Тернополяни взяли участь у першому семінарі проекту «Вища політична школа – нові принципи лідерства»

Поділитися

24-28 лютого 2011р. у мальовничому куточку Львівщини, містечку Винниках на кілька днів оселилась активна молодь Західного та Центрального регіонів України: майбутні філософи, економісти, політики, громадські лідери, люди, що здатні глобально мислити, відповідально діяти та креативно впроваджувати в життя свої ідеї. Представники західної групи відкрили серію навчань в рамках проекту «Вища політична школа – нові принципи лідерства», а учасники центральної групи активно продовжили вдалий початок.

Тернопільську область в даному проекті представляють Брунда Ірина, Надорожний Володимир та Черній Віктор.

По три дні, представники з Тернополя, Івано-Франківська, Острога, Львова, Чернівців, Луцька, Києва та Київської області, Черкас, Вінниці, Кам’янця-Подільського, Чернігова  «варили солянку» політичних ідей, брали участь у парламентських слуханнях, грали в інтерактивні ігри та активно дискутували з головою Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге, директором Центру політичних студій та аналітики Віктором Тараном та іншими організаторами Вищої Політичної Школи – 2011. До тренерського складу також увійшли Олена Медвєдєва – заступник директора ЦПСА та Наталія Лаврецька – керівник Львівського представництва ЦПСА. Окрім того, під час проведення перших двох семінарів відбувся тренерський дебют у випускників ВПШ – 2010: Ольги Будник, Івана Омеляна та Артема Щербатюка.

Як стверджували учасники, ще з початку заповнення анкет для участі у ВПШ – 2011, було зрозуміло, що це не простий семінар, про який за кілька днів забудеш просто, як про приємну подорож. Адже анкета-завдання окрім звичної аплікаційної форми, включала й написання есе за поданим уривком Айн Ренд «Атлант розправив плечі». І участь у ній стала чудовим підтвердженням очікуваних результатів.

Уже з першого дня ВеПеШисти розглядали ідеї класиків філософської думки: Платона, Арістотеля, Гоббса, Руссо, Монтеск’є, Локка. Спільна робота в групах, дискусія, та компетентна лекція Ніко Ланге допомогла зрозуміти важливість та актуальність їх поглядів для сучасного світу загалом та України зокрема. Лекція «Класики політичної думки» націлила на сприймання речей такими, якими вони є, незалежно від того, що подається у ЗМІ чи є усталеним у суспільстві. За твердженням Ніко: «…На сьогодні немає політики у змістовному розумінні цього слова, є лише мистецтво риторики. Риторика – це симуляція, імітація політики. Адже політик – це той, хто зробив щось добре для людей. Основою політичного мистецтва є доброчесність та намагання організувати благополучне життя».

Неординарна та повчальна презентація «Цінності як орієнтир» Віктора Тарана допомогла зрозуміти наскільки важливо керуватись у житті власними цінностями. Незалежно від того, які цінності обираємо: духовні чи матеріальні – вибір завжди залишається за нами.

На відкриття нового етапу ВПШ завітали кращі випускники минулого року західного регіону – Роман Грибовський та Ігор Процик, які мали можливість давати експертну оцінку виступам новообраних учасників, консультації щодо виконання завдань та покращення командної роботи.

Із зізнань учасників, стало зрозуміло, що ВПШ – 2011 стала цінна тим, що кожен з них у словах, аргументаціях та запитаннях опирався на досить потужні теоретичні знання. Керуючись власним життєвим досвідом, ціннісними орієнтирами, вони спільно намагались розібратись: яка ж із ідеологій є найбільш прийнятною для того чи іншого типу політичної системи.

Приємно, що учасники ВПШ – 2011 мали чудову нагоду об’єднатись у спільноту людей, котрі мислять без стереотипів чи страху, мислять відповідально,  відверто та критично сприймають інформацію, висловлюють власні погляди на ті чи інші речі.

Кажуть, очі – дзеркало душі. Вогники, в очах кожного з учасників (зрештою як і організаторів) Вищої політичної Школи-2011, можуть свідчити лише про одне – замислилось, «увікнулось» ще як мінімум 73 молодих, розумних, ініціативних, творчих сердець, для яких майбутнє будуватиметься на найвищих моральних цінностях та відповідальних вчинках.

Проект “Вища політична школа – нові принципи лідерства” був розпочатий у 2010 році ГО “Центр політичних студій та аналітики” спільно зі своїми іноземними партнерами. У 2011 році підтримку у проведенні надають Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні та Благодійний Фонд “Богдана Гаврилишина.”

Загалом участь у проекті беруть 150 молодих лідерів з усієї України.

 

Координатор  проекту “Вища політична школа – нові принципи лідерства” в Тернопільській області – Ігор Процик

Вся правда про роботу на Тернопіллі (офіційна версія)

Як влада господарює на Козівщині: порушень на пів мільйона гривень