Назад, у СРСР, або На толоку шикуйсь!

Поділитися

Минулого тижня Прем’єр–міністр Микола Азаров оголосив 16 квітня Всеукраїнський суботник з благоустрою територій. Цього дня вся країна має взятись за мітли і навести лад на подвір’ях власних будинків, вулицях, у скверах та парках. «Я прошу всіх членів уряду власним прикладом долучити до цієї шляхетної справи місцеві громади, трудові колективи, учнівську і студентську молодь», — закликав Прем’єр на минулому засіданні уряду. Заклик голови уряду поки що залишився без відповіді: ніхто з міністрів, принаймні до вчора, публічно не підтвердив своєї участі у «зеленій» толоці. Запит «УМ» до прес–служби Кабміну також лишився без відповіді.

Вдалося лише дізнатися, що урядову директиву вже пустили в усі держустанови, обласні та міські держадміністрації.

«УМ» поцікавилася, як проходитиме Всеукраїнський суботник на місцях і наскільки законно примушувати підлеглих брати участь у громадських роботах.

 

Толока на місцях — явка обов’язкова

У містах людей закликають на весняне прибирання у формі запрошення. Для прикладу, як «УМ» повідомив представник оргкомітету міського суботника (вже створено і такий!) в Бердянську Володимир Праїлко, на толоку «стовідсотково вийдуть усі коледжі та університети міста». Пан Володимир запевнив нас, що це добра воля молоді. Втім не дуже віриться, що усі «100 відсотків» учнів та студентів Бердянська захочуть суботнього ранку братись за мітлу.

А ось голова Ради міністрів Криму Василь Джарти особистим прикладом демонструватиме, як треба прибирати півострів: 16 квітня у Севастополі під спалахи фотокамер він прибиратиме пам’ятник археології — Неаполь Скіфський. «Буде вся Рада міністрів, Василь Григорович буде особисто на цьому суботнику», — запевнив голова Республіканського комітету з охорони культурної спадщини Сергій Тур.

У Львові також готуються до загальноміської толоки, у рамках якої чиновники міськради, працівники держустанов, освітяни, їхні учні та студенти прибиратимуть місто та висаджуватимуть дерева. «Якщо когось з наших співробітників на той момент не буде в місті, то, звичайно, нічого страшного, — розповіли в неофіційній розмові з «УМ» працівники міської ради. — Але з відділу має бути хоча б кілька чоловік, це обов’язково!».

«Добровільно–примусово» не пройде

Юристи запевняють, що роботодавець не має права змусити підлеглого взяти в руки мітлу. «Чинне законодавство не містить поняття «суботник». Натомість, згідно зі статтею 43 Конституції України, встановлено, що кожен має право на працю, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується, — коментує керівний партнер юридичної фірми «Справедливість» Дмитро Зенкін та юрист Світлана Приймак. — Щодо заборони використання примусової праці в Україні діє Конвенція Міжнародної організації праці № 29 «Про примусову чи обов’язкову працю». Окрім того, згідно з чинним Кодексом законів про працю України, власник або уповноважений ним орган, вимагаючи від працівника виконання роботи, не має права вийти за межі трудового договору, що визначає коло обов’язків працівника, зокрема з урахуванням спеціальності, кваліфікації, посади».

Отже, жоден роботодавець, за словами юристів, незалежно від форми власності підприємства чи його статусу, не має законної можливості зобов’язати підлеглого до участі у суботнику. «Остаточне рішення завжди залишається за працівником», — наголошують співрозмовники «УМ».

Зробимо Україну чистою!

На щастя, є люди, яким не потрібна вказівка «згори». Відчайдухи та волонтери організовуються самостійно, аби зробити нашу країну чистішою. «Наші міста встелені сміттям. Не якісь невідомі шкідники, а ми самі, наші сусіди чи друзі перетворили парки й озера, вулиці й дитячі майданчики на огидні смітники. Українці наче забули себе справжніх — дбайливих господарів, — намагаються достукатись до сумління співгромадян організатори проекту «Зробимо Україну чистою!». — 16 квітня з 11–ї до 14–ї години тисячі людей в усіх областях України разом очистять від сміття парки та сквери».

«Спочатку ми очікували, що акцію підтримають до 50 тисяч українців, але зараз можна говорити, що досягнемо 10—15 тисяч, — розповів «УМ» координатор проекту Юрій Пивоваренко. — Цінним є досвід Естонії, де в 2008 році на початку травня 50 тисяч чоловік прибрали 10 тисяч тонн сміття. В основному, працювали на незаконних сміттєзвалищах. Наша ж акція — це не флешмоб, це захід свідомих людей, які хочуть щось зробити для свого довкілля».

До організації суботника ініціатори означеного проекту підійшли відповідально. На сайті акції http://letsdoit.org.ua/ учасникам пропонується відзначити на спеціальній карті засмічень території, які варто прибрати насамперед. Волонтери вказують на мапі все до дрібниць — місто, район, вулицю, номер будинку і навіть детально описують, яке сміття варто прибрати. Для прикладу, Антон Шинкарук повідомляє про пляшки і будівельні відходи на вулиці Котляревського, 1, що в місті Рівне. Наразі таких повідомлень вже близько тисячі. «Найбільше точок на карті сміття — у Києві, — додає Юрій Пивоваренко, зазначивши, що до акції може долучитись кожен. — Ніна Матвієнко, Віталій Козловський, брати Борисенки підтримали захід, але я не впевнений, чи прибиратимуть вони особисто в цей день». До слова, щоб узяти участь у цій акції, варто зареєструватись за лінком http://letsdoit.org.ua/node/add/join або телефоном 063–6511271. 16 квітня о 10.45. на місці, узгодженому з координатором, кожен бажаючий отримає необхідний для прибирання інвентар.

Брудно? Це до комунальників

Один день у році нічого не вирішить, впевнені скептики. «Коли десь щось неприбрано, значить комунальні служби не виконують свій обов’язок це прибрати, — зазначив у коментарі «УМ» заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк, додавши, що юридично правильно в такому випадку було б написати скаргу, щоб сміття прибрали відповідні служби. — Особисто я ставлюсь до суботників скептично. Звичайно, не кожен зважиться вийти на толоку. Це вже добре, коли є охочі прибрати».

За словами співрозмовника «УМ», проблема наших міст та сіл сьогодні — несанкціоновані сміттєзвалища. Понад 99% населених пунктів України, здебільшого села, не мають санкціонованих місць для вивозу сміття. «Це проблема значно глобальніша, ніж прибирання прибудинкових територій на суботниках», — підкреслює пан Олексій. Водночас він і сам з колегами не відмовляється взятися цієї суботи за мітлу: екологи прибиратимуть, зокрема, Лису Гору в Києві. «Вся Лиса Гора — це 137 гектарів, що в підпорядкуванні музею «Київська фортеця». За всю гору відповідальність не несе ані «Київзеленбуд», ані жодна інша служба, лише музей, де на 137 гектарів один співробітник, — зазначив Олексій Василюк. — Тому закликаю всіх іти прибирати саме туди, де це справді необхідно!».

Україна молода

А ТИМ ЧАСОМ…

Націоналістична толока та суботники від Симоненка

Цьогорічна толока, як і всі попередні, матиме політичний присмак не лише на державному, а й на місцевому рівнях. Так, у Запоріжжі, організована ВО «Свобода», пройде «націоналістична толока», а Комуністична партія України всіляко спонсорує суботники в регіонах. Як приклад, нещодавно в містечку Недригайлів, що на Сумщині, біля недіючої молочнотоварної ферми була організована толока. Спонсором заходу виступив районний комітет Компартії, який забезпечив учасників  акції… бензином для бензопилок. Як зазначив заступник голови Недригайлівської районної ради Юрій Сердюк, «…така ініціатива місцевого осередку комуністів  стала  реальною допомогою і хорошим прикладом для наслідування».

У Тернополі навчили грузинського гуцула малювати писанки

Аграрні підприємства Тернопілля отримали 80 фахівців