Тернопільські педагоги відстояли свої права: Кабмін пообіцяв усім вчителям 20% надбавку

Поділитися

Виховну годину для урядовців сьогодні влаштували педагоги біля стін Кабінету Міністрів. Вони дзвонили у дзвоники, вигукували у гучномовці, розштовхували правоохоронців і навіть на кілька хвилин перекрили рух на Грушевського. Що вивело на вулиці вчителів?

-Зі шкільними дзвониками під стіни Кабінету Міністрів прийшли освітяни з різних регіонів країни. Вони вимагають збільшення фінансування на освітянську галузь та достойної заробітної платні.

Педагоги скаржаться, що за важку працю отримують копійки. Доходи багатьох  вчителів на сьогодні дорівнюють заробітку прибиральниці. Це тому, що перший розряд тарифної сітки, від якого і обраховуються місячні видатки на 300 гривень менший мінімальної зарплатні. Не всі педагоги отримують і 20% надбавки за престижність праці, повідомив Перший національний

Софія Рибак, учитель фізкультури Морозівського навчально виховного комплексу:

– Я як учитель фізкультури маю зарплату навіть не повні 1000 грн, нам не доплатили ні тих 20%, не дають ніяких пільг – гола просто зарплата. Я маю двоє дітей. Мені стидно казати, що я заробляю.

Щоб розказати чиновникам про наболіле вчителі із гучномовцями та транспарантами рушили ближче до будинку уряду, просто через проїжджу частину.

Пристрасті вщухли, коли до учасників акції вийшов лідер профспілки. Він саме переказував  уряду освітянські вимоги.

Георгій Труханов, голова Всеукраїнської профспілки працівників освіти і науки:

– Наші питання, як ми поставили, а це тариф першого розряду і 20% надбавки для всіх педагогічних працівників, будуть розглянуті завтра на Кабінеті Міністрів. Які рішення будуть прийняті, ми побачимо  завтра.

Надбавки вчителям виплачують ще з минулого року – запевняє міністр фінансів Федір Ярошенко. Загалом у бюджеті торік соцвиплати збільшили на 43 мільярди гривень. Але на сьогодні цього вже недостатньо.

Федір Ярошенко, міністр фінансів України:

В минулому році було започатковано цю надбавку, і вона виплачується, і в цьому році виплачується. Але, на жаль ясно, що соціальні стандарти наші дуже низькі, і суспільство, і громадяни хочуть значно більше, щоб були виплати. Але щоб це відбулось, необхідно, щоб у нас достатньо було фінресурсів.

У міністерстві освіти запевняють: виплата 20% надбавки усім категріям педагогів – питання вирішене. І з наступного місяця ці доплати освітяни вже отримають. А от щодо підвищення ставки першого тарифного розряду до рівня мінімальної зарплатні – уряд ще веде розрахунки.

Євген Суліма, перший заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України:

– За результатами першого кварталу будуть розрахунки мінфіну про подальшу динаміку наповнення бюджету. Після цього будуть розрахунки щодо змін до закону про бюджет. Ми вважаємо, що на цій стадії ми будемо опрацьовувати питання щодо першого розряду. Тобто це у другому кварталі.

Профспілки тим часом пообіцяли зачекати  завтрашнього засідання Кабміну і за його результатами вирішувати, чи мітингувати далі.

У Чорткові Тернопільської обл. поблизу житлових будинків виявили 250-кілограмову авіабомбу

Кучму посадять?