У Козові скинули неочищені води!

Поділитися

У результаті аварійного скиду зворотних вод комунальним підприємством завдано збитків на суму 23,3 тис.грн.

 Факт здійснення комунальним підприємством «Козова комунальник», що у смт. Козова Тернопільської області, аварійного скиду неочищених зворотних вод виявлено Держекоінспекцією в області під час перевірки дотримання ним вимог природоохоронного законодавства.

Згадане підприємство здійснює діяльність з надання комунальних послуг: централізоване питне водопостачання і водовідведення населення та суб’єктів          господарювання смт.Козова, проведення благоустрою, експлуатація об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства, виконання робіт з санітарної очистки території.

Перевіркою, проведеною у лютому ц.р., з’ясовано, що підприємство здійснює забір води на підставі виданого у травні 2010 року Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в області дозволу на спецводокористування. Проте, так і не забезпечило виконання умов отримання даного документа, а саме не провело очистку споруд біологічної очистки від мулу та відновлення складових систем аерації.

У ході перевірки виявлено, що підприємство порушує ряд вимог природоохоронного законодавства: не отримано спеціальний дозвіл на користування надрами, не ведуться журнали первинного обліку водоспоживання та якості зворотних вод, неправильно заповнюються форми звітності за забруднення навколишнього природного середовища, за якими невірно проведена відповідна плата.

Також обстеженням території встановлено, що очисні споруди на час перевірки не функціонують. Однак, наявним у підприємства проектом гранично допустимих скидів забруднюючих речовин зі зворотними водами після очисних споруд для нього передбачено допустимі значення вмісту визначених речовин. Не зважаючи на це, зворотні води на очисні споруди не потрапляють, а скидаються з каналізаційно-насосної станції через аварійний випуск у р.Коропець.

Для визначення впливу зворотних вод на ріку працівниками відділу інструментально-лабораторного контролю відібрано проби зворотних вод та поверхневих вод річки у фоновому та контрольному створах. Результати вимірювань свідчать, що існує вплив на річку і якість води погіршується за вмістом органічних речовин. Так, хімічне споживання кисню  нижче скиду зростає у 1,7 рази і перевищує гранично-допустимі концентрації (ГДК) для водойм культурно-побутового користування, біохімічне споживання кисню зростає у 3,6 рази і перевищує ГДК у 2,5 рази, амоній-іон відповідно у 3,9 та 2 рази. По інших речовинах також фіксується ріст концентрацій (нафтопродукти у 3,3 рази, фосфати – у 2,8 рази).

Враховуючи, що аналогічна ситуація була зафіксована працівниками відділу у червні 2010року та належність р.Коропець до малих річок, систематичний скид неочищених зворотних вод у річку може привести до значного погіршення якості її води.  Для недопущення такої ситуації заступником головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області 24.02.2011р.  винесено рішення про тимчасову заборону (зупинення) скиду забруднюючих речовин внаслідок аварійного скиду зворотних вод у р.Коропець.. А за порушення умов отримання дозволу на спецводокористування до Держуправління надіслано листа з пропозицією зупинити його дію.

За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто відповідальну особу комунального підприємства та видано припис про їх усунення. Крім того, проведено розрахунок збитків, завданих порушенням вимог законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів. Їх сума склала 23 305 грн.

 

М.Я.Батіг –

начальник Держекоінспекції

у Тернопільській області

Як полювали на Тернопільщині у сезон 2010-2011?

З 2 по 6 березня у Тернополі пройдуть спортивні молодіжні змагання на кубок Романа Шухевича