Існуюча система надання соціальних послуг: шляхи вдосконалення та реформування по-тернопільськи

Поділитися

У вівторок,  29 березня 2011 року,  з ініціативи Тернопільської обласної Асоціації  Жінок відбулася прес-конференція  на тему: «Існуюча система надання соціальних послуг:  шляхи вдосконалення та реформування».

В рамках заходу анонсовано проект «Вдосконалення системи надання соціальних послуг в м. Тернополі», що виконується Тернопільською обласної Асоціацією Жінок у партнерстві  з Управлінням соціальної політики   Тернопільської міської ради та  Тернопільською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України за підтримки  Українського Жіночого Фонду.

У прес – конференції взяли участь:

 

Лариса РИМАР  – голова  Тернопільської обласної  Асоціації Жінок, розробник проекту;

Марія МАЦУК – голова правління Тернопільської обласної  Асоціації Жінок, керівник проекту;

Марія ЧАШКА – начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради;

Тетяна ЛЕХ  – голова Тернопільської міської організації Товариства Червоного Хреста України;

Іванна ПАРФЕНОВИЧ – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної роботи Тернопільського національного педагогічного університету.

 

 

Як повідомила директор проекту Марія МАЦУК, дослідження якості соціальних послуг методом «звітних карток», яке буде проведено в рамках проекту, має дати відповідь  на актуальне запитання: наскільки ефективною та цільовою є  існуюча система  соціальної допомоги, чи потрібно змінювати таку систему на більш мобільну та  ефективну, які можливі шляхи її вдосконалення та реформування.  Пані Марія нагадала, що соціальними службами в Тернопільській області  обслуговується близько 30 тисяч осіб

 

«Дослідження методом «Звітних карток» є одним із сучасних форм аналізу та порівняння, – зазначила голова Тернопільської обласної Асоціації Жінок, розробник проекту Лариса РИМАР. –  В даному випадку предмет дослідження  – якість надання соціальних послуг Тернопільським міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Об’єкт дослідження – пенсіонери, одинокі непрацездатні громадяни, які перебуваються на обслуговувані територіального центру, зокрема, відділення соціальної допомоги вдома. Таких у Тернополі понад 1300 осіб. В рамках дослідження буде опитано 250 респондентів.

Як відзначили учасники заходу, проблема  ефективності  та повноти соціального захисту,  як на Тернопіллі, так і в  Україні в цілому,  в умовах фінансово-економічної кризи стоїть дуже гостро. Через відсутність   ефективних економічних реформ в державі, які мали би створити потужну стабільну фінансову основу для соціального захисту громадян, існуюча система соцзахисту  та підходи до її фінансування, на жаль,  неспроможні зреалізувати  своє пряме конституційне призначення. Конституція України у ст. 46 гарантує кожному громадянину України право на соціальний захист, а   ч. 2 ст. 46 зазначає, що це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Діюча система надання соціальних послуг в Україні побудована на наданні послуг споживачам виключно через відповідні державні або ж комунальні структури, які практично є «монополістами» на даному ринку послуг. Як відомо, «монополія» не завжди означає «якість»!

 

Натомість, соціальна політика в розвинутих європейських країнах дедалі більше демократизується, зменшується роль загальнодержавних заходів і підвищується роль місцевих органів самоврядування, недержавних організацій та інститутів соціального партнерства. Усі соціальні програми там мають чіткий реалістичний характер і забезпечені фінансово, матеріально, організаційно й кадрово, а будь-які зміни в напрямку реформування базуються на відповідних наукових розробках, експертизі, моніторингу соціально-трудових процесів, на широкому інформуванні населення та масштабній підготовці кадрів.

 

За словами начальниці управління соціальної політики Тернопільської міської ради Марії ЧАШКИ, місцева влада відкрита для співпраці  з громадськими організаціями, а, отже,  управління забезпечить активне сприяння у проведенні згаданого дослідження. «На відміну від районних терцентрів, Тернопільська міська рада має фінансову можливість,  аби забезпечити роботу усіх підрозділів терцентру, і в тому числі проведення соціально-психологічної  адаптації самотніх людей  похилого віку, – зазначила Марія ЧАШКА.

 

 

Автори проекту за результатами дослідження «методом звітних карток» прагнуть запропонувати місцевій владі  план дій, реалізація якого допоможе оптимізувати  використання коштів для соціальних потреб,  суттєво покращити якість послуг через, наприклад, розвиток в місті Тернополі соціального підприємництва, також розробити й запровадити систему оцінки наданих державними та комунальними структурами послуг, критерії їх якості, які б включали: оцінку рівня задоволеності підопічних отриманими послугами, кількісні та якісні показники роботи соціальних працівників, тощо.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ

Цілі та діяльність

Тернопільська обласна Асоціація Жінок (ТОАЖ) створена 18.11.1998 року. Зареєстрована 10.03.1999 року як неприбуткова громадська організація.

Засновниками Асоціації стали лідери жіночих та інших громадських організацій, представниці освітянської, культурологічної, мистецької сфери. Членкинями Асоціації є – відомі в краї жінки, які досягли значних успіхів на професійній ниві – вчителі, медики, журналісти, науковці, письменниці.

Головна мета діяльності – об’єднання зусиль на захист законних прав і свобод жінки, сім’ї, дитини; підвищення статусу жінки, її ролі і місця у громадському і політичному житті країни. Головні принципи роботи: небайдужість і конструктивність, наполегливість і фаховість, систематичність і системність, прозорість і етичність. Засоби: ініціативність членкинь ТОАЖ, співпраця з державними і бізнесовими структурами, ОГС, громадськістю та ЗМІ.

Членкині Асоціації переконані у ефективності участі жінок у вирішенні  суспільних проблем. Тому велике значення надають систематичному проведенню для широкого кола громадськості і державних служб конференцій, круглих столів, таких, наприклад, як “Статус жінки в Україні”, “Захист прав матері і дитини”, “Соціальне партнерство громадських і урядових організацій для розбудови громадянського суспільства”, “Аналіз результатів виборів з позицій гендерної рівності”, “Завдання жіночих громадських організацій в розбудові  громадянського суспільства”,  тощо.

ТОАЖ відома в краї громадська організація  по активній допомозі вразливим групам населення, підтримці жіночих ініціатив.  Спільно з ТОО Товариства Червоного Хреста України багато років поспіль здійснює надання гуманітарної допомоги найменш соціально захищеним особам  (одиником пенсіонерам та інвалідам, сім’ям з дітьми, самотнім матерям).

Значне місце в роботі ТОАЖ відводиться співпраці з інвалідськими організаціями. Активістки ТОАЖ постійно вишукують можливість допомогти  непрацюючим молодим сім’ям, які виховують дітей.

Щорічно членкині Асоціації беруть участь в  зборі коштів для проведення та організації заходів  до Дня Святого Миколая, Дня інваліда, новорічних свят. Формують списки малозабезпечених  діток та у статусі волонтерів відвідують їх.

У  2002-2003 роках спільно з  Тернопільським обласним управлянням  освіти  була організована гуманітарна допомога дитячим дошкільним закладам області,  в тому числі дитячому будинку «Малятко».

У 2006 році   активісти ТОАЖ організували  загальноміський дитячий конкурс  «Кращий двір», участь в якому взяли понад 50 груп дітей з різних вулиць міста Тернополя. Кошти для призового фонду були зібрані за допомогою меценатів.

За сприяння народних депутатів, вихідців з Тернопілля,   членкинями  Асоціації постійно організовується  надання  дороговартісної допомоги  хворим дітям в лікувальних закладах України.

За підтримки місцевих меценатів  у 2009 році було організовано облаштування спортивного майданчика в дворі будинку, що по вулиці  Тарнавського в Тернополі.

Досвід, отриманий ТОАЖ в процесі тривалої роботи із засудженими і звільненими жінками, використовують інші ОГС і державні служби не лише нашого регіону. За результатами позитивного досвіду ТОАЖ рішенням сесії обласної Ради в Тернополі вирішено створити Консультативний пункт по допомозі звільненим особам.

ТОАЖ має налагоджені робочі зв’язки з органами місцевого самоврядування: депутати міської і обласної рад приймають участь і надають підтримку нашим заходам, які висвітлюються ЗМІ.

ТОАЖ постійно співпрацює згідно укладених угод з обласним Центром зайнятості населення і обласним управлінням Департаменту України з питань виконання покарань та іншими місцевими органами влади, в т.ч. через спостережну комісію (СК).

ТОАЖ  постійно співпрацює з низкою активних  громадських організацій, зокрема,  Жіноча асоціація “Взаємодія” (м. Львів); Тернопільський міський жіночий клуб «Відродження нації»,   Тернопільська обласна організація «Товариство Червоного Хреста України»,  ТОО «ДОНА» (об’єднання хворих жінок  на рак молочної залози), Тернопільське міське об’єднання «Спілка батьків-опікунів дітей, які хворіють дитячим церебральним паралічем «Крила ангела»; Соціально-екологічне товариство “Молодь, довкілля, розвиток”; Громадське об’єднання “Нова хвиля» та багато інших.

ТОАЖ входить у склад обласної спостережної комісії і обласну міжвідомчу координаційно-методичну раду з правової освіти населення при обласній адміністрації та Громадські ради при управліннях Департаменту з питань виконання покарань  МВС.

Виконані проекти ТОАЖ:

Проект «Освітня, професійна та соціально-психологічна підтримка жінок-в’язнів перед звільненням з ВК №63 із розширенням матеріальної бази для навчання», МФ “Відродження”, липень 2002 р.- червень 2003 р.

Проект «Консультативний пункт для звільнених  жінок», ІСАР “Єднання”, січень-червень 2004 р.

Проект «Проведення тренінгів для формування позитивних мотивацій у дільничних інспекторів міліції», ІСАР “Єднання”, січень-червень 2005 р

Проект «Участь громадськості у демократизації пенітенціарної реформи через спостережні комісії та піклувальні ради», за підтримки МФ «Відродження», 2005-2006 рр.

Проект «Громадський контроль за діяльністю пенітенціарних установ – як механізм захисту прав засуджених осіб»,  за підтримки МФ «Відродження», 2006-2007 рр.

Участь у спільному проекті «Громадський контроль за діяльністю пенітенціарних установ – на новий рівень»  Хмельницької обласної Асоціації  «Вікторія» спільно з благодійним фондом «Самодопомога» (м. Львів)  2007-2008 рр.

Участь у спільному проекті «Вдосконалення механізмів надання соціальних послуг кризовим групам населення», 2007 р. Проект «Гідна Україна».

З серпня 2010 року ТОАЖ є партнером Тернопільського  міського об’єднання «Спілка батьків-опікунів дітей, які хворіють дитячим церебральним паралічем «Крила ангела»  у реалізації проекту «Надання реабілітаційних послуг дітям з особливими потребами в Центрі лікувальної верхової їзди (іпотерапії)», що впроваджується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Благодійного фонду «Крона».

З вересня 2010 року Асоціація виконує проект «На допомогу дошкільним закладам Тернопільщини» в рамках Антикризової  гуманітарної програми Міжнародного фонду «Відродження». Даним проектом охоплено 5 дошкільних закладів Тернопільської області.

З березня 2011 року реалізовує проект «Вдосконалення системи надання соціальних послуг в м. Тернополі», що виконується Тернопільською обласної Асоціацією Жінок у партнерстві  з Управлінням соціальної політики   Тернопільської міської ради та  Тернопільською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України за підтримки  Українського Жіночого Фонду.

 

Заслужено став заслуженим

Сьогодні національна збірна України проведе черговий товариський матч з італійцями