Ревізія бюджету Тернопільського району: у Великих Гаях порушень на 100 тисяч гривень, у медицині на 953 тисячі, учнів харчували за 3 гривні, а мали за 6

Поділитися

Відповідно до плану роботи КРУ в області спільно з головним фінансовим управлінням облдержадміністрації  проведено ревізію бюджету Тернопільського району за 2009-2010 роки.

Результати контрольного заходу засвідчили, що загалом формування бюджету району на 2009 – 2010 роки проведено на основі Бюджетного кодексу України та інших нормативно-правових актів, що регулюють бюджетні правовідносини та розрахункової потреби головних розпорядників коштів.

Водночас контрольними заходами виявлено низку чинників, які негативно вплинули на фінансовий стан виконання бюджету району. Так,  із 41 місцевого бюджету району у 2009 році  дотації з районного бюджету отримали 36 в сумі 12063,8 тис.грн.,  в тому числі дотацію вирівнювання – 8067,6 тис.грн. У 2010 році 37 бюджетів отримали 11355,5 тис.грн. дотацій, в тому числі 9616 тис. грн. дотації вирівнювання.

Спостерігається негативна тенденція щодо збільшення кількості місцевих бюджетів, які не виконують затверджених надходжень до бюджету. Так,  за 2009 рік 7 сільських та 1 селищна ради не забезпечили запланованих надходжень до загального фонду бюджетів на загальну суму 339,2 тис.грн.,  у 2010 році вже – 14 бюджетів на суму 162 тис. гривень.

Ревізією виявлено низку резервів доходної частини бюджетів, порушення у ході їх виконання, недостатній  контроль за повнотою надходжень бюджетних платежів, недотримання фінансово-бюджетної дисципліни в установах району.

Так, за даними управління Держкомзему у Тернопільському районі упродовж 2009-2010 років використовувалося без оформлення договірних відносин 251 га ріллі під проектними дорогами. За умови укладання договорів оренди на рівні 3 відсотків від грошової оцінки додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів могли б скласти близько 75 тис.грн. на рік.

Протягом 2010 року не переглядалися ставки по місцевих податках і зборах. Ставки єдиного податку, затверджені рішенням сесії районної ради від 18.12.2009 року, за окремими видами діяльності є нижчими від середньорайонних. Це, зокрема, виготовлення та реалізація столярних виробів, фотопослуги, надання послуг з ремонту транспортних засобів, надання послуг з ремонту та пошиття одягу.

Разом з тим, існують також проблеми щодо забезпечення окремих видатків бюджету, які впливають на життєдіяльність району.

При виконанні за 2009 та 2010 роки доходної частини бюджет району за видатками виконано, відповідно, на 97,9 та 97,4 відсотка від затверджених з урахуванням змін. Тобто, соціальні галузі району (освіта, охорона здоров’я, соціальний захист населення, фізична культура, мистецтво, спорт, транспорт тощо) не використали у 2009 році 2400 тис. грн. та у 2010 році 3500 тис. грн., які покликані забезпечувати нормальну їх діяльність.

При цьому для харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх шкіл за 2009 рік з загального та спеціального фондів кошторисів було використано 1205,5 тис.грн., що забезпечило харчування на одного учня в день з розрахунку  2,8 грн. (при вартості натуральних норм  близько 6 грн). На 2010 рік  використано  1895,4 тис.грн., що забезпечило харчування на одного учня в день з розрахунку  3,7 грн. (при вартості натуральної норми близько 10 грн.).

Незважаючи на наявні проблеми при виконанні місцевих бюджетів, їх кошти спрямовувались на непершочергові заходи: місцеві бюджетні програми, які мають загальний формальний характер, фінансування установ і організацій, що утримуються з інших бюджетів, фінансову підтримку госпрозрахункових організацій тощо.

Так, із районного бюджету профінансовано правоохоронні органи в загальній сумі 210 тис. гривень.

У 2009-2010 роках на внески органів місцевого самоврядування в статутні фонди суб’єктів підприємницької діяльності спрямовано 279,3 тис.грн. При цьому районним бюджетом за перевірений період кошти від відрахувань частини чистого прибутку комунальних підприємств взагалі не отримувались.

Загалом ревізією бюджету Тернопільського району охоплено 5 підконтрольних установ. Це, зокрема, районна рада, районна державна адміністрація, фінансове управління районної державної адміністрації, Тернопільське територіальне медичне об’єднання, Великогаївська сільська рада.

Контрольними заходами встановлено фінансових порушень на загальну суму 1488 тис. грн., з яких порушень, що призвели до збитків (недостачі, незаконні, нецільові витрати бюджетних коштів та недоотримання фінансових ресурсів) виявлено на суму 717 тис. грн., інших  порушень  –  на загальну суму 771 тис. гривень.

Зокрема, в ході проведення ревізії Тернопільської РДА  створено комісію для обстеження фактичного використання земель, що знаходяться за межами населених пунктів на територіях сільських рад району. Проведеним обстеженням у шести сільських радах району встановлено, що, порушуючи земельне законодавство, протягом двох років без укладання договорів оренди 11 суб’єктами господарювання безоплатно використовується 42,56 га земель під господарськими будівлями і дворами та 34,05 га земель – під проектними дорогами. В результаті безоплатного використання земель суб’єктами господарювання місцевими бюджетами недоотримано коштів на загальну суму 153,9 тис. гривень.

Внаслідок невиконання у 2009-2010 роках Острівською сільською радою рішень районної ради  та власних рішень щодо вилучення коштів з сільського до районного бюджету останнім недоотримано 63,56 тис. гривень.

У Тернопільському районному територіальному медичному об’єднанні виявлено фінансових порушень на суму 953,14 тис. гривень, а саме: сплата внесків до Пенсійного фонду України по завищеній ставці на загальну суму 70 тис. гривень, нецільове використання коштів – 54,9 тис. грн., порушень з оплати праці – 25 тис. грн., покриття за рахунок бюджетних коштів витрат орендарів – 41 тис грн., порушень з обліку активів – 270 тис. гривень. Крім того, без застосування тендерних процедур оплачено вартість робіт з поточного ремонту приміщень на загальну суму 460,28 тис. гривень.

Ревізією Великогаївського сільського бюджету, проведеною в рамках ревізії бюджету району, встановлено фінансових порушень на суму 97,6 тис. гривень. Так, від оренди приміщень сільським бюджетом недоотримано 36 тис. грн., на оплату ремонтно-будівельних робіт по завищеній вартості та на покриття витрат орендарів незаконно використано 30,5 тис грн. Крім того, у вересні 2010 року понад затверджені асигнування взято до сплати зобов’язань на суму 26,7 тис.гривень.

За результатами ревізії до адміністративної відповідальності притягнено 11 посадових осіб на суму штрафів 2023 грн. До порушників бюджетного законодавства застосовано три фінансові санкції. Про результати ревізії поінформовано правоохоронні органи.

КРУ в області встановлено контроль за повним усуненням фінансових порушень та відшкодуванням заподіяних бюджетам збитків, повідомили “Про все” у прес- службі КРУ в Тернопільській області

На Тернопільщині знову не буде світла

У Тернополі зявляться справжні акули