Кучму посадять?

Поділитися

Найгучніша за всю історію України кримінальна справа – Леонід Кучма відтепер підозрюваний у причетності до незаконних дій та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і незаконних дій стосовно журналіста Олексія Подольського. Справу проти Другого Президента порушила Генеральна прокуратура. І завтра о 10-ій він іде на перший допит – у новому статусі.

Ренат Кузьмін, перший заступник Генерального прокурора:

– Сегодня Кучма Леонид Данилович подозревается в превышении власти, в отдаче незаконных распоряжений представителям МВС, которые привели к убийству журналиста.

Кримінальну справу, як заявив Ренат Кузьмін, порушили учора. І як речовий доказ визнали плівки колишнього майора Держохорони Миколи Мельниченка – їх долучили до справи, повідомляє УТ-1

Андрій Татарчук, журналіст:

– У Генпрокуратурі твердять: доказів, які свідчать про причетність Леоніда Кучми до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, більш, ніж достатньо. Тому і розслідування справи, як прогнозують у відомстві, буде завершено найближчим часом.

Закінчення досудового слідства другий Президент чекатиме в Україні. Хоча обвинувачення Леоніду Кучмі не висунуто, залишати країну йому заборонили.

Ренат Кузьмін, перший заступник Генпрокура:

– Действительно Леониду Кучме ограничен выезд за пределы Украины, соответствующее постановление направлено в пограничную службу.

Слідчі і надалі опрацьовують як можливих організаторів, так і замовників убивства, повідомив Ренат Кузьмін. І додав – питання кваліфікації злочину поки що передчасне. Водночас адвокат вдови Гонгадзе Валентина Теличенко заявила: дії Леоніда Кучми слідство має кваліфікувати за статтею “убивство”. В іншому випадку – оскаржуватиме постанову.

Валентина Теличенко, адвокат Мирослави Гонгадзе:

– Якщо слідчий вважає, що Кучма давав вказівку вбити журналіста, то трактувати такі дії інакше, як убивство по статті 93 Кримінального кодексу, не можна.

Кримінальна справа проти Леоніда Кучми стала несподіванкою для Володимира Литвина. Так голова Верховної Ради відповів на запитання журналістів про те, чи не вважає він сьогоднішні події політичним тиском на нього як спікера парламенту, адже в записах Мельниченка фігурує і його ім’я.

Володимир Литвин, голова Верховної Ради:

– Що стосується коментарів і оцінок, то ви розумієте, що з етичної точки зору я не вважаю за потрібне давати будь-які оцінки і коментарі, і хотів би виключити постановку вашого питання в площині тиску.

Сам Леонід Кучма порушення кримінальної справи проти нього поки що не коментує. У прес-службі екс-президента зазначили: із журналістами говоритимуть, лише коли отримають офіційні документи. Георгій Гонгадзе зник 16 вересня двохтисячного року. У листопаді в лісі на Київщині знайшли обезголовлене тіло, яке, за висновками кількох експертиз, могло належати журналістові. Того ж місяця лідер Соцпартії Олександр Мороз оприлюднив аудіозаписи майора держохорони Миколи Мельниченка, які доводили причетність Кучми до вбивства.

Тернопільські педагоги відстояли свої права: Кабмін пообіцяв усім вчителям 20% надбавку

Чому у Тернополі змінився клімат? (відеоверсія)