Вся правда про ярмарок у Тернополі

Поділитися

Як повідомили в головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації, цієї суботи на ярмарку в Тернополі, продано сільськогосподарської продукції на суму 2 мільйоно 702 тисячі гривень, повідомляє сайт ОДА.

Покупцям було запропоновано придбати 53,8 тонн цукру. Але за ціною, як у будь-якому супермаркеті 8 гривень 50 копійок за кілограм.

Крупи гречаної господарства вивезли 7,1 тонн (13 гривень за кілограм, черги на масиві «Дружба» стояли як за Союзу), ячмінної – 7,4 тонн, пшеничної – 8,7 тонни, кукурудзяної – 4,15 тонни, горохової – 5,4 тонни, перлової – 2,35 тонни.

Не бракувало на торговиці й борошна вищого ґатунку – 36 тонн. Ціни були різні, але люди тягли його мішками

Торгували й овочами: картоплею – 10,2 тонн, капустою – 1,18 тонн, морквою – 2,8 тонн, столовим буряком – 2,7 тонн.

Які були ціни – сайт «білого дому» мовчить. «Жене» лише вал.

Хоча напередодні сайт ОДА вустами головного аграрія Тернопільщини – Андрія Хоми стільки наобіцяв :

… таке доручення голова облдержадміністрації Валентин Хоптян дав відповідним структурним підрозділам. … начальник головного управління агропромислового розвитку Андрій Хома розповів про деталі.

Найперше, він зазначив, що крім 19 березня ярмарки у Тернополі відбуватимуться за тиждень до Великодня, тобто 16 квітня, а також кожного місяця протягом року. А при потребі, і двічі на місяць. Андрій Хома  нагадав, що схожі ярмарки проходять і в райцентрах області.

Також по два райони почергово беруть участь у ярмарках, які відбуваються у столиці України. Тернопілля на київських торгових точках вже продало продукції на мільйон гривень. Що ж стосується Тернополя, то за один ярмарковий день тут наторговують від 2,5 до 4 млн. грн.

Велику увагу під час сільськогосподарських ярмарок приділяють якості продукції. Райони приїжджають до Тернополя  уже з сертифікатами якості продукції. Проте, якщо у покупців виникають сумніви, то на кожному майданчику чергує лабораторія, яка може додатково перевірити якість.

Приємно здивують тернополян і ціни. Адже на ярмарках торгуватимуть товарами від виробника. Скажімо, гречана крупа коштуватиме 13 грн. за кілограм, борошно – 2,80, цукор – 8,00, картопля – 3,50, яблука – 5,00 грн тощо. Загалом, ціни на ярмаркові товари будуть на 10-20 відсотків дешевшими від ринкових.

М’яса яловичого було привезено 8,4 тонн, свинини – 29,45 тонн, сала – 0,68 тонн, риби – 11,8 тонн. Остання була надзвичайно дешевою  по 12 гривень за кілограм (товстолобик)

М’ясо було не дешеве. Покупці часто сварились з продавцями.

– Казав губернатор по радіо, що задня шинка свині буде за 30 гривень кілограм, а ви дерете по 35,- скаржилась якась жінка на созівських підприємців.

-Якщо він такий мудрий, то нехай сам своїх свиней продає запів дарма,- категорично відрізав м’ясник.

Пропонували покупцям й мед – для реалізації виробники привезли 0,7 тонн цього цілющого продукту. Літр – 30 гривень. На ринку можна й за 28 гривень купити. А от за яблука по 5-7 гривень питались всі, але їх ніде не було. Чи то Хоптяна дезінформували, чи то підприємці вирішили краще за ціну самим з’їсти.

Ковбаси і шинки не мали популярності, бо за них «правили» як на центральному ринку

На масив «Дружба» на ярмарок завітав заступник губернатора Хоптяна Микола Головач. Разом з начальником управління агропромислового розвитку Андрієм Хомою вони обходили машини з крамом. Їх супроводжували дрібніші чиновники, зокрема керівник Козівської райдержадміністрації Пудлик, Зборівської – Віктор Тарновський, Козівської райради –Репела.

Під час огляду один з дрібних клерків попросив у керівника агропромислового розвитку Хоми «замовити слівце» у підприємця, що торгував рибою. Чимала черга мовчки чекала, поки начальству «зберуть тормозок».

Визначено переможців проекту “Студенти для органів місцевого самоврядування – 2011” в Кременці

630 юнаків підуть в армію з Тернопільщини