Кращий студент-співак України з Тернопільщини

Поділитися

 

Андрій ГамбальНаш земляк, уродженець Лосяча Борщівського району, нині студент Інституту мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Андрій Гамбаль уже вкотре стає одним із переможців творчих змагань. Щойно співак повернувся з нагородами з Мелітополя, де виступив на міжнародному фестивалі «Медовий край». А до цього був відзначений першою премією ІХ Всеукраїнського міжнаціонального фестивалю мистецтв «Українська родина-2010» (Київ), став лауреатом першої премії на всеукраїнському конкурсі патріотичної пісні «Голос України», лауреатом-дипломантом міжнародного фестивалю «На хвилях Світязя», всеукраїнського конкурсу патріотичної пісні «Червона калина» тощо. Варто додати, що Андрій Гамбаль нині належить до п’яти кращих студентських співаків України.

— Андрію, хто є твоїм наставником?

— У моєму житті зустрічалося багато гарних людей. Першим наставником була мама. Саме вона зародила в мені любов до рідної пісні. Згодом доля закинула мене у чудове містечко Чортків, де подружжя Подолючуків допомогло набути професійних навичок вокаліста. На четвертому курсі навчання я познайомився з Ярославом Злонкевичем, котрий побачив у мені перспективного виконавця. Так і почалася моя співпраця з композитором. Пан Ярослав завжди писав твори під мій голос. Але доля дала мені ще один подарунок. Пан Ярослав познайомив мене з поетом Богданом Мельничуком. Тоді в моєму репертуарі з’явилися нові твори на слова пана Богдана. Наставником з класичного вокалу можу назвати викладача вокалу ТНПУ Анатолія Ороновського.

— А хто твої кумири?

— Слухаю Олександра Пономарьова, Павла Табакова, Андреа Бочеллі, Майкла Болтона та багатьох інших виконавців.

— Що для тебе на першому місці: навчання чи музика?

— Моє навчання — це і є музика.

— Над чим нині працюєш?

— Над удосконаленням майстерності, а також над новими творами. Один із них присвячений Євро-2012. Автором слів пісні є Богдан Мельничук, музику написав Ярослав Злонкевич.

— Можна для читачів хоча б уривок слів із пісні?

— На віче Європи зібрався народ,
Ревуть не пороги тепер — стадіони,
На них гетьманує володар футбол,
Підвладний суддівським свисткам, а не дзвонам…

Андрій Гамбаль— Ти не пробував свої сили в «Х-факторі», «Фабриці зірок»?

— Чесно кажучи, на різноманітні проекти у мене немає часу. А «X-фактор» чи «Фабрика зірок» — це питання часу. Думаю, що мій проект на мене ще чекає.

— Твій секрет успіху?

— Любов до справи, над якою працюєш.

— У твоєму блозі є інформація про те, що отримуєш багато пропозицій. Розкажи, чого чекати від тебе найближчим часом?

— Отримав запрошення у Молдову на конкурс «Іон Тодорович і два серця». Це музичний конкурс, на нього важко потрапити.

— У тебе велика армія прихильниць? І чи є прихильниця серця?

— Прихильниць багато (сміється. — Авт.). Але є одна-єдина, неповторна, котра завжди мене підтримує і котрій я дуже вдячний.

— Відкрий для читачів «ВЖ плюс» свою мрію?

— Насамперед потрібно закінчити університет, на відмінно захистити магістерську роботу. А далі — гармонійно влаштувати життя і завжди залишатися з музикою.

Ось такий він — Андрій Гамбаль, котрий постійно працює над собою, намагається бути якнайкращим. Хай щастить тобі у всіх починаннях! А ми надіємося ще побачити тебе на телеекранах у ролі зірки.

Уляна КОРОПЕЦЬКА.

Про Андрія Гамбаля говорять

Богдан Петраш, краєзнавець: «Андрій Гамбаль обдарований широким вокальним діапазоном, своєрідним тембром голосу, якими вдало користується в музично-виконавській праці. До співацького репертуару митець підбирає саме ті композиції, які вміє реалізувати і створити на їх основі яскравий музичний образ. Тому кожна пісня у його виконанні неповторна. Артист досконало володіє музичною інтерпретацією, доносить до слухача мистецькі задуми авторів і разом з тим втілює у них власні творчі думки і переживання. Варто відзначити і високий професіоналізм співака, його артистичність, виконавську емоційність».

Ярослав Злонкевич, композитор: «Щедрий музичний дар, працьовитість, цілеспрямованість — основні чинники творчих успіхів співака Андрія Гамбаля. Я був його першим музичним наставником. Молодий виконавець завжди був і залишається у творчому пошуку, він вдумливий і вимогливий до себе».

«Вільне життя плюс», №23 (15239) від 25.03.2011 р.

Ось такі ви, студенти, за гроші батьків

Іноземні спецслужби Тернопіллям цікавляться?