У Заліщиках відбулися громадські слухання з приводу будівництва цеху з випуску оцинкованого дроту

Поділитися

Тема – обговорення містобудівного обґрунтування та визначення можливості будівництва на території міста цеху з випуску оцинкованого дроту, замовником якого виступає місцеве МПП “Роммар” родини нинішнього чільника Заліщицької РДА Я.М. Навольського.

Такий захід у місті відбувся вперше. Вперше за усі роки незалежності нашої держави міська влада наважилася на відвертий діалог із громадою. Причин для цього було дві: затвердження на місцевому рівні містобудівної документації можливе лише після попереднього проведення громадських слухань; другою і основною причиною було те, що виробництво оцинкованого дроту замовник здійснюватиме поруч з міським водогоном, насосною станцією, житловими будинками з використанням високотоксичних речовин, зокрема лугу (клас небезпеки 2), соляної кислоти (клас небезпеки 2), розплавленого цинку (клас небезпеки 2), що може позначитися на екологічній ситуації і найважливіше – на здоров’ї мешканців міста. Тому на зустрічі з владою та замовником будівництва зал районного будинку народної творчості було заповнено вщерть. Очевидно, тема цю хвилює людей, і громада воліла, аби її голос почули ті, хто не чув раніше, хто відверто демонструє незалежність від громади і законів України. Знаковим можна вважати той факт, що на слуханнях були присутні й ті, хто підтримував будівництво цеху, кого зігнали за наказом керівництва МПП “Роммар”. Про це красномовно свідчили гасла, завчасно підготовлені ними. Тож, чи бути цехові на території міста, вирішували того дня не одну годину.

Спочатку представники дозвільних інстанцій, які погодили містобудівне обґрунтування, розповіли присутнім про безпечність, високу ефективність та економічну доцільність побудови цього об’єкту. Однак це геть не заспокоїло обурених мешканців нещасного регіону. І це при тому, що місту конче потрібна промисловість, робочі місця, відрахування в бюджет.

Промови пересічних заліщан, ветеранів праці, пенсіонерів, студентської та учнівської молоді свідчили про їхнє різко негативне ставлення до майбутнього будівництва.

У кожному виступі звучала тривога за екологічне майбутнє міста. Люди не впевнені, що економічні аргументи переважують ризики для їхнього здоров’я. Пролунав навіть заклик одного з виступаючих до більш рішучих дій – перекриття автодороги та колії. Обурення громади абсолютно зрозуміле, оскільки Заліщики віднесено до четвертої категорії Чорнобильської зони, місцеві мешканці посідають перше місце в області за онкозахворюванями. А тут ще цинкове виробництво, що збільшує ризики онкологічних захворювань в і без того нездоровому регіоні!

Люди були здивовані тим, що дозвільні інстанції, ухвалюючи рішення про погодження містобудівного обґрунтування, не побачили реальної картини. Зокрема, того, що цех знаходиться на відстані 2,5м від міського водогону замість 7,5 метра. Більше з тим, згідно з Наказом МОЗ України №173 від 19.05.1996 року, для промислових підприємств із вторинної переробки кольорових металів, зокрема цинку, санітарно-захисна зона має бути не 140, а 500 метрів. Як таке можливо? Людей також цікавило, чому не було враховано річну та сезонну розу вітрів? Немає плану локалізації на випадок можливої аварії та ліквідації її наслідків. Нарешті, чому погодження відбувалося в кабінетах, а не на місці майбутнього будівництва? Відповідей на ці болючі запитання громада так і не почула. Не будемо судити, було це зроблено навмисно, за винагороду або через професійну некомпетентність… Єдине, що можна з упевненістю сказати: бізнес і влада несумісні.

Справедливе бажання мешканців міста захистити своє право на безпечне життя й здоров’я, а також особливий цинізм тих, хто планує це екологічно небезпечне будівництво, зацікавили провідні ЗМІ, зокрема, телеканали Інтер та СТБ. Приїзд їхніх представників у Заліщики був несподіванкою як для влади, так і для майбутніх власників цеху.

Попри бажання громади почути відповіді на болючі питання від перших осіб районної влади, ані голова райдержадміністрації Я.М. Навольський, ані голова районної ради І.П.Дрозд не побажали зустрітися з людьми.

Велику надію громадськість міста також покладала на своїх депутатів, які в передвиборних програмах обіцяли захищати своїх виборців. Але, мабуть, не всіх міських депутатів хвилювала піднята проблематика. Із 32-х народних обранців на громадські слухання прийшло лише 16. І тут слід відзначити, що депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода” на цьому зібранні була в повному складі. Сподівалися мешканці міста почути позицію щодо будівництва цеху і від місцевих партійних організацій БЮТу, “Фронту змін”, УНП, НРУ, “Нашої України”. Але жодна із них не стала на захист інтересів громади. Осторонь цієї проблеми не залишилася лише міська партійна організація ВО “Свобода”, яка у своєму зверненні наголосила на стурбованості з приводу будівництва приватним підприємством “Роммар” екологічно небезпечного цеху. Звернення, зачитане перед громадою уповноваженим представником фракції ВО “Свобода” в міській раді Юрієм Якимчуком, громада сприйняла бурхливими оплесками.

Громада перемогла й сказала рішуче “Ні” шкідливому виробництву на території міста. І тут подумалось: слухали, але – чи почули голос громади ті, хто так відверто й зухвало демонструє незалежність від громади й законів України? Що ж, час покаже, хто ким крутить: собака хвостом чи навпаки…

Михайло Григор

У селі Цебрів, що на Зборівщині, відновлено традиції тверезого життя

Губернатор Тернопільщини забирає у людей землю