклади поставили понад півсотні нових споживачів наркотиків. І це тільки офіційно, а реальна цифра набагато більша, повідомляє сайт обласної міліції

Тернопільських студентів-юристів вчать …вірші читати

З похмілля – на злочин