Ігор Окіпний – тернопільський науковець майбутнього

Поділитися

Ігор Окіпний – різносторонньо обдарований та прогресуючий науковець Тернопільського національного технічного університету імені Пулюя. У січні 2000 року він розпочав працювати лаборантом кафедри матеріалознавства нашого університету. У тому ж році він став членом Тернопільського осередку Українського товариства з механіки руйнування матеріалів. Окрім науки, пан Ігор захоплюється спортом, зокрема є  членом збірної команди університету з настільного тенісу.

Активна наукова і громадська робота сприяли зростанню його авторитету  У жовтні 2006 року він обраний головою студентського наукового товариства Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

З 2007 року Ігор Окіпний заступник голови програмного та організаційного комітетів Всеукраїнської студентської науково-технічної конференції “Природниці і гуманітарні науки. Актуальні питання” і секретар оргкомітету І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади, член науково-технічної ради та Вченої Ради Тернопільського національного технічного університету.

На досягнутому Ігор Богданович не зупиняється. Навпаки, ще більш інтенсивно працює. Він успішно захистив кандидатську дисертацію: “Вплив попереднього комбінованого розтягу на крихку руйнування сталі корпусу реактора ” (науковий керівник – заслужений діяч науки і техніки України, д.т.н., проф. Ясній П.В.). Здавалось би, кандидатську захищено і можна спочивати на лаврах. Але не такий характер в Ігоря Окіпного. Він ще більше занурився в наукову роботу: працює секретарем Тернопільського осередку Українського товариства з механіки руйнування матеріалів. Паралельно з цією відповідальною місією, активно трудиться як заступник відповідального секретаря приймальної комісії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя та представник університету у стипендіальній програмі „Завтра.UA” фонду Віктора Пінчука.

Уже третій рік  Ігор Окіпний працює старшим викладачем кафедри технології і обладнання зварювального виробництва Тернопільського державного технічного університету, а з  листопада 2010 року помічником ректора.

Приємно, що праця молодого науковця була помічена як місцевою владою, та і в столиці. У 2009 році його нагороджено грамотою голови Тернопільської обласної державної адміністрації за значні наукові здобутки. Тоді ж він став лауреатом премії Президента України для молодих вчених. Наступного року йому вручено грамоту голови Тернопільської обласної ради за багаторічну сумлінну працю, значні наукові досягнення. З 2010 року Ігор Окіпний стипендіат Кабінету Міністрів України для молодих вчених. За свою відносно не довгу наукову кар’єру він встиг написати понад пів сотні наукових праць.

Спілкуючись з науковцем, ми довідались, що до серед його наукових інтересів і вплив попереднього термомеханічного навантаження на крихку міцність корпусів атомних реакторів,  методи підвищення тримкої здатності важливих елементів конструкцій, вплив попереднього пластичного деформування на напруження сколювання наводненої і ненаводненої теплостійкої сталі корпусу реактора. Більше десяти років Ігор Окіпний є виконавцем ряду держбюджетних тем.

Писати можна було б чимало, вдаючись до дрібниць. Але газетна шпальта не дозволяє. Тому, написавши стисло кілька абзаців про пана Ігоря, в яких помістилось ціле десятиліття його важкої праці, автор цих рядків хотів би зазначити, що спілкуючись з Ігорем Окіпним помічаєш, наскільки це просто хороша, життєрадісна людина. Саме своєю науковою роботою, пан Ігор є тим взірцем для студентської молоді, яка прагне реалізуватись у цьому житті.

Довідка

Народився 11 квітня 1977 року с. Горішня Вигнанка Чортківського району Тернопільської області. Навчався у  Чортківських середніх школах №7 і №5

1994-2000 рр. студент Тернопільського приладобудівного інституту (Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя).

У 2000 р. отримав диплом магістра за спеціальністю “Металорізальні верстати та системи”.

Тернопільським шанувальникам Мельпомени – свято

Прийшла весна. Як сніг розтав, то стало видно, хто де… асфальту недоклав